eur:
388.87
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Manhercz Krisztián (k), Erdélyi Balázs (j) és az olasz Guillermo Molina Rios (b) a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen 2018. július 18-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Súlyos vereséget szenvedett a vízilabdaválogatott az olaszoktól

Magyar férfi vízilabda-válogatott súlyos, 12-5-ös vereséget szenvedett az olasz csapattól a Barcelonában zajló Európa-bajnokság szerdai csoportrangadóján.

Märcz Tamás együttese számára rémálomként indult a találkozó, az olaszok a második negyed elején már 6-0-ra vezettek, innen pedig nem volt esély a fordításra.

Ez azt jelenti, hogy ha a magyar válogatott a csoport utolsó mérkőzésén a papírformának megfelelően legyőzi a német csapatot, akkor a második helyen a nehezebb ágra kerül, és amennyiben túljut a C jelű négyes harmadikján - várhatóan a hollandokon -, akkor már a negyeddöntőben összekerülhet a címvédő, olimpiai bajnok szerb csapattal.

Az Európa-bajnokságok története legkomolyabb múlttal rendelkező párharcának újabb felvonását rendezték a Piscines Picornell uszodában: a két válogatott egymás elleni Eb-múltja kereken nyolcvan éve íródik, az összesített mérleg magyar fölényt mutat, 16 győzelem és egy döntetlen mellett nyolcszor ünnepelhettek az olaszok.

Tavaly a Margitszigeten a világbajnokság csoportküzdelmei során 9-9-s döntetlent játszottak egymással a csapatok, míg idén az Európa Kupa rijekai szuperdöntőjében fölényes, 10-5-ös olasz siker született. A magyarok hétfőn a nyitófordulóban 12-5-re győzték le Georgia csapatát, míg az olaszok komoly erődemonstrációt tartva 14-1-re ütötték ki a németeket.

Elhúztak az olaszok

A szombat óta tartó Európa-bajnokságon először gyűlt össze annyi néző a lelátón, amely már méltó egy kontinensviadalhoz, így a két csapat kiváló hangulatú lelátó előtt ugorhatott a vízbe.

Az olaszok 13 másodperc után kapták az első fórjukat, de Nagy védte Bodegas húzását. A második előnyből már nem hibázott az olaszok honosított centere, majd a spanyolból olasszá lett Molina is "beköszönt". Az ellenfél magyar emberelőnyben is szorosan védekezett Vámoson, ezzel kivette a legnagyobb fegyvert a magyarok kezéből, akik ettől meg is zavarodtak. Nagy hóna alatt becsúszott egy lövés a rövid oldalon (3-0), így a rivális gyorsan ellépett. Az olaszok ezután sem lassítottak, védekezésben és támadásban is nagy fölényben voltak, ötgólos(!) előnyt hoztak össze nyolc perc alatt.

Feléledtek a nagyszünet előtt

Nem kellett sokat várni a hatodik olasz gólra sem, amire végül nagy nehezen Bátori emberelőnyből válaszolt. Az olaszokat ugyanakkor nem lehetett megállítani, a magyarok legtöbbször csak nagyon távolról tudtak lövőhelyzetbe kerülni, ezek a próbálkozások pedig már útközben elhaltak a blokkoló kezeken. A magyarok a nagyszünet előtt "életjelet adtak", Erdélyi és Manhercz is betalált. Egy perccel a negyed vége előnyt emberelőnybe került a fehér sapkás magyar csapat: Märcz-kapitány időt kért, Manhercz pedig gólt lőtt, ezzel - a látottak alapján szinte csodával határos módon - három gólra zárkózott fel a gárda (7-4). Három másodperccel a szünet előtt Jansik lövése a kapufáról jött ki.

A harmadik felvonás elején Bedő akár egymaga egyenlíthetett volna, de először ziccert rontott, majd csavarása a felső lécen csattant, végül egy gyönyörű összjáték után hárította lövését bravúrral Del Lungo. Mezei harcolt ki emberfórt, Jansik viszont közelről elhibázta a húzást, a túloldalon aztán Gallo belőtte a fórt, ezzel újra látótávolságon kívül került az ellenfél. Di Fulvio is betalált, amivel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapást.

A negyedik negyedre teljesen szétesett a magyar csapat, ezt az olaszok sorozatos lefordulásos gólokkal büntették és súlyos vereséget mértek riválisukra.

MärczTamás: nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk

"Kicsit mérges vagyok, hiszen megbeszéltünk sok mindent, mégis, mindjárt az elején mintha elfelejtettük volna ezeket. Nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, mentálisan teljesen rossz kezdés volt" - értékelt a szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Märcz Tamás fordulópontként azt említette meg, amikor 7-4-ről nem sikerült 7-5-re zárkózni, noha több lehetőség is kínálkozott rá.

Hozzátette, sok ilyen pörgős ritmusú mérkőzés kell a csapatnak, amelynek meg kell becsülnie az adódó helyzeteket, hiszen egy erős ellenféllel szemben nehéz kialakítani azokat.

"Ezen dolgozni kell, nemcsak ebben a pár hétben, amíg együtt vagyunk a válogatottal, hanem egész évben" - fogalmazott, és emlékeztetett rá, a vereséggel vélhetően nehezebb ágra kerül együttese. - "Nincs vége az Európa-bajnokságnak, van ebben a csapatban még jóval több."

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×