eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyemelő-vb - Patrick Schamasch: már nincsenek előnyben a doppingolók

Patrick Schamasch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi orvosi és tudományos igazgatója úgy látja, hogy mára elfogyott a doppingolók előnye a doppingot üldözőkkel szemben.

A neves szakember, aki jelenleg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) antidopping-bizottságát irányítja, a sportág világbajnokságán, Houstonban nyilatkozott az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy az elmúlt esztendőkben a tudomány mind sikeresebben eredt a tiltott szerekkel élők nyomába, s egyre eredményesebben veszi fel a harcot az illegális szereket és módszereket választókkal szemben.

Schamasch, akit az IWF elnöke, Aján Tamás kért fel a posztra, elmondta, az általa vezetett testület annak nyomán jött létre, hogy a sportági világszövetség elnöksége úgy döntött, függetleníti a doppingellenes fellépést szervező-irányító bizottságot az IWF-től.

"Ez azt jelenti, hogy alapvetően függetlenek vagyunk, az elnökségtől ránk ruházott hatalommal élhetünk, s teljes mértékben külön működve önállóan hozunk döntéseket, határozatokat" - nyilatkozta a francia orvos. Hozzátette, hogy az IWF elnökségének, s a szövetség legfelsőbb döntéshozójának, a kongresszusnak a jogosultsága, hogy határozzon fegyelmi büntetésekről, de a gyakorlati lépésekről, a tesztelosztási tervről, hogy kit, mikor, hogyan, hányszor ellenőriznek, vagy melyik laborban elemzik a levett mintákat, arról saját hatáskörben a bizottság határoz.

"Ebbe nincs beleszólása az IWF-nek, viszont a jogi folyamatok, így az, hogy kit, mennyi időre tiltanak el, már az IWF-re tartoznak" - jelentette ki. Elmondása szerint a bizottság határozott a houstoni vb-t megelőző kontrollokról is, így bukhatott meg egy tajvani mellett a magyar súlyemelő, Pócza Vajk Károly is közvetlenül a világbajnokság rajtja előtt.

"Nem a véletlen műve, hogy rajtavesztettek. Esetük is azt bizonyítja, hogy a megfelelő információk birtokában voltunk, s célirányosan vettek a doppingellenőrök mintát tőlük" - mondta Schamasch. Hangsúlyozta, hogy bizottságuk manapság már nem a mennyiségre, a tesztek számának növelésére megy rá, hanem egyre inkább a minőségre próbál törekedni, s a véletlenszerű helyett a célirányos mintavételre összpontosít.

"A minél hatékonyabb kontrollra került át a hangsúly. Számos kritérium alapján, a kellő információk birtokában választjuk ki a célirányosan ellenőrizendő sportolókat" - mondta a professzor, aki egyúttal leszögezte, nem publikus, hány súlyemelőt tesztelnek a mostani vb-n, s az sem, hogy a vér- és a vizeletvizsgálatok hogyan oszlanak meg.

"Annyit azonban elárulhatok, hogy az összes érmest, s a negyedik helyezetteket is megnézzük, emellett - sorshúzással - még sok más emelőt is doppingtesztre kötelezünk" - jelentette ki.

Ami az egyes sportágak doppingérzékenységét illeti, úgy válaszolt, hogy a maga részéről nem a veszélyeztetettség felől közelítené meg a kérdést.

"Sorrendállítás helyett inkább azt mondanám, hogy a súlyemelés annak a négy-öt sportágnak az egyike, amely a legkomolyabb doppingellenes tevékenységet folytatja a világon, a legtöbbet tesz ebben a harcban, jóllehet ez tudvalevően hatalmas költségekkel jár. Ehhez a küzdelemhez a mi bizottságunk megkap minden támogatást" - fogalmazott.

A felvetésre, hogy a sikerhez nemcsak pénzre, hanem a tudomány hathatós segítségére is szükség van, Patrick Schamasch így válaszolt:

"1986-ban szálltam be a doppingellenes tevékenységet végzők közé, akkor még nagyon le voltunk maradva a doppingoló sportolókhoz képest. A tudomány előrehaladásával azonban napjainkra nagyot változott a helyzet: nem járunk előttük, de már azonos szinten vagyunk ebben a folyamatos rabló-pandúr csatában."

Véleménye szerint a jelenben két táborról lehet beszélni, amelyik ugyanazzal a tudással rendelkezik:

"Az egyik a dopping oldalán áll, a másik a doppingellenes harc oldalán. Mi mindent megteszünk azért, hogy kihasználjuk a tudomány nyújtotta előnyöket annak érdekében, hogy megnyerjük ezt a csatát" - hangoztatta az IWF antidopping-bizottságának vezetője.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×