eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Glasgow, 2018. augusztus 4.Cseh László a glasgow-i úszó Európa-bajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának selejtezőjében 2018. augusztus 4-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Cseh László nem lett újra szerelmes, az Iron Lady nyakára rámásztak - az úszó-ob legjei

Világraszóló időeredmények születtek a szombaton zárult 2019-es úszó országos bajnokságon, ahol Cseh László már 111. aranyérmét szerezte 50 méteren - most épp egy olyan számot nyert, amit igen régóta nem szeret már.

Amint arra számítani lehetett, a komoly téttel bíró debreceni úszó országos bajnokságon igazi "legekkel" találkozott a helyszíni és a tévés nagyérdemű.

A tét nem kisebb volt, mint bejutni a 2019-es nyári úszó-világbajnokságra utazó keretbe, ami szinte előszobája már a 2020-as tokiói olimpiai részvételnek. Persze nem kevesen már most olimpiai indulást jelentő szintet úsztak, de védettséget most még csak a világbajnokságra lehetett nyerni Sós Csaba szövetségi kapitány döntése alapján.

A legtöbb számban természetesen Hosszú Katinka szerzett egyéni vb-indulási jogot Kvangdzsura (Dél-Korea), még úgy is, hogy 200 pillangón kibabrált vele a belső pályákon tempózó Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána.

Az ob legeredményesebb egyéni úszója vallomása szerint viszont így is csak a vegyesúszó számokban való részvétele (200, 400 m) biztos, 200 gyorson, illetve 100 és 200 háton egyébként is sokkal sűrűbb a nemzetközi élmezőny.

Vannak még, akik felnőnek Katka mellé, hiszen a juniorkorosztályban mindent besöprő kőbányai Késely Ajna 200, 400, 800 és a világversenyen debütáló 1500 gyorson is ott lesz, illetve Kapás is rajtkőre állhat a három leghosszabb gyorsszámban a 200 pillangó mellett.

A férfiaknál a honvédos Milák Kristóf előtt nagy lehetőség van, 200 és 400 gyors mellett 100 és 200 pillangón is érdemessé vált a kvangdzsui repülőjegyre. Triplázó még a 200 vegyeshez hosszú évek után visszatérve élete 111. nagymedencés bajnoki aranyát begyűjtő Cseh László.

Születtek kimagaslóan figyelemreméltó időeredmények is - amik ebben a sportágban a sportolók szerint még a helyezésnél is fontosabbak.

Milák Kristóf például 2 tizedmásodperccel (ez nem kevés) jobbat úszott, mint amire a riói olimpián Michael Phelpsnek szüksége volt. És úgy tűnik, ezt az időeredményt Milák stabilan tudja... A nemzetközi versenyeken szerb színekben induló Szilágyi Csaba Gyurta Dániel 7 éves csúcsát adta át a múltnak 100 mellen, a szintén "nem magyarországi" (vajdasági) Szabó Szebasztián pedig 23 másodperc alatti idővel - ilyet idén a világon még senki nem úszott - nyerte az 50 pillangót. A még mindig szemtelenül fiatal Németh Nándor tovább faragott a klasszikus szám (100 gyors) országos rekordján.

Aranyköpések

Az úszók megeresztettek "leg-mondatokat" is a versenyek után a medenceparton a Magyar Úszó Szövetség sajtósának.

A mindig parádésan nyilatkozó Kozma Dominik a 200 gyors megnyerése után közölte, hogy

"két hete antibión él", de a világbajnokságon majd "lehet reszketni tőle".

Kalmár Ákos (a 800 gyors bajnoka) szavai szerint csak az utolsó 200-on "kapcsolta be a lábát", Kenderesi Tamás pedig, miután kikapott 200 pillangón Miláktól, azt mondta: "most nagyon megnyugodtam" - utalt az egyéni legjobbjára a számban.

Cseh László az úszó-ob elején még azt mondta, 2017 óta nem volt olyan úszása, amire jó visszaemlékezni, de a 200 vegyes váratlan megnyerése után azt mondta:

"hosszú idő után randiztunk ismét a vegyessel, de egyelőre nem lobbant újra lángra a szerelem".

Szilágyi Liliána, miután lehajrázta 200 pillangón Hosszú Katinkát, annyit mondott "magának": végre ez egy okos úszás volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×