eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Infostart

Két hétig pezseg a víz a Duna Arénában

A nők vasárnap, a férfiak kedden kezdik meg szereplésüket a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon, ahol olimpiai kvóta is szerezhető.

Megnyerni az Európa-bajnokságot – ez a célja a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a budapesti rajt előtt.

Märcz Tamás szövetségi kapitány az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: ezúttal rövidebb felkészülésre volt lehetőség, mint egy nyári esemény előtt, de jól sikerült. A csapat megnyerte a múlt heti, rangos olaszországi viadalt, és a keddi rajtig még fejlődhet.

„Fizikailag még jobbak leszünk, de taktikailag, összeszokottság tekintetében és a begyakorolt elemek kivitelezésében is előrébb tudunk majd lépni" – közölte a szakvezető, aki szerint az ellenfelek is fejlődhetnek az Eb-ig.

Märcz Tamás elárulta, a külföldi csapatokhoz hasonlóan szállodába költözik a magyar válogatott.

„Ez az együttlét, az összeszokás tovább segítheti az eredményességet” - emelte ki, hozzátéve, még nem a törökök elleni nyitómeccsen várható a csúcsforma, a magyarok legfontosabb csoportmeccse a csütörtöki spanyolok elleni lesz.

A férfiválogatott keretében hét ferencvárosi játékos kapott helyet, akik az elmúlt években sikert sikerre halmoztak. Märcz Tamás szerint ez segítheti a csapatot, hiszen az összeszokottság mellett ezek a vízilabdázók még pozitívabb hangulatot teremtenek. Emellett a szurkolók is sokat segíthetnek, a szövetségi kapitány úgy látja,

közösen adhatnak egymásnak élményt a közönséggel.

Varga Dénes csapatkapitány is arról beszélt, teher helyett élvezni kell, hogy hazai közönség előtt játszhatnak, hiszen ez ritkán adatik meg.

„Elsősorban az Európa-bajnoksággal foglalkozunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem vagyunk kint az olimpián. Én viszont ennél továbbmegyek, ahogy már korábban is fogalmaztam, ezúttal is elmondom, azzal a szándékkal vezetem ezt a csapatot, hogy megnyerjük a tornát" – mondta az olimpiai bajnok klasszis.

A férfiak a csoportkörben a törökökkel, a spanyolokkal és Máltával találkoznak. A csoportgyőztes egyből a nyolc közé jut, a második helyezettre még egy meccs vár ennek eléréséhez. Az Eb-ről az aranyérmes szerez olimpiai kvótát – bizonyos esetben azonban a negyedik hely is tokiói repjegyet érhet, ugyanis a szerb, az olasz és a spanyol válogatott is rendelkezik már indulási joggal.

A nőknek sincs még olimpiai kvótájuk, ezt szintén az Eb-győzelemmel érhetik el, ahogy az négy évvel ezelőtt sikerült. A válogatott vasárnap Horvátország ellen kezdi meg szereplését, majd egy nappal később Szlovákia következik. Szerdán az orosz, majd pénteken a görög csapat vár a magyarokra, ez a két meccs tűnik a legnehezebbnek. A csoportkör vasárnap a szerbek ellen zárul.

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, ez volt az utóbbi évek legnehezebb keretszűkítése, és a döntést sok tényező befolyásolta, de úgy véli, szerkezetileg és a csapategységet tekintve is ez a legjobb együttes. Az első két mérkőzést örömünnepnek tartja, majd az orosz és görög válogatott ellen lehet megmutatni az igazi potenciált.

Keszthelyi Rita csapatkapitány szerint jól sikerült a dunaújvárosi torna, amit megnyert a csapat, és elérte azt a célt, amit szolgálnia kellett, önbizalmat és magabiztosságot lehet belőle meríteni. A nyári világbajnokság óta mindenki nagyon sokat fejlődött egyéni felelősségvállalásban és helyzetkihasználásban is, és a csapatszerkezet szempontjából is előrébb lépett a válogatott – vélekedett. Keszthelyi Rita szerint ezzel együtt nem szabad messzire előre gondolniuk, mérkőzésről mérkőzésre kell felépíteniük magukat.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az előkészületekről azt mondta, sportszakmailag és rendezéstechnikailag most jön a vizsga, az elmúlt tíz hónapban lépésről lépésre készültek fel egy minőségi Európa-bajnokságra, amelyre a tudás és az eddigi házigazda szerep kötelez. A sportvezető bízik abban, hogy a tavalyi sikeres év után a magyar csapatok elérik céljukaz az Eb-n.

Kiderült az is, hogy a Vízipók marad a torna kabalaállata, de csak a logóban és plüssfiguraként tűnik fel, új embernagyságú bábut nem terveznek a botrányosra sikerült előző után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×