eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Glasgow, 2018. augusztus 4.Cseh László a glasgow-i úszó Európa-bajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának selejtezőjében 2018. augusztus 4-én. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Cseh László nem lett újra szerelmes, az Iron Lady nyakára rámásztak - az úszó-ob legjei

Világraszóló időeredmények születtek a szombaton zárult 2019-es úszó országos bajnokságon, ahol Cseh László már 111. aranyérmét szerezte 50 méteren - most épp egy olyan számot nyert, amit igen régóta nem szeret már.

Amint arra számítani lehetett, a komoly téttel bíró debreceni úszó országos bajnokságon igazi "legekkel" találkozott a helyszíni és a tévés nagyérdemű.

A tét nem kisebb volt, mint bejutni a 2019-es nyári úszó-világbajnokságra utazó keretbe, ami szinte előszobája már a 2020-as tokiói olimpiai részvételnek. Persze nem kevesen már most olimpiai indulást jelentő szintet úsztak, de védettséget most még csak a világbajnokságra lehetett nyerni Sós Csaba szövetségi kapitány döntése alapján.

A legtöbb számban természetesen Hosszú Katinka szerzett egyéni vb-indulási jogot Kvangdzsura (Dél-Korea), még úgy is, hogy 200 pillangón kibabrált vele a belső pályákon tempózó Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána.

Az ob legeredményesebb egyéni úszója vallomása szerint viszont így is csak a vegyesúszó számokban való részvétele (200, 400 m) biztos, 200 gyorson, illetve 100 és 200 háton egyébként is sokkal sűrűbb a nemzetközi élmezőny.

Vannak még, akik felnőnek Katka mellé, hiszen a juniorkorosztályban mindent besöprő kőbányai Késely Ajna 200, 400, 800 és a világversenyen debütáló 1500 gyorson is ott lesz, illetve Kapás is rajtkőre állhat a három leghosszabb gyorsszámban a 200 pillangó mellett.

A férfiaknál a honvédos Milák Kristóf előtt nagy lehetőség van, 200 és 400 gyors mellett 100 és 200 pillangón is érdemessé vált a kvangdzsui repülőjegyre. Triplázó még a 200 vegyeshez hosszú évek után visszatérve élete 111. nagymedencés bajnoki aranyát begyűjtő Cseh László.

Születtek kimagaslóan figyelemreméltó időeredmények is - amik ebben a sportágban a sportolók szerint még a helyezésnél is fontosabbak.

Milák Kristóf például 2 tizedmásodperccel (ez nem kevés) jobbat úszott, mint amire a riói olimpián Michael Phelpsnek szüksége volt. És úgy tűnik, ezt az időeredményt Milák stabilan tudja... A nemzetközi versenyeken szerb színekben induló Szilágyi Csaba Gyurta Dániel 7 éves csúcsát adta át a múltnak 100 mellen, a szintén "nem magyarországi" (vajdasági) Szabó Szebasztián pedig 23 másodperc alatti idővel - ilyet idén a világon még senki nem úszott - nyerte az 50 pillangót. A még mindig szemtelenül fiatal Németh Nándor tovább faragott a klasszikus szám (100 gyors) országos rekordján.

Aranyköpések

Az úszók megeresztettek "leg-mondatokat" is a versenyek után a medenceparton a Magyar Úszó Szövetség sajtósának.

A mindig parádésan nyilatkozó Kozma Dominik a 200 gyors megnyerése után közölte, hogy

"két hete antibión él", de a világbajnokságon majd "lehet reszketni tőle".

Kalmár Ákos (a 800 gyors bajnoka) szavai szerint csak az utolsó 200-on "kapcsolta be a lábát", Kenderesi Tamás pedig, miután kikapott 200 pillangón Miláktól, azt mondta: "most nagyon megnyugodtam" - utalt az egyéni legjobbjára a számban.

Cseh László az úszó-ob elején még azt mondta, 2017 óta nem volt olyan úszása, amire jó visszaemlékezni, de a 200 vegyes váratlan megnyerése után azt mondta:

"hosszú idő után randiztunk ismét a vegyessel, de egyelőre nem lobbant újra lángra a szerelem".

Szilágyi Liliána, miután lehajrázta 200 pillangón Hosszú Katinkát, annyit mondott "magának": végre ez egy okos úszás volt.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×