eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Melyik a jobb? Atlético? Real Madrid?

A ma esti BL-döntő előtt az inforadio.hu néhány faktorban összevetette a lisszaboni finálé résztvevőit.

A MÚLT.

A hagyományok feltétlenül a Real Madrid mellett szólnak. A királyi klub korábban kilencszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, illetve a Bajnokok Ligáját, igaz, 1960 óta "csak" négyszer. Legutóbb a "galaktikusai" nyertek a 2002-es döntőben, Zinedine Zidane felejthetetlen góljával. Iker Casillas akkor is már főszereplő volt a sorozatban. Az Atlético eddig egyetlen sorozatban, negyven éve, az 1974-esben jutott el a fináléig, akkor nