eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén a Groupama Arénában 2019. március 24-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt a teljes lista - a magyarok okozták a legnagyobb meglepetést

Éppen ötven mérkőzést rendeztek meg eddig a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőiből. A legnagyobb meglepetést eddig a negyedik kalapba sorolt magyar válogatott okozta a vb-ezüstérmes, a csoport legjobbjának tartott horvátok budapesti legyőzésével.

A tavalyi világbajnokságon szerepelt tizennégy európai válogatott eddig összesen három vereséget szenvedett, egyedül a magyar tudott legyőzni vb-résztvevőt a tornáról hiányzók közül. A tizennégy, Oroszországban vb-mérkőzést játszó gárda közül a belgák, az angolok, a franciák, a lengyelek és a spanyolok is két győzelemmel nyitva vezetik csoportjukat. Egyszer nyert, de százszázalékos a német válogatott. Egy győzelem és egy döntetlen áll a svájci és a svéd legénység neve mellett. Egyszer játszott, mégpedig döntetlent a dán és a szerb nemzeti tizenegy. Hárman kaptak már ki, az oroszok az ugyancsak vb-résztvevő belgáktól, az izlandiak a világbajnok franciáktól, s a horvátok, ki ne tudná, a magyaroktól.

Az A csoportból kiemelkednek az angolok, minden tekintetben, otthon és idegenben is öt gólt szereztek, éppen az a két válogatott ellen, amelyik talán a legesélyesebbnek tűnt a második helyre. Alkalmasint az angol fogadóirodák már nem fizetnek a háromoroszlános válogatott Eb-kijutására, annyira evidens. Az eddigi négy mérkőzésből kettő döntetlenre végződött, másképpen mindegyik „iksz” lett, amelyen nem Gareth Southgate együttese játszott, ez is mutatja, nagyon kiegyenlített az üldözők hada, óriási csata várható. A csehek tragikusan kezdtek, de hiba lenne leírni őket.

A csoport állása: 1. Anglia 6 pont/2 mérkőzés, 2. Bulgária 2/2, 3. Koszovó 1/1 (1-1), 4. Montenegró 1/2 (2-6), 5. Csehország 0/1

A B csoport meglepetése a portugálok gyengélkedése, a két legnagyobb riválisnak tartott gárdából egyiket sem tudták otthon megverni. A címvédő még a luxemburgiakkal és a litvánokkal játszik otthon, az ott megszerzendő hat pont az alap a kijutáshoz, de a reális számítások szerint vagy Ukrajnában, vagy Szerbiában is nyernie kellene. A luxemburgiak jól állnak, szereplésük igazolja a klubcsapataiknak a nyáron látott fejlődését, az ukránok ellen a 93. percbes öngóllal kaptak ki.

A csoport állása: 1. Ukrajna 4 pont/2 mérkőzés, 2. Luxemburg 3/2, 3. Portugália 2/2, 4. Szerbia 1/1, 5. Litvánia 0/1

A C csoportban a németek az amszterdami győzelemmel három ponttal kerültek túl a legnehezebb mérkőzésükön, óriásit léptek már elsőre a továbbjutás felé. Az Oranje simán legyőzte a fehéroroszokat e vereség előtt, csak a Nationalelffel szemben került lépéshátrányba. Az északírek éppen olyan jól kezdtek, mint a 2016-os torna előtt, de az észtek és a fehéroroszok hazai legyőzése még nem növelte meg jelentősen az esélyeiket.

A csoport állása: 1. Észak-Írország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Hollandia 3/2 (6-3), 3. Németország 3/1 (3-2), 4. Észtország 0/1 (0-2), 5. Fehéroroszország 0/2 (1-6)

A D csoportban az írek vezetnek, ők az egyedüli százszázalékosok, mégis azt mondhatjuk, eddig elmaradtak a várakozástól. Gibraltárt idegenben, Grúziát otthon egyaránt csak 1-0-ra verték meg. A svájciak simán 2-0-ra nyertek Tbilisziben, majd kiválóan futballoztak a dánok ellen is 78 percen át. Ám aztán „sikerült” eltékozolni a háromgólos előnyt, s pontokat veszítettek a talán legnagyobb csoportrivális ellen. A dánok a bázeli találkozóval mutatkoztak be, döntetlennel vannak túl a legnehezebbnek ígérkező mérkőzésükön.

