eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla
Az angol Wayne Rooney a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Anglia - Izland mérkőzésén a nizzai Allianz Riviera Stadionban 2016. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Wayne Rooney utolsó nagy fellépése

Wayne Rooney visszatér az angol válogatottba. Igaz, csupán egyetlen alkalomra, nagy valószínűséggel utoljára. Az Egyesült Államok csapata ellen búcsúzik a háromoroszlános meztől.

Rooney mindössze 33 éves, jóval fiatalabb, mint például korábbi manchesteri klubtársa, Cristiano Ronaldo, de már két éve nem játszik a válogatottban, a fiatalítás (és Harry Kane felbukkanásának) áldozata lett. Mindazonáltal nem ok nélkül döntött az angol szövetség (egyébként történetében meglehetősen ritka) gesztust gyakorolva, hogy elbúcsúztatja a csatárt.

Rooneynál egyetlen mezőnyjátékos sem viselte többször a háromoroszlánost mezt,

mostani fellépése a 120. lesz a sorban, csak Peter Shilton, a nagyszerű kapus áll előtte. Egyszersmind Rooney az angol válogatott történetének legjobb góllövője, a mostani évtized közepén az addigi legjobbakat, Bobby Charltont, Gary Linekert, Jimmy Greavest és Michael Owent is megelőzte.

Az Everton szurkolója és nevelése volt, noha a korosztályos tornákon már felvillantotta tehetségét – az U17-es Eb bronzmeccsén például mesterhármast lőtt a spanyoloknak –, mégis igazából egyetlen gólnak köszönhette immár több mint másfél évtizeddel ezelőtti berobbanását. 2002. október 19-én, öt nappal 17. születésnapja előtt a 80. percben csereként állt be az Arsenal ellen, és a mérkőzés utolsó percében, 1-1-es állásnál bombagólt ragasztott David Seaman kapujának jobb felső sarkába! A gól az Arsenal 30 tétmérkőzésből és 22 bajnokiból álló veretlenségi sorozatának vetett véget.

Rooney 2003. február 12-én, minden idők legfiatalabb angol felnőtt válogatottjaként ölthette magára a háromoroszlános mezt. A Macedónia elleni Eb-selejtezőn elért találatával minden idők legfiatalabb válogatott gólszerzőjévé is avanzsált. A portugáliai Eb-n aztán befutott: négy gólt szerzett, egy-egy duplát a svájciak és a horvátok ellen. A házigazdák elleni negyeddöntőben megsérült, eltört a lábközépcsontja, s csak szeptemberben térhetett vissza – már a Manchester United játékosaként. (Egyébként az Eb-n a torna All Star-csapatába is beválasztották.) A Vörös Ördögök ugyanis az átigazolási időszak utolsó pillanataiban szerződtették – akkor még elképesztően magas árnak számító 20 millió fontért. (Ez az összeg az eredményesség függvényében 25,6 millióra nőtt)

Első Man Utd-meccsén mesterhármast lőtt a BL-ben a Fenerbahçénak.

Akkoriban egyetlen hibájaként forrófejűségét rótták fel: pályafutása során többször is kiállították, legemlékezetesebb a 2006-os vb-negyeddöntőben, a portugálok ellen kapott piros lapja. A kétezres évek első évtizedének végére vitathatatlanul az első számú angol csatárrá nőtte ki magát.

Wayne Rooney, a Manchester United játékosaként ünnepli egyik gólját a sok közül Fotó: MTI/EPA/Philip Richards
Wayne Rooney, a Manchester United játékosaként ünnepli egyik gólját a sok közül Fotó: MTI/EPA/Philip Richards

A Manchester Uniteddel 2013-ig öt bajnoki címet nyert, elhódította a Bajnokok Ligáját és a Világkupát, majd már Sir Alex Ferguson távozása után egyszer az FA-kupát és a Ligakupát is. Különösen a 2009–2010-es idényben futballozott szenzációsan. Átvette Cristiano Ronaldótól az első számú góllövő szerepét a csapatban. Az idény végén a játékostársak az év játékosának választották a Premier League-ben. Ugyanezt az elismerést megkapta a futballszakíróktól is.

Pályafutása során még egyszer, a 2011–2012-es szezonban túljutott a Premier League-ben a húszas, sőt huszonötös határon is, 2010-es egyéni csúcsát is megjavítva, 34 bajnokin 27 gólt szerzett. A Unitedben az első tizenegy szezonjában egyszer sem maradt tíz szerzett gól alatt a bajnokságban. Az utolsó kettőben igen, de akkor is ünnepelték, amikor

– Bobby Charlton rekordját megdöntve – a klubtörténet gólkirályává lépett elő.

2017 nyarán távozott a Manchester Unitedtől (amelyben, mindent egybevéve, 559 tétmérkőzésen 253 gólt ért el), tulajdonképpen Romelu Lukakuval helyet cserélve, visszatért az Evertonhoz. Liverpool kékjeinél 31 bajnokin tíz gólt szerzett. Idén a Washington DC játékosa lett, mostanság Stieber Zoltán klubtársa.

Talán éppen az, hogy az Egyesült Államokban futballozik, indokolja még inkább a szövetség mostani döntését, hogy az amerikaiak ellen búcsúzzon. Az FA a találkozó tiszta bevételét Rooney alapítványának ajánlotta fel. A búcsúzó nem lesz csapatkapitány, nem kapja meg a tízes mezt, de a második félidőben beáll majd, s még egyszer megünnepelheti a publikum.

Megérdemli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×