eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla
Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA felvételén Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 25-én. Az angol együttes a spanyol Real Madrid csapata ellen lép pályára a labdarúgó Bajnokok Ligájának másnapi döntőjében az ukrán főváros Olimpiai Stadionjában.
Nyitókép: MTI/EPA/UEFA

A Liverpool csütörtökön szép csöndben történelmet írt

Miután a Liverpool FC a 2020-as esztendő második estéjén 2-0-ra legyőzte a Sheffield Unitedet, eldőlt, hogy Jürgen Klopp együttese egy teljes éven keresztül megőrizte veretlenségét - rekordpontátlaggal. Mindössze harmadik csapatként volt képes erre a bravúrra a Premier League történetében.

Essünk túl a negatívumon: a Liverpool annak ellenére, olyan pontátlaggal zárta ezt a periódust, amilyenre 365 nap alatt még egyetlen angol gárda sem volt képes a Premier League történetében, egyetlen hazai trófeát sem nyert ebben a szezonban. Így ebben a tekintetben nem érte utol például, Gérard Houllier 2001-es, Michael Owenre épített csapatát, amely megnyerte az FA-kupát és a Ligakupát, valamint az esztendő során még az UEFA Kupát, az Európai Szuperkupát és az angol szuperkupát, a Community Shieldet is, ám alig akad a klubnak olyan híve, amely ne tartaná erősebbnek a mai gárdát az ezredforduló utáni évek csapatánál.

Jürgen Klopp együttese az elmúlt két év legsikeresebb alakulata a nemzetközi porondon, megnyerte a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát, a klubvilágbajnokságot,

sikersorozata pedig a 2018-as BL-döntőbe jutással kezdődött.

A 2019-es év ősze annyi változást hozott, hogy a tavasszal még a Premier League valaha volt ezüstérmeseivel összehasonlítva óriási pontrekordot elérő, de mégis csak második Liverpool feltartóztathatatlanul robog története első PL-aranyérme felé. Ezért is volt fontos a csütörtök esti fellépés: egy éve, január 3-án kikapott a Liverpool a Manchester Citytől, s ez egy rossz periódust indított, az esztendő leggyengébb két hónapjában elveszítette az addig vezető Pool a bajnokságot.

Most ellenben olyan formában van, olyan pontszámmal áll az élen (20 mérkőzéséből csak egyet nem nyert meg, az döntetlenre végződött), amely hasonló ütemben haladva olyan eredményt ígér (110 pont!), amelyet még egyetlen csapat sem ért el az európai élvonalbeli futball történetében.

A Liverpool 2019. január 4. és 2020. január 3. között egy év alatt 37 bajnoki mérkőzést játszott, 89 gólt ért el és 101 pontot szerzett.

A Vörösök 101 pontjával szemben a Manchester City 92-t szerzett (egy mérkőzéssel többet játszva), a harmadik legjobb, a Leicester City 66-ot, a Chelsea 64-et, a Manchester United 59-et.

Elképesztő különbségek!

A Pool harmadik csapatként maradt veretlen egy 365 napos periódusban a Premier League-ben, az első Arsène Wenger veretlenül bajnok Arsenalja volt (2003–2004), a másik José Mourinho Chelsea-je 2004 októbere és 2005 novembere között.

A 89 gól többségén három játékos, Sadio Mané (25), Mohamed Salah (19) és Roberto Firmino (10), a további gólokon tizenhárman osztoznak. Különleges, hogy a legtöbb gólpassz a két szélsőhátvéd, Trent Alexander-Arnold (17) és Andy Robertson (13) nevéhez fűződött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×