eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin
Véget ért Dollarumma szappanoperája

Véget ért "Dollarumma" szappanoperája

Sportörténelmi esemény színhelye volt kedden a Milan labdarúgócsapatának főhadiszállása. Gianluigi Donnarumma, a Milan 18 éves kapusa meghosszabbította jövő nyáron lejáró szerződését 2021 nyaráig, ezzel fizetése évi 160 ezer euróról évi 6 millió euróra nőtt. Soha a sportág történetében 18 éves játékos még nem keresett ennyit.

Az évi 6 millió eurós fizetéssel a népszerű Gigio lett a világ harmadik legjobban fizetett focikapusa. Nála többet csak a világbajnok német válogatott egyese, Manuel Neuer (9 millió euró) és a spanyol válogatott kapusa, a kétszeres Európa Liga-győztes, angol bajnok és FA-kupa-győztes David De Gea (6,8 millió euró) kap kézhez.

Donnarumma új szerződésének persze nemcsak a fizetési része fuballtörténeti kuriózum.

Az sem mindennapi, hogy egy 6 millió eurós fizetés mellé a szerződésbe a bátyus is bekerüljön. Márpedig Gigio és minden hájjal megkent ügynöke, Mino Raiola kibulizta, hogy a Milan szerződtesse Antonio Donnarummát. A Milan új kínai tulajdonosának ez a feltétel se jelentett gondot és egymillió eurós fizuval már alá is írt a cserepadra az az Antonio, aki életében egyetlen alkalommal állt Serie A-meccsen a kapuban, a Serie B-ben pedig 64-szer (ezeken összesen 98 gólt kapott).

Az idősebbik Donnaruma megszerzése különösen bosszantja a milánói klub szurkolóit, mert miatta a klubnak kölcsön kellett adnia azt az Alessandro Plizzarit, aki nemcsak fiatalabb Gigiónál, de az olasz szaksajtó egy része szerint legalább olyan tehetséges, mint a kedden szuperszerződést kapott Buffon-utód.

Gianluigi Donnarumma egyébként 14 évesen került a Milanhoz, ahol az akadémián nevelkedett, amikor 15 éves korában meghívót kapott az első csapatba még Filippo Inzaghitól. Egy évvel volt idősebb, amikor Szinisa Mihajlovics 2015. október 25-én berakta a felnőtt csapatba a Serie A-ban is.

A 2016/17-es szezont már ő védte végig, a klub szerződéshosszabbítást ajánlott neki

és azt, hogy fizetését körülbelül harmincszorosára, 160 ezer euróról 4,5-5 millióra emeli. Noha Donnarumma a Milannál lett élvonalbeli kapus, olasz válogatott és 18 évesen kis túlzással már klublegenda, ő mégis nemet mondott az ajánlatra, amelyik még a csapatkapitányi karszalagot is neki juttatta volna.

A csapat szurkolóinak többsége ekkor úgy vélte, hogy a 18 éves fiút teljesen megzavarta hírhedt ügynöke, Mino Raiola. Az Itáliában született, de Hollandiában felnőtt játékosügynök, aki pincérből lett a világ jelenlegi legdrágább játékosának menedzsere (Paul Pogbát 105 millió euróért adta el a Juventustól a Manchester Unitednek úgy, hogy a bizniszen 25 millió eurót keresett) úgy érezte:

a Milanból sokkal többet ki lehet sajtolni Gigión keresztül.

Donnarumma tehát június elején megüzente, hogy nem kíván szerződést hosszabbítani. Hiába erősítették meg a kínai befektetők alaposan a csapatot, hiába lett meg hosszú évek után először a nemzetközi kupaindulás a Milannak – Raiola és védence nemet mondott.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, azonnal megindultak a pletykák: a 2018 júniusában lejáró szerződésű tehetség vajon hová igazol és mennyiért. Két érdeklődő sztárcsapatról lehetett hallani, amelyek jó eséllyel pályáztak Donnarumma játékjogára: a BL-győztes, Real Madrid és a Juventus.

Ez volt az a pillanat, amikor a közönségkedvenc Gigióból közutálat tárgya lett.

