eur:
393.86
usd:
365.08
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Késely Ajnáé és a férfi váltóé az újabb érem

Késely Ajna bronzérmet nyert 400 méter gyorson a Glasgow-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárónapján.

A 18 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból egyéni legjobbjától (4:00.66) elmaradva, 4:02.54 perccel, a második legjobb idővel került az esti fináléba, ahol akár honfitársa, Kapás Boglárka is ott lehetett volna, de a szám címvédője hiába úszta a negyedik időt, úgy döntött, hogy a következő hetek sűrű programja miatt visszalép.

A döntőben a 7-es pályán úszó Isabel Marie Gose kezdett a legnagyobb lendülettel, Késely a táv felénél a harmadik volt. A németre 300-nál "érkezett meg" a magyar versenyző és az olasz Simona Quadarella. Utóbbi végül minimális előnnyel nyerte a futamot, Késely pedig a harmadik lett. 4:00.04 perces idővel csapott a célba - három századdal lemaradva a második helyről -, s ezzel ötödik érmét szerezte felnőtt világversenyen. Tavaly, ugyancsak Glasgow-ban, a nagymedencés Európa-bajnokságon állhatott három alkalommal a dobogón.

"Várnom kell még arra, hogy itt a felnőtt mezőnyben ki tudjak teljesedni. Ez volt az első teljes évem ebben a korosztályban, Hosszú Katinkából tudok nagyon sok erőt meríteni,

hiszen ő a pályafutása közepén került a csúcsra, én lehet, hogy az ifik között megálltam a helyemet, de még idő kell ahhoz, hogy a felnőttek között is így legyen" - nyilatkozta Késely az MTI-nek úgy, mintha - ahogyan ő fogalmazott - nyolcadik lett volna, mert a célja az aranyérem megszerzése volt.

A korábban 800-on második Késelyé a magyar küldöttség tizedik érme: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, akárcsak Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.

A vegyesváltó nagyot hajrázott

Ezüstérmet nyert a magyar 4x50 méteres férfi vegyesváltó is. A Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású csapat a délelőtti előfutamban 1:32.83 perces idővel megdöntötte az országos csúcsot, amelyet még 2015-ben a Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián alkotta négyes állított fel az izraeli kontinensviadalon (1:33.62).

Első emberként Bohus háton egy századot faragott tovább az est folyamán korábban felállított országos csúcsából (23.42), majd Horváth a mell után hetediknek váltott. Az 50 pillangón ezüstérmes Szabó a hatodik helyre jött fel, végül az 50 gyors bronzérmese, Lobanovszkij óriási úszással a második helyre hozta fel a csapatot, amely 1:32.10-zel újabb országos csúcsot állított fel.

A magyar váltások álomszerűen sikerültek, Szabó 0.07, Lobanovszkij pedig 0.02 másodperces reakcióidővel ugrott a medencébe, utóbbi 20.27-es utolsó 50 métere pedig több mint fél másodperccel volt jobb, mint az utána következő leggyorsabb versenyzőnek.

A futam után még percekig nem hirdettek győztest, s végül a finneket, a németeket és a norvégokat is kizárták. A számot az oroszok nyerték.

"Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat" - mondta Szabó Szebasztián.

"Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk" - mondta Bohus Lobanovszkijról, aki angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is.

Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról, ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy "nincs gond".

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt:

Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson második, 400-on a harmadik helyen végzett, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson zárt a harmadik helyen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×