eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma
Kész Guardiola nagy műve: a City összevásárolta a világ legdrágább védelmét

Kész Guardiola nagy műve: a City összevásárolta a világ legdrágább védelmét

A Manchester City a 2018-as téli átigazolási időszak utolsó előtti napján bejelentette, hogy klubrekordot jelentő 65 millió eurós (körülbelül 57 millió fontos) áron megvásárolta az Athletic Bilbao francia védőjét, Ayméric Laporte-ot. Pep Guardiola másfél év alatt 268,5 millió euróért (közel 83 milliárd forintért) erősítette meg az immár a világ legdrágábbjának számító védelmet.

A Baszkföld Franciaországba eső részéről származó, 191 centis középső védő 16 évesen, 2010-ben került a kizárólag baszk játékosokat foglalkoztató Athletic Bilbaóhoz. Ő lett a klubtörténet második francia (értsd: franciaországi baszk) játékosa a világ- és Európa-bajnok Bixente Lizarazu után.

A City, illetve maga Pep Guardiola már 2016 nyarán ajánlatot tett érte, de akkor a játékos még nemet mondott, úgy vélte, fejlődése szempontjából hasznosabb, ha marad első profi klubjában, ahol rendszeresen játszhat. Attól tartott, erre a Citynél még nem lenne esélye. Másfél év után az angol gárda visszatért érte, s

kifizette a szerződésében meghatározott kivásárlási árat,

s így már csupán Laporte döntése volt, hogy átigazol-e. Immár elérkezettnek látta ő is az időt a váltásra.

Noha a transfermarkt.de szerint Kevin De Bruyne vételára magasabb volt (74 millió eurót jelöl),

az angol sajtó szerint Laporte lett az új klubrekorder.

Egyelőre ő a tél harmadik legdrágább játékosa Philippe Coutinho (Liverpool-Barcelona) és Virgil van Dijk (Southampton-Liverpool) után. Egyszersmind a világ második legdrágább hátvédje a „vörösök” új holland szerzeménye után.

Az előző idény végén Pep Guardiola a védelem megerősítésére kért pénzt a tulajdonosoktól. Azóta eltelt hét-nyolc hónap, s a világ legdrágább védői közül a második (Aymeric Laporte), a harmadik (Kyle Walker) és a negyedik (Benjamin Mendy) is a Manchester City tagja, hárman együtt 166 millió fontba, körülbelül 58,1 milliárd forintba kerültek. A listán hatodik John Stones már 2016 nyara óta a City tagja. A védelemhez tartozik még az új kapus, a tavaly nyáron megvett kapus, a brazil Éderson is.

A Manchester City Pep Guardiola első ott töltött idényében 39 gólt kapott, ennél a Tottenham, a Manchester United és a Chelsea is kevesebbet. Guardiola ezért is akarta megerősíteni a védelmet, ami a jelek szerint kiválóan sikerült. Nicolás Otamendi kivételével a hátsó alakzat minden kulcsembere a Guardiola-érában érkezett, a 70 szerzett gól mellett 18 kapott áll a csapat neve mellett 24 forduló után.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×