eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Nincs antitest a koronavírusos magyar úszók szervezetében

Mivel nem alakult ki védettség a szervezetükben, nem tudták koronavírus-fertőzöttek gyógyítására használni a tőlük levett vért.

Márciusban tíz, külföldi edzőtáborokból hazatérő magyar válogatott úszónál állapították meg, hogy koronavírus-fertőzött, majd a kötelező kéthetes karantén után az újabb vírustesztek kimutatták, hogy újra egészségesek. Amikor a hazai vérplazma kísérletek elindultak, akkor a válogatott sportolókat is felkérték, hogy adjanak vért, mert így a szervezetük által termelt antitestek segítségével súlyos állapotban lévő betegeket lehet megmenteni.

A Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese által vezetett programban aztán kiderült, hogy az úszók szervezete nem termelt antitestet.

A 24.hu kérdésére Lacza Zsombor elmondta, a sportolók közül nemcsak az úszókat, hanem összesen öt sportág 29 élsportolóját tesztelték. Közülük egy vérében tudtak ellenanyagot kimutatni. Ez azt is jelenti, hogy noha bizonyítottan átestek a koronavírus-fertőzésen, közülük huszonnyolcan egyáltalán nem védettek az újabb fertőzés ellen.

Eddig 450, a fertőzésen átesett ember jelentkezett donornak, de csak a felük volt valóban alkalmas, de közülük is negyven donor véréből tudták kimutatni az antitesteket, és csupán húsznál tudtak gyógyításra alkalmas vérplazmát előállítani.

Eddig 19 beteget kezeltek az ellenanyagot tartalmazó vérplazmákkal, és azok közül, akik időben hozzájutottak a készítményhez, kilenc súlyos beteg meggyógyult.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×