INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nagyot szakíthat, aki a magyar csapat Eb-továbbjutására fogad

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász szerint a fogadási irodák által közölt oddsok megállapítása előtt figyelembe veszik az adott csapatok formáját, motivációját és a játékosok sérüléseit is. Szabados Gábor hangsúlyozta: az oddsok akkor is változhatnak, ha egy csapatra sokan fogadnak.

„A legfontosabb természetesen az, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy adott esemény bekövetkezik, legyen az egy mérkőzés vagy akár egy egész torna megnyerése” - mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

Hozzátette: a bukmékerek százalékos valószínűségeket állapítanak meg, ezekből számolják vissza az oddsokat.

„A Magyarországon is használt oddsok legegyszerűbb számítása, hogy ha egy adott százaléknak a reciprokát vesszük - tehát ha mondjuk 50% az esély arra, hogy valami bekövetkezik - akkor annak az oddsa 2 egész” - fogalmazott a sportközgazdász.

Szabados Gábor szerint azonban több dolog is módosítja ezt a végső szorzót. Reciproknál kisebb oddsot számít az iroda, hiszen neki is valamiből meg kell élnie.

„Az a különbség lesz végül az ő haszna, amivel csökkenti ezt a reciprokot. Azt kell jól éreznie az irodának, hogy mi a legvalószínűbb, illetve, hogy a fogadók mire fogadnak majd a legtöbbet. Ha mondjuk a fogadók olyan eseményre fogadnak, amely valószínűleg nem fog bekövetkezni, akkor annak is csökkenni fog az oddsa, mert a nagy mennyiség irányítja az irodákat” - részletezte Szabados Gábor.

A sportközgazdász elmondta, hogy például az angol fogadók nagy mennyiségben fogadnak a saját válogatottjukra, ez pedig erősen befolyásolja az oddsaikat.

„Ha megnézzük, hogy a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon ki tűnik esélyesnek a fogadóirodák szerint, akkor azt láthatjuk, hogy az angol válogatott mindig előrébb áll az ilyen listákon, mint ami egyébként a valós esélye lehetne” - jegyezte meg.

Mint mondta, az oddsok kialakításánál meghatározó az aktuális világranglista és a közelmúlt, illetve régmúlt eredményei is számítanak.

„Minden tényt figyelembe vesznek. Megnézik, hogy milyen formában vannak a csapatok és az elmúlt időszak eredményeiből is próbálnak következtetéseket levonni. Megnézik, vannak-e sérültjei a csapatnak, hogyan fognak felállni, melyik csapatnak fontosabb a mérkőzés, és a két csapat találkozott-e egymással az elmúlt 5 évben” - mutatott rá Szabados Gábor.

A sportközgazdász azt mondta: azokat az oddsokat ajánlja mindenki figyelmébe, hogy továbbjut-e a magyar válogatott a csoportjából.

„Nagyjából 2, illetve 2 és fél közötti oddsokat lehet találni a magyar csapat továbbjutására, ami azt jelenti, hogy 50%-nál lényegesen kisebb ennek az esélye. A négyes csoportban Portugália, Ausztria és Izland után a fogadóirodák általában nekünk adják a legnagyobb oddsot, tehát úgy gondolják, hogy mi vagyunk a legesélytelenebbek arra, hogy ebből a csoportból továbbjussunk. Ez már olyan kérdés, amit érdemes latolgatni. Nyilván az is érdekes, hogy mennyit lehetne nyerni, ha győzünk az Európa-bajnokságon, de ez nem reális célkitűzés a magyar válogatott számára” - mondta Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádiónak.


A címlapról ajánljuk