eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Kitört a botrány egy nagy múltú angol futballklub megvétele kapcsán

Az angol klubfutball legmagasabb osztályát, a Premier League-et legnagyobb közel-keleti közvetítőpartnere arra ösztökéli, hogy vizsgálja felül még egyszer a Newcastle United megvételéről szóló, 300 millió font értékű szerződés engedélyezését.

Juszef al-Obaidli, a katari székhelyű beIN Sport vezérigazgatója a szaúdi üzleti csoport által szándékozott befeketési akció kapcsán írt levelet a Premier League vezetőinek. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szaúdi kormány közel három éve hozzájárul a Premier League kereskedelmi jogainak lopásához, s ezzel megkárosítja a klubokat a beoutQ kalózszolgáltató támogatásával.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a labdarúgás jövőbeli gazdasági modellje forog kockán” – fogalmazott Al-Obaidli, aki a Premier League vezérigazgatójának, Richard Mastersnek is írt hasonló tartalmú levelet.

A katariak állítása szerint a beoutQ műsorszolgáltató jogtalanul sugároz meccseket – elsősorban Szaúd-Arábiában –, s teszi ezt annak ellenére, hogy abban a térségben a beIN Sportshoz tartoznak a jogok. Utóbbi cég hároméves szerződést kötött, méghozzá 400 millió font értékben a Premier League-gel, ennek a megállapodásnak pedig még csak a fele telt el Tavaly – idézi fel a BBC a témával foglalkozó írása – a FIFA, az UEFA és a Premier League is tett kísérletet a beoutQ tevékenységének meggátolására, de sikertelenül.

Al-Obaidli előállt még egy aktuális ütőkártyával: „Tekintettel a koronavírusnak a sportiparra gyakorolt súlyos gazdasági következményeire, ez éppen a legrosszabbkor történik, akkor, amikor a labdarúgó-kluboknak a legjobban kell védeniük a közvetítési jogok eladásából származó bevételeiket. "

Az Arabsat nevű szaúdi szolgáltató teljesen más véleményen van a beoutQ tevékenységével kapcsolatban. Egyrészt határozottan cáfolta, hogy a beoutQ törvénytelen tevékenységre használná fel a frekvenciát, másrészt „rágalmazási kísérletnek és félrevezető kampánynak" nevezte a beIN Sport akcióját.

Megszólaltak az ügyben jogvédők is. Kate Allen, az Amnesty Nagy Britannia-i irodájának igazgatója is levélben fordult Richard Masterhez. Ebben azon véleményének adott hangot, hogy mindaddig, amíg emberi jogok kérdésében nincs változás a Szaúd-Arábiában, a Premier League-nek tartózkodnia kellene attól, hogy presztízsével és tekintélyével segítsen elkendőzni az ottani cselekményeket.

Az iroda korábban a sporttal való mosdatás kifejezést használta, arra utalva, hogy Szaúd-Arábia a sportot eszközként akarja felhasználni az ottani rendszerről kialakított kép javítása érdekében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×