eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Chris Coleman a férfi 100 m új királya

Az amerikai Christian Coleman nagyszerű 9.76 másodperces idővel nyerte a férfi 100 métert szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon.

A Usain Bolt utáni korszak, a múlt és a jövő összecsapása avagy Gatlin-Coleman visszavágó - ilyen címekkel harangozták be a világbajnokság leginkább várt számát. Az esélyek a 23 éves Christian Coleman mellett szóltak, aki idén 9.81 másodpercet is futott, az előfutamok során és az elődöntőben is egyedüliként került 10 mp alá. Az elődöntőben úgy futott 9.88 mp-t, hogy az utolsó méterekre kiengedett. Nagy vetélytársa, a címvédő és 2005-ben is világbajnok Justin Gatlin ezzel szemben az elődöntőből csak futamharmadikként jutott tovább. A most 37 éves Gatlin azonban két éve le tudta győzni az akkor is esélyesebbnek számító Colemant - Londonban a világcsúcstartó Bolt bronzéremmel búcsúzott.

A finálét rendkívül látványos fényjáték vezette fel, majd a teljes Kalifa Stadion elsötétült és az indulók nevét a pályára vetítették. A rajtot ugyan nem Coleman kapta el a legjobban, de gyakorlatilag végig vezetve, magabiztosan nyert 9.76 másodperccel, ami az idei legjobb eredmény és csak öten futottak eddig jobbat nála a világon. Gatlin bejött másodiknak, de megszorítani nem tudta riválisát.

Meglepetés született férfi távolugrásban, ahol a jamaicai Tajay Gayle kétszer egyéni csúcsot javítva - több érvényes kísérlete nem is akadt - 8,69 méterrel nemcsak az idei legjobb eredményt érte le, hanem az örökranglista tizedik helyére is került. A 23 éves Gayle eddigi rekordja 8,32 méter volt. Az olimpiai bajnok amerikai Jeff Henderson 8,39, az idei toplista-első kubai Juan Miguel Echevarria csak 8,34 méterig jutott.

Kisebb szenzációt hozott a női 10 ezer méter, ahol kenyai-etióp vetélkedés volt várható. A két afrikai ország három-három futója 4000 méter után kezdte lerázni a többieket, csak az etióp származású, holland Sifan Hassan tudta tartani velük a lépést. Néhány kör múlva az idei második legjobb eredménnyel rendelkező etióp Netsanet Gudeta lemaradt, majd fel is adta a versenyt. A hatos élbolyból a 2019-es ranglista-vezető etióp Letesenbet Gidey 8400 méternél az élre állt, és kezdett elhúzni. Az 1500 méteren fedettpályás világbajnok Hasan azonban az utolsó körre megelőzte, majd a hajrában biztosan győzött. Európai futó a 2007-es oszakai vb után nyert ismét érmet az tíz kilométeres távon.

Női kalapácsvetésben DeAnna Price használta ki a szám egyeduralkodójának, a világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok lengyel Anita Wlodarczyk távollétét. A riói olimpia nyolcadik helyezettje az első kalapácsvető érmet nyerte világbajnokságon az amerikaiaknak. Price az első sorozattól az élen állt, 77,54 méteres eredménnyel diadalmaskodott. Az ezüstérmet a harmadik számú lengyel dobó, Joanna Fiodorow szerezte meg, aki ennek látványosabban örült, mint Price a világbajnoki címnek.

férfi 100 méter, világbajnok:

Christian Coleman (Egyesült Államok) 9.76 mp

2. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.89

3. Andre De Grasse (Kanada) 9.90

férfi távolugrás, világbajnok:

Tajay Gayle (Jamaica) 8,69 m

2. Jeff Henderson (Egyesült Államok) 8,39

3. Juan Miguel Echevarria (Kuba) 8,34

női 10 ezer méter, világbajnok:

Sifan Hassan (Hollandia) 30:17.62 perc

2. Letesenbet Gidey (Etiópia) 30:21.23

3. Agnes Jebet Tirop (Kenya) 30:25.20

női kalapácsvetés, világbajnok:

-DeAnna Price (Egyesült Államok) 77,54 méter

2. Joanna Fiodorow (Lengyelország) 76,35

3. Cseng Vang (Kína) 74,76

Gyurátz Réka nem jutott döntőbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×