eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma
Siklósi Gergely (j) és az ukrán Bohdan Nyikisin a vívó-világbajnokság férfi párbajtőr csapatversenyében a legjobb 16 között a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kellemetlen meglepetés a vívó-vébén

A férfi párbajtőr- és a női tőrcsapat sem jutott be a legjobb nyolc közé a budapesti vívó-világbajnokságon.

A Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté alkotta párbajtőr-válogatott a papírformát igazolva könnyedén lépett túl a chileieken, majd következett az a mérkőzés, amelyre hetek óta készült. Az olimpiai szereplés szempontjából fontos lett volna az ukránok legyőzése, ráadásul ezzel egy potenciális ellenfelet kipipáltak volna. Csakhogy ezzel az ellenfél is tisztában volt, érződött, hogy nagyon koncentráltan állt fel a pástra.

Az első párharcok során a várakozásnak megfelelően szorosan alakult az állás, de inkább az ukránok vezettek, a magyaroknak pedig csak egyenlíteniük sikerült többször, az előny átvétele nem jött össze. Rédli az ötödik asszóban egy tusra megközelítette Roman Szvihart, majd megpróbálkozott az egyenlítéssel, de tust kapott.

A vívóidő lejárta előtt egy másodperccel megint indított, hogy egy találat hátránnyal következzen a csere, de nem járt sikerrel, így háromra nőtt a különbség. Az előnyben lévő ukránok továbbra is nagyon koncentráltak maradtak, az egyre inkább lépéskényszerbe kerülő magyarok közül viszont senki nem kapta el igazán a fonalat: az egyéniben győztes Siklósinak, majd Bertának, végül Rédlinek sem sikerült érdemben faragni a hátrányból.

"Óriási tétje volt az ukránok elleni összecsapásnak, mert ha nyolc közé jutunk, lényegesen jobb pozícióba kerültünk volna az olimpiai kvalifikáció szempontjából, mint így" - értékelt Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

"Nem magyarázkodás, de ez egy nagyon megfiatalított csapat, még nincs teljesen készen.

Tisztességgel, becsülettel küzdöttek a fiúk. Borzasztóan akartak, talán egy kicsit görcsösen is"

- mondta.

A kapitány hozzátette: az ukrán csapat rendkívül tapasztalt, Eb- és vb-érmes, a rutin őket segítette.

"A legfontosabb feladat, hogy a 9-16. helyért a lehető legjobban szerepeljünk. Még vannak hátra világkupaversenyek, amelyeken nagy bravúrral ugyan, de elérhető az olimpia. Voltunk már ilyen helyzetben, Athén és Rio előtt is" - közölte Udvarhelyi Gábor.

A Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra tőrnégyes a várakozásnak megfelelően "bemelegített" a thaiföldiek ellen - az ázsiaiak mindössze 12 tust tudtak adni -, a folytatás viszont nem sikerült. A negyeddöntőbe a kanadaiakon keresztül vezetett volna az út, akik ellen nem számítottak esélytelennek a magyarok.

Ezzel együtt nem alakult a reményeknek megfelelően a küzdelem. Az első három pár után még csak két találat volt a magyar hátrány, de újabb vereség következett, 14-19 után pedig hiába nyert Kreiss az ötödik párban 7-5-re, a hatodik asszóban Mohamed 6-0-ra kikapott, és ezzel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás. Kilenctusos hátrányról (21-30) nem volt visszaút, már csak azért sem, mert a magyarok - Kreiss, Kondricz és a Mohamed helyére beálló Lupkovics - sem igazán bíztak a fordításban. A végére húsz találatnyi különbség alakult ki.

"Megőrülök

- fejezte ki dühét és csalódottságát tömören Feczer Viktor vezetőedző az elvesztett nyolcaddöntő után. - Nagyon készültünk a kanadaiakra, videóztuk is őket. Legutóbb, májusban Tauberbischofsheimben csupán háromtusos vereséget szenvedtünk tőlük, tehát volt remény a legyőzésükre. Hat-nullra senkitől sem szabad kikapni!"

Az olimpiai részvételt illetően úgy fogalmazott: "minimális matematikai esélyünk azért még maradt".

Az alsó ágon a magyarok legyőzték az osztrákokat és a kínaiakat, végül kikaptak a németektől, így a tizedik helyen végeztek.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×