eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Platini: tiszta a lelkiismeretem

Tiszta a lelkiismeretem - jelentette ki Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eltiltott elnöke a szervezet athéni kongresszusán.

"Biztos vagyok benne, hogy a legkisebb hibát sem követtem el, így folytatom a jogi küzdelmet - utalt arra, hogy igyekszik tisztára mosni a nevét. - Önök nélkülem folytatják missziójukat - a labdarúgás szolgálatát - olyan okok miatt, amelyekre most nem szeretnék visszatérni. Köszönöm ezt a kilenc évet, azt hiszem, nagyszerű munkát végeztünk."

A 61 éves sportvezető hozzátette: a labdarúgás először is játék és csak azután termék, sport és csak aztán piac, előadás és csak azután üzlet.

"Nem létezik több labdarúgás, a gazdag nemzeteké és a kicsiké, a világszerte ismert kluboké és a haverok közötti vasárnapi találkozóké, hanem csak egy van" - utalt a Bajnokok Ligája reformjára, melynek értelmében az eddigieknél több automatikus helyet biztosítanának a nagy bajnokságoknak, holott ő maga éppen a kisebb nemzetek csapatait igyekezett helyzetbe hozni az elmúlt években.

"A mihamarabbi viszontlátásra, futballbarátok" - búcsúzott remegő hangon, kissé megindultan, majd a jelenlévők, az 55 európai szövetség képviselőinek tapsa közben elhagyta az üléstermet.

A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok Platinit eredetileg nyolc évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (FIFA) "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt, konkrétan azért, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Fellebbezés után előbb hat évre csökkentették, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) május 9-én hatról négy évre mérsékelte a felmentésért folyamodó francia sportvezető eltiltását. Akkor szóban lemondott posztjáról, később pedig jelezte, hogy mindezt Athénban hivatalosan is megteszi majd, amihez megkapta a jóváhagyást a FIFA etikai bizottságától.

A l'Equipe című lap hétfőn azt írta, hogy Platini vasárnap kapja kézhez a CAS döntésének indoklását, és annak ismeretében dönt arról, hogy polgári bírósághoz fordul-e.

Eltiltása miatt szerdán (ma) elnökválasztást tartanak Athénban. A versenyben maradt két jelölt szlovén Aleksander Ceferin és a holland Michael van Praag.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×