eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én. Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB 2020. március 30-án bejelentette, hogy 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpia. Az ötkarikás játékok elnevezése továbbra is Tokió 2020 lesz.
Nyitókép: Franck Robichon

Tokiói olimpia - 50 lépésben húzza össze a nadrágszíjat a NOB

Az elnevezését - Tokió 2020 - megőrző olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között tartják.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ötven intézkedést tervez a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott tokiói játékok költségvetésének a csökkentésére. A NOB végrehajtó bizottsága szerdán tekinti át a tervezett változtatásokat, amelyeket

annak érdekében hozott, hogy ne kelljen korlátozni a versenyszámok mennyiségét, illetve a 15 400 fős sportolói létszámot az olimpián és a paralimpián.

Az intézkedések nem érintik a nyitó- és záróünnepséget, a 121 napos váltófutást az ötkarikás lánggal és a tévéközvetítésekben látható helyszíneket sem.

A tervek szerint kevesebb molinót tesznek majd ki dekorációs céllal, 10-15 százalékkal csökkentik a szponzori küldöttségek létszámát, kevesebb tolmácsot alkalmaznak, kisebb mennyiségű kabalafigura-öltözék készül, továbbá törlik a csapatok fogadóünnepségeit.

A játékok büdzséjét jelentősen megdobta az 1,43 milliárd dolláros központi stadion, illetve az 520 millióba került úszócsarnok, ezért a rendezők korábban bejelentették, hogy új épületek helyett takarékossági célzattal inkább már létezőket hasznosítanak.

A NOB és a szervezőbizottság további egy-két százalékot kíván lefaragni a 12,6 milliárd dollárra becsült költségvetésből, amely a japán kormány által tavaly elvégzett vizsgálat nyomán akár ennek a kétszerese is lehet.

Mint azt Tosiro Muto, a szervezőbizottság ügyvezetője elismerte, a házigazdák dolgát nehezíti, hogy néhány szponzor a gazdasági nehézségekre hivatkozva nem újította meg a szerződését. A büdzséből 68 hazai támogató összesen 3,3 milliárd dollárral veszi ki a részét.

A rendezők az év végén vagy 2021 elején teszik közzé döntéseiket a hazai és külföldi szurkolók beengedéséről a versenyhelyszínekre, továbbá a sportolók Japánba belépésének körülményeiről. A szigetországban eddig mintegy 1600 áldozatot követelt a koronavírus-járvány, ezért a kormány 159 ország állampolgárai számára szigorú feltételeket szabott a beutazáshoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×