Az olasz válogatott tagjaként az U21-es Eb-n szereplő kapust a dánok elleni találkozón játékbankjegyekkel dobálták meg, és kapuja mögé kifeszítettek egy "Dollarumma" feliratú molinót.

Raiola azonnal reagált a történtekre: "Semmi köze nem volt az egésznek a pénzhez, megfenyegettek minket és Donnarmma családját is. Nem tarthatsz meg egy játékost fenyegetésekkel... Még csak szó sem volt soha pénzről vagy kivásárlási záradékról, mivel nem jutottunk idáig a tárgyalások során. Gigio kész volt, hogy aláírjon egy új szerződést és nem voltak kétségei a Milant illetően. Azt mondta nekem, hogy nem akar olyan klubbal tárgyalni, amely inzultálja és fenyegeti őt és a családját.”

Erre már a Milan „kemény magja”, a híres Curva Sud is megszólalt. Szurkolói csoporttól szokatlanul higgadtan,

de annál élesebben fogalmaztak közleményükben:

Azért írjuk ezeket a sorokat, mert úgy érezzük, hogy őrület kezd kialakulni Donnarumma-ügyében. Egy zseniről beszélünk, aki még mindig nagyon fiatal, aki egy gátlástalan ügynök markában van és aki egy olyan helyzetben találja magát, ami a Milant és a szurkolókat is kezdi kissé idegesíteni. Hihetetlen, ahogy ez az ügynök ezt műveli a Milannal, valamint azzal a 18 éves fiúval, aki vasárnaponként a címert csókolta. A játékos és a klub akaratának súlya kell, hogy legyen. Nem elfogadható, hogy egy személy ehhez hasonló magatartást engedjen meg magának. Tevékenységének nincs más célja, csak különböző, számára kedvező kikötéseket foglalni Donnarumma szerződésébe. Ugyanez történt a Juventus és Paul Pogba esetében is.

A Milan ügyvezető igazgatója is azonnal reagált: „Donnarumma egy igazi bajnok, remek srác és Milan-kapus. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is a mi játékosunk lesz. Azt azonban majd a stáb dönti el, hogy kezdeni fog vagy pedig a lelátón ül majd. De ez mindenkire vonatkozik, nem csak rá." Vagyis Mirabelli tisztázta a helyzetet: Donnarumma nem eladó.

Másnap az ESPN hírügynökség már azt írta, hogy Donnarumma szeretett volna hosszabbítani, de végül ügynöke, Mino Raiola hatására visszalépett. Állítólag Raiola 40 millió eurós kivásárlási záradékot akart a szerződéshez, míg a Milan ennél jóval többet, körülbelül 100 milliósat. Valószínűleg ezen mehetett el az üzlet – írta a hírügynökség.

Június végén az U21-es Európa-bajnokság végén már azt írták az olasz lapok, hogy a klubvezetés és a kapus közvetlenül is felvette a kapcsolatot. Vincenzo Montella, a csapat edzője személyesen ment el a Donnarumma-családhoz, hogy tisztázza a helyzetet és segítséget kérjen Gigio döntésének megváltoztatásához. Ezzel párhuzamosan a vezetőség azt is közölte, hogy

emel a korábbi ajánlatán és kész 5 millió euró fölé menni a fizetésben.

Július elején aztán egy szép csütörtöki napon Raiola asztalhoz ült a Milan vezetőivel – és a 18 éves kapus szüleivel. A fehér füst hamar felszállt, a család gyorsan elfogadta a klub ajánlatát: 6 millió eurós éves fizetést és a bátyus, Antonio Donnarumma leigazolását.

Ezt a megállapodást szentesítették most Milánóban. Gigio Donnarumma 2021 nyaráig a Milan játékosa, a klub toronymagasan legjobban fizetett alkalmazottja lett. A szerződésben állítólag 70 millió eurós kivásárlási záradék szerepel. Ami, ha valóra válik, szintén futballtörténelmi esemény lesz: kapusért ennyit még senki se fizetett.

De az már egy másik szappanopera lehet...

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×