eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Hosszú Katinka megszólalt a 200 pillangó vereség után

Váratlan eredményekben bővelkedett az idei úszó országos bajnokság első napja. Milák Kristóf robbantott: ismét jobbat úszott Michael Phelps riói győztes idejénél, akárcsak a tavalyi országos bajnokságon, majd a glasgow-i Eb-n. Hosszú Katinka kikapott egyik kedvenc távján.

A nyitónap a várakozásoknak megfelelően két őrült döntőt hozott 200 pillangón: a férfiaknál és a nőknél gyakorlatilag egy vb-finálé szintjén teljesítettek a magyar világklasszisok, azaz a vb és olimpiai A-szint elérése alapvető volt az élboly tagjainak, a tét a vb-csapattagság volt mindenkinek.

Milákék elhúztak, Cseh László lemaradt

A férfiaknál leginkább arra figyelt mindenki, hogy kiharcolja-e a gwangjui indulási jogot Cseh László, aki 2015-ben arany-, 2017-ben pedig ezüstérmes volt ezen a távon - írta közleményében az úszószövetség. Végül a délelőtti, biztató produkciót nem tudta megismételni a magyar úszósport élő legendája, nem tudott lépést tartani Milák Kristóffal és a fő vetélytársnak vélt Kenderesi Tamással. Így végül, akárcsak a tavalyi Európa-bajnokságon, a negyedik helyen végzett, még Biczó Bence is megelőzte. Az első négy helyezett teljesítette az A-szintet.

Az élbolyban az Európa-bajnoki címvédő és a riói olimpiai bronzérmes elképesztő párharcot vívott, amit újfent Milák nyert meg – 1:53.19-es ideje ismét jobb, mint amivel Michael Phelps nyerte meg a riói aranyérmet (1:53.36). Kenderesi is kitett magáért, élete legjobbját préselte ki magából (1:53.42, két tizeddel jobb a riói harmadik helyet érő eredményénél), azaz ők ketten indulhatnak ezen a távon.

"Az első száz nagyon könnyedén ment. Láttam, hogy ott van mellettem Tomi, meg is lepődtem, hogy milyen jól el tudja kezdeni és a második százra is marad ereje, le a kalappal előtte! Második százon el akartam kezdeni hajrázni, de valahogy nem jött össze, a helyzet nem feszélyezett annyira" - nyilatkozta Milák Kristóf.

Cseh László arról beszélt, hogy még át kell gondolnia a dolgokat. "Az biztos, hogy 1:53.4-et még húszévesen sem tudtam márciusban, sőt, szerintem gondolatban sem fordult meg, hogy egy ob-n Európa-csúcs plusz fél másodperc kell a győzelemhez. Itt 1:53.9-et terveztem, és már délelőtt meg akartam úszni, hogy délután felszabadultan mehessek neki, ám nem jött össze, és erőm sem maradt így annyi a döntőre – de mondom, ha nem ezt csinálom, nem hajtok délelőtt, akkor sem ment volna az, amit Kender úszott most."

Őrült csata, Hosszú Katinka kikapott

A nőknél szintén őrült csata zajlott, amelyből az Eb-aranyérmes Kapás Boglárka jött ki a legjobban, a világ második legjobb idejével nyert. Némi meglepetésre Szilágyi Liliánának sikerült megelőznie Hosszú Katinkát, és még jobb időt is úszott annál, amennyit Katinka szállított nemrég Marseille-ben, így kiszorította a rövidpályás világbajnokot a vb-csapatból ezen a távon. Lilu egyébként világranglista 3. időt ért el – és természetesen valamennyien teljesítették az olimpiai kvalifikációs szintet.

Kapás Boglárka ilyen úszásra számított magától. "Nagyon örülök, az időeredménynek kifejezetten, hiszen két tizedre úsztam a legjobbamtól, ami fergeteges az országos bajnokságon. Fel voltam készülve mindenre, hiszen tudtam, hogy négyen vagyunk esélyesek a győzelemre, akár az is lehetett volna, hogy dobogóra sem kerülök. De annak adtam a legtöbb esélyt, hogy megnyerem, mert bíztam magamban, jól sikerült a felkészülés, viszont nagyon izgultam, jobban mint szoktam, emiatt kicsit féltem, nehogy túlizguljam".

Hosszú Katinka viszont nem így tervezett. "Nem erre számítottam. Azért fáj nagyon, mert a kétszáz pillangót nagyon szeretem, akárcsak a kétszáz hátat – és úgy éreztem, most nagyon ment a pille, függetlenül attól, hogy eléggé fáradtnak érzem magam, akárcsak Marseille-ben, ahol a kétszáz vegyes után úsztam a jó időt pillén. Két tized hiányzott csupán, ez bosszant – de erős vagyok, felállok ebből".

További eredmények

A nap nyitószámában Késely Ajna remek úszással hozta a 800 női gyors bajnoki címét, amivel az ob első olimpiai A-szintjét szállította, valamint a világranglista 3. legjobb idejét.

Kiemelkedő időt úszott Szilágyi Csaba, aki bár nemzetközi viadalokon szerb színekben indul, magyar állampolgárként és a Hódmezővásárhelyi SUVC versenyzőjeként teljes jogú országos csúcstartónak vallhatja magát mostantól. Ráadásul nem akármilyen időt adott át a múltnak: Gyurta Dániel majdnem olimpiai bronzot érő londoni rekordját döntötte meg hét év után (59.40), ami az idei hetedik legjobb idő a világon.

Ismét 22 másodperc alá került Lobanovszkij Maxim 50 gyorson, amivel kapásból két A-szintet teljesített: bebiztosította a helyét a vb-csapatban – a második helyezett Németh Nándorral egyetemben –, illetve máris „vonal fölött” van tokiói relációban is. Németh egyébként ígéretes sebességgel jött a napzáró vegyes váltó első száz méterén (48.71), akárcsak az őt váltó Kozma Dominik a másodikon (48.51), igaz, ettől még a győriek női úszói behozták a címvédő kvartettet elsőnek.

Az első nap bajnokai

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Maxim (Győri Úszó SE) 21.79

1500m gyors: Kalmár Ákos (Bajai Spartacus) 15:03.08

100m hát: Balog Gábor (Győri Úszó SE) 54.18

100m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior) 59.40 – új országos csúcs

200m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:53.19

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 25.75

800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:28.19

100m hát: Burián Katalin (BVSC-Zugló) 1:00.67

100m mell: Békési Eszter (Egri Úszó Klub) 1:08.95

200m pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:07.37

Vegyes

4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:70.07

(Lobanovszkij Maxim, Szabó Szebasztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×