INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

kajak-kenu

párizs 2024

kozák danuta

Kozák Danuta mutatja egyesben, párosban és négyesben nyert aranyérmét a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon 2018. augusztus 26-án.

Saját világszövetségük olimpiai döntése ellen keltek ki Kozák Danutáék

Infostart / MTI

Több versenyző, így az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta is megosztotta közösségi oldalán azt a felhívást, amellyel a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) olimpiai programot érintő legfrissebb döntése ellen tiltakoznak.

Az ICF vezető testülete, a board – ahogy a szervezet hírleveléből kiderül – úgy szavazott, hogy a 2024-es párizsi nyári játékokkal kapcsolatban a gyorsasági szakág rovására az extrém szlalom kajak-kenu programba vételét javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). Ahogy fogalmaznak, ez egy viszonylag új szakág, de az izgalmas lebonyolításnak köszönhetően tetszik a szurkolóknak és bemutatkozása óta magas a televíziós nézettsége. Kiemelik, hogy a két szám műsorba vétele nem igényelne több sportolói kvótát, mert a szlalomversenyzők többsége az extrém válfajban is szívesen indulna.

"Miután a NOB leszögezte, hogy a versenyszámok száma nem változhat, az ICF boardja úgy voksolt, hogy a gyorsasági szakág két éremosztó számát csoportosítja át az extrém szlalomba" – áll az ICF közleményében.

A vezetőtestület megvizsgálja a gyorsasági olimpiai programot, amely most 12 számból áll, és ha a NOB elfogadja a javaslatát,

2024-ben már csak 10 számban lehet majd versengeni az érmekért Párizsban.

Ezzel szemben a szlalom szakágban négyről hatra nő a megszerezhető aranyérmek száma.

Az olimpiai sportágak közül Magyarország gyorsasági kajak-kenuban az egyik legeredményesebb.

A sportolók – köztük több magyar – felháborodással fogadták a javaslatot és felhívást is megfogalmaztak. Ezt Kozák Danuta is megosztotta a közösségi oldalán.

"Az extrém szlalom kajak-kenu tulajdonképpen egy nem létező sportág, semmilyen háttere nincs a klubokban és a szövetségekben. Mesterségesen hozták létre és az ICF eseményein nagyon kevés sportolóhoz és nézőhöz jutott el – olvasható az állásfoglalásban. – Szégyen, hogy minket (sportolókat, szövetségeket) nem is értesítettek arról, hogy egy ilyen, pályafutásunkat jelentősen befolyásoló döntés előkészítése, vitája zajlik, arról nem is beszélve, hogy konzultációra sem kértek bennünket."

A felhívásban ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a NOB még nem határozott, ők pedig mindent el fognak követni azért, hogy hallassák a hangjukat és az ICF döntéshozóival megértessék, ők nem ezt akarják.

"A legnagyobb baj az, hogy az ICF igazgatótanácsának drámai jelentőségű döntését nem előzte meg érdemi egyeztetés. Konkrétan minket sem, és más nemzeti szövetségeket sem kérdezett meg arról senki, hogy elfogadhatónak tartjuk-e az olimpiai program újabb tervezett változtatását, ez pedig egy demokratikus szervezetnél elfogadhatatlan" – ez pedig Schmidt Gábor, a szövetség elnökének véleménye.

Hozzátette: a szlalom szakágon belül a mesterségesen létrehozott extrém szlalom népszerűsége alacsony, egyetlen országban sem űzik versenyszerűen, hiszen néhány évvel ezelőtt csak a világversenyek betétfutamaként jött létre. A gyorsasági szakág ugyanakkor erősebb, mint valaha. Több mint száz nemzet vesz részt a világversenyeken, az olimpiai futamok nézettsége magas, a szabályrendszer pedig évtizedek óta objektív.

"Biztos vagyok benne, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) figyelembe veszi ezeket a tényeket, mielőtt megváltoztatná a kajak-kenu sportág ötkarikás programját" - tette hozzá a sportág elnöke.

The ICF Board has decided about their new programme proposal to the IOC. According to this the number of sprint events... Közzétette: Kozák Danuta2020. november 26., csütörtök

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018