eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyar múzeumba került Usain Bolt cipője - képek

Usain Bolt cipőjével bővült a somoskői sportcipőmúzeum gyűjteménye

Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok atléta futócipőjével gazdagodott a salgótarján-somoskői cipőmúzeum.

A jamaicai rövidtávfutónak, a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartójának cipőjét Szergej Bubka, Javier Sotomayor vagy Charles Austin cipői mellett láthatják a látogatók.

Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón elképesztő munka eredményének nevezte, hogy Usain Bolt cipője Salgótarjánba került.

Angyal János, az 1986 és 2010 között rendezett salgótarjáni ugrógálák szervezője, a somoskői Bazalt Panzióban látható múzeum tulajdonosa elmondta: a gálák világsztár résztvevőinek cipőiből 2007-ben nyitott múzeumot a kezdeményezést mindvégig segítő Gyulai István 2006-ban elhunyt atléta-sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkáráról nevezték el.

Angyal János elmondta: tavaly októberben Germaine Masonnal, Bolt barátjával vette fel a kapcsolatot, aki 2003-ban, 20 évesen az ugrógála nyertese volt. Ő márciusban már azt írta neki, hogy Jamaicában van, és nemsokára küldi a cipőt, de áprilisban motorbalesetben meghalt.

Angyal János ezután megkereste Alfonz Juckot, a júniusi ostravai atlétikai verseny menedzserét (a csehországi verseny azon kevesek egyike, amelyen Bolt még indult), és a múzeum rajta keresztül kapta meg a dedikált cipőt, amelyet Ásványi László, a somorjai sportklub igazgatója vitt el a múlt héten Salgótarjánba.

"Ez olyan ékszer, amivel teljessé tettük a gyűjteményt. Bolt cipője a gyűjtemény koronaékszere" - fogalmazott Angyal János.

A Salgótarján somoskői városrészében lévő cipőmúzeum története 1996-ban kezdődött, amikor Charles Austin volt az ugrógála sztárvendége. Az atléta a repülőgépen olvasta, hogy Budapesten koncertezik Michael Jackson, akit ő még nem látott élőben. Gyors szervezés és a koncert után Austin aláíratta a Salgótarjánból vitt pólót az énekes sztárral (a póló is látható Somoskőn), majd a másnapi, megnyert verseny után köszönetképpen a dedikált cipőjét adta oda Angyal Jánosnak.

A gyűjteményben ott van azóta Szergej Bubka, 35-szörös rúdugró világcsúcstartó, Javier Sotomayor világ- és olimpiai bajnok magasugró (ő 2001-ben Somoskőn búcsúzott pályafutásától), Jelena Iszinbajeva rúdugró és Stefka Kosztadinova magasugró világcsúcstartó, Blanka Vasic világbajnok, Stefan Holm és Charles Austin olimpiai bajnok magasugró cipője is.

A világbajnoki ezüstérmes kubai magasugró, Victor Moya cipője mellett a rúdugró Makszim Taraszov és a magasugró Ivan Ukhov, a magyar magasugrók közül pedig Győrffy Dóra és Mátay Andrea cipői látható a múzeumban.

A salgótarjáni ugrógálát 2010-ben rendezték meg legutóbb, az volt a 23. verseny. A gálákon öt földrész 37 országának versenyzői vettek részt, a múzeumban látható cipők gazdái több mint 65 felnőtt világrekordot állítottak fel, 15 világbajnokságot és 10 olimpiai bajnoki címet nyertek. Orendi Mihály a szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: hiányzik az ugrógála, amely egyedülálló kezdeményezés volt, érthetetlen, hogy évek óta nem kap támogatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×