eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ma jött el a nap: Messi visszatér!

Három rangadót is rendeznek szombaton a nyugat-európai topbajnokságokban. Spanyolországban vitathatatlanul az ősz mérkőzése a Real Madrid-Barcelona találkozó. Olaszországban a legnagyobb presztízzsel bíró csata, különösen a csizma "felső részén" a Juve és a Milan derbije. Angliában a listavezető Manchester City a Liverpoolt fogadja.

Lionel Messi felépült! - mondta Luis Enrique, a katalánok korábban futballistaként a Real Madridban is szerepelt edzője, aki ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy be is állítja-e a kezdőcsapatba leghíresebb játékosát. "Örülök, hogy már jól van, de az biztos, hogy még nincsen százszázalékos állapotban" - mondta az edző, aki biztosított minden érdeklődőt arról, hogy amióta a Barcelona első csapatának a trénere, régen nem aludt olyan jól, mint mostanában.

Azt is hozzátette, hogy Ivan Rakitiæ hasonló helyzetben van, mint Messi, felépült, de még nem teljesen. A Barça ügyeiben mindig jól informált, helyi Sport a fentiekre tekintettel is, két lehetséges összeállítást publikált, az egyiket Messivel, a másikat nélküle. Az elsőben a Bravo - Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Busquets - Sergi Roberto, Iniesta - Messi, Neymar - Suárez névsor szerepel, ez a horvát középpályás nélküli lehető legerősebb tizenegy. 4-3-3-ban.

A másodikban Messi helyett a belga Thomas Vermaelen neve szerepel, ami már önmagában is feltételezi, hogy más hadrendet választ az edző: a 4-4-2-ben Bravo - Daniel Alves, Piqué, Vermaelen, Jordi Alba - Mascherano - Sergi Roberto, Busquets - Iniesta - Neymar, Suárez játszana az argentin csatár nélkül.

Mi inkább arra szavaznánk, hogy Messi a kezdő csapatban lesz, de még ha nem is, szinte biztos, hogy beszáll majd. Egyébként szeptember vége óta hiányzik a csapatból, a Las Palmas elleni találkozó 10. percében sérült meg. Azóta, azt is beleértve tíz mérkőzést játszott a Barcelona, a mérlege nyolc győzelem, egy döntetlen és egy vereség. (A harmadosztályú Villanovense elleni döntetlent akár ki is vehetjük a sorból, valójában a B-, vagy inkább néhány tartalékkal megerősítve a C-garnitúra játszott.)

A valójában kilenc értékelhető mérkőzésen 23 gólt szerzett a katalán csapat, Luis Suárez és Neymar elsőrangúan helyettesítették Messit. Mindketten 10-10 gólt szereztek, s még a gólpasszok többségét is ők adták egymásnak. (A további három gólt a BATE elleni idegenbeli mérkőzésen duplázó Rakitiæ, valamint a Leverkusen kapujába betaláló Sergi Roberto érte el. Amiből felállíthatjuk azt a tételt is, hogy Messi sérülése óta csak a két csatártárs szerzett gólt a Barcelonában bajnoki mérkőzésen!)

A Sport egyébként a kétségek El Clásicójának nevezte a találkozót arra utalva, hogy mind a két csapatból négy játékos - aki egyébként az alaptizenegy tagja - nincsen százszázalékos állapotban. Messi és Rakitiæ mellett Dani Alves és Busquets a vendég-, Keylor Navas, Sergio Ramos, Karim Benzema és Marcelo a másik oldalon.

A Marca szerint Rafa Benítez - aki sikeres edző, de arról is ismert, hogy a rangadókon gyenge a mérlege - Iscót és nem James Rodriguezt állítja majd a kezdőcsapatába. Az AS tudni véli, hogy elöl ismét összeáll a BBC hármas, azaz játszik Karim Benzema és Gareth Bale is.

Ugyancsak a madridi sportlap emlegeti, hogy a királyi klub Costa Rica-i kapusa 874 perce nem kapott gólt a Bernabéuban, ugyanakkor a chilei Claudio Bravo, az ellenfél hálóőre eddig öt mérkőzésen 21 gólt kapott a Madrid pályáján, igaz, ezek közül négyen a Real Sociedad kapuját védte, s csak egyen erősítette (?) a Barcelonát.

Szinte minden spanyol napilap megjegyzi, hogy a 231. El Clásicót korábban soha nem tapasztalt, példátlan biztonsági intézkedések kísérik. Olaszországban a Juventus és a Milan rangadóját rendezik. Mind a két csapat veretlen a legutóbbi öt fordulóban. A bajnoki címet védő Juvénél továbbra sem megnyugtató a sérültek állapota. Noha Gianluigi Buffon neve szerepel a korábbi Milan-edző, Massimiliano Allegri keretében, a Gazzetta dello Sport kivételével a lapok szerint kevés az esély arra, hogy védhet. Pedig biztosan különleges lenne a számára ez a találkozó: majdnem pontosan húsz éve, 1995 november 19-én, 17 évesen, az akkori szuper Milan ellen 0-0-s mérkőzésen debütált a Parma kapusaként a Serie A-ban.

A piros-feketék hálóját ellenben biztosan az "új Buffon", a drusza, Gianluigi Donnarumma védi majd. A 16 éves, közel kétméteres óriásnak ez lesz az első rangadója a Serie A-ban, aki még soha nem szerepelt vesztes mérkőzésen az elitben.

A két csapat várható összeállítása a ma, szombaton, 20.45-kor kezdődő mérkőzés előtt. Juventus: Neto - Barzagli, Bonucci, Chiellini, Evra - Khedira, Marchisio, Pogba - Cuadrado, Dybala, Morata. AC Milan: Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli - Kucka, Montolivo, Bonaventura, Cerci - Bacca, Niang.

Angliában a Manchester City és a Liverpool találkozója a sláger. A Vörösök a legutóbbi hat vendégjátékuk alkalmával nem tudtak nyerni a City pályáján, 2008-ban nyertek legutóbb az Etihad Stadionban. Ugyanakkor a két csapat legutóbbi hat egymás elleni bajnokija 23 gólt hozott, ezek közül 12-t a City, 11-et a Pool szerzett. (Beleértve az Anfield Roadon játszott meccseket is.) Kontraszt: a két gárda első számú kapusa dicsekedhet 2015-ben a legtöbb góltalan bajnokival, Joe Hart 14, Simonet Mignolet 13 meccsen őrizte meg a kapuját a góltól.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×