A csoport állása: 1. Írország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Svájc 4/2, 3. Dánia 1/1, 4. Gibraltár 0/1 (0-1), 5. Georgia 0-2 (0-3)

Az E csoport a miénk, ebben a walesiek még hibátlanok, az azeriek pont nélküliek, a másik három gárda egy győzelemmel és egy vereséggel áll. Másképpen: eddig mindenki nyerte a maga hazai meccsét, sem döntetlen, sem idegenbeli siker nem akadt. A fentiekből is következően, kulcsfontosságú lehet majd, hogy ki tud a riválisok ellen vendégként is jól szerepelni.

A csoport állása: 1. Szlovákia 3 pont/2 mérkőzés, 2. Wales 3/1, 3. Horvátország 3/2, 4. Magyarország 3/2, 5. Azerbajdzsán 0/1

Az F csoportban a spanyolok magabiztosan haladnak előre, a svédek sokat nyertek azzal, hogy pontot szereztek Norvégiában. Igaz, az egyből könnyen lehetett volna három is Oslóban. A feröerieket az utóbbi években gyakran láttuk, úgy fest, visszaestek. A román csapatban eddig elsősorban Claudiu Keserü eredményessége feltűnő. Az első két kör alapján úgy tűnik, ha a svédek pontot szereznek majd Romániában, tovább tudnak menni a spanyolok mögött másodikként.

A csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Románia 3 (5-3), 4. Málta 3 (2-3), 5. Norvégia 1 (4-5), 6. Feröer-szigetek 0

A G csoportban a lengyelek remekül kezdtek, bécsi győzelmük nagyon sokat ér. Az osztrák válogatott éppen a másik véglet: kikapott Bécsben a lengyelektől, majd nem szerzett pontot Izraelben sem, nagyon nehéz helyzetbe került. Ha az osztrákok nem találnak magukra, a lengyelek mögött bejöhet egy olyan válogatott, amelyik még soha nem szerepelt Európa-bajnokságon: a macedón vagy az izraeli.

A csoport állása: 1. Lengyelország 6 pont, 2. Izrael 4 (5-3), 3. Észak-Macedónia 4 (4-2), 4. Szlovénia 2, 5. Ausztria 0 (2-5), 6. Lettország 0 (1-5)

A H csoportban az a kérdés, hogy a világbajnok franciák mögött melyik csapat lesz a második. A vb-résztvevő izlandiak eddig a legerősebbtől kikaptak, a leggyengébbet megverték. Hat pontjuk van a törököknek, az albánok elleni sikerükbe belebukott az ellenfél kapitánya, a játékosként a Milannal és a Real Madriddal is sikeres Christian Panucci.

A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont/2 mérkőzés (8-1), 2. Törökország 6/2 (6-0), 3. Albánia 3/2 (3-2), 4. Izland 3/2 (2-4), 5. Andorra 0/2 (0-5), 6. Moldova 0/2 (1-8)

Az I csoport liftezője a kazah válogatott, amely ötödik kalapbeli létére legyőzött egy harmadik kalapbelit, a skótot, majd utána, ugyancsak otthon, kikapott az oroszoktól. A belgák hibátlanok, a ciprusiak és a skótok kihasználták, hogy egyszer már játszhattak San Marinóval.

A csoport állása: 1. Belgium 6, 2. Ciprus 3 (5-2), 3. Oroszország 3 (5-3), 4. Kazahsztán 3 (3-4), 5. Skócia 3 (2-3), 6. San Marino 0

A J csoportban kiválóan rajtoltak az olaszok, de még nem játszottak a két legerősebbnek tűnő riválissal. E két csapat Szarajevóban egymással találkozott, a görögök örültek a végén jobban, döntetlent játszottak. A Nemzetek Ligájában előttünk végző finnek nyertek Örményországban, de az olaszok túl erősek voltak a számukra.

A csoport állása: 1. Olaszország 6 pont, 2. Görögország 4 (4-2), 3. Bosznia-Hercegovina 4 (4-3), 4. Finnország 3, 5. Örményország 0 (1-4), 6. Liechtenstein 0 (0-8)

A következő két forduló dátuma: 2019. június 7-8. és 10-11.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×