eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az idei Super Bowl példátlan volt

Az idei Super Bowl példátlan volt

Magyar idő szerint éjszaka játszották a profi amerikaifutball-bajnokság döntőjét, amelyen új bajnokot avattak, miután a Philadelphia legyőzte a címvédő New England csapatát. A mérkőzés sok tekintetben a legek összecsapása lett.

Az amerikaifutball-döntővel mindenki nyer, a játékosok, a szurkolók, de még a rendező város is - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádiónak. Hozzátette, hogy a Super Bowl külön márkaként jelenik meg az amerikai futballban, és ez az egyik, ha nem a legértékesebb sportesemény. 

A döntőhöz kapcsolódóan a legjobban várt zenei fellépések között tartják számon a félidei show-t, amit idén ismét a tízszeres Grammy-díjas Justin Timberlake adhatott elő.

A sportközgazdász szerint az amerikai futball menedzsmentje, a sport közgazdasági környezete a világon talán a legjobb. A globalizációs stratégiák, a digitális technológiák használatával pedig nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb eseménnyé vált a Super Bowl. Hozzátette, hogy

a tavalyi döntő márkaértékét csaknem 660 millió dollárra becsülte a Forbes magazin,
a fogyasztási adatok alapján a Super
Bowl kapcsán mintegy 15 milliárd dollárt költöttek el.

Dénes Ferenc elmondta, hogy az eseményen keresnek a televíziók, keres rajta a fogadóipar és keres rajta a szervező város, Minneapolis is. 

Hozzátette, hogy sokáig versenyben volt a város csapata is, de Minneapolis a turizmusban végül többet keresett így, hogy a New England Patriots és a Philadelphia Eagles csapatai és rajongói vettek részt a döntőben. Kiemelte, hogy a Super Bowl az a sportesemény, amin gyakorlatilag mindenki nyer, a győztes csapat drukkolói pedig spontán utcai ünnepségeket rendeznek, ahogy ez most is megtörtént. Ugyanakkor eddig még tisztázatlan körülmények között utcai zavargások is kitörtek, amikor több tízezren mentek a döntő után az utcákra. 

A legek összecsapása 

Zsámboki Zsolt, az InfoRádió munkatársa azt mondta, hogy nem volt teljesen meglepetés a címvédő New England Patriots veresége. A Philadelphia Eagles egységesebb csapat benyomását keltette, és mind a védő-, mind a támadóegység oldalán is jobb mutatókkal rendelkeztek. Hozzátette ugyanakkor, hogy decemberben, az alapszakasz vége előtt a Philadelphia elvesztette a vezéregyéniségét, az irányító Carson Wentzet, és bár a helyére lépő Nick Foles gyengén fejezte be az alapszakaszt, azonban megtáltosodott és a döntőig tudta vezetni a csapatát. 

Zsámboki szerint abszolút dominánsok voltak a támadók, hozzátette, tulajdonképpen két perccel a meccs vége előttig csak a támadókról szólt mindkét oldalon a mérkőzés, ami gólokban is igen gazdag volt.

„Sem Super Bowlon, sem rájátszásban, de még alapszakasz NFL-meccsen sem tettek meg ennyit összesen a csapatok, ami a yardok számát illeti. Összesen1151 yard volt”

– tette hozzá. Elmondta azt is, hogy sok olyan fontos pillanat volt, ami döntőnek bizonyult. A Philadelphia egységesebb volt, ők ragadták magukhoz a vezetést, félidőben is 10 ponttal vezettek, a New England egyszer tudta 1 ponttal átvenni a vezetést 9,5 perccel a vége előtt, de ez sem törte meg a Philadelphiát.

A Philadelphiának ez volt a harmadik döntője, és az első amit sikerült megnyernie. A mérkőzés legjobbja a már említett Nick Foles lett. Az is érdekes, hogy soha nem volt még olyan, hogy az irányító nemcsak pontot érő átadást csinál, hanem a trükkös játék után ő maga is pontokat szerez. Ezek alapján elmondható, hogy sok tekintetben a legek összecsapása volt az idei döntő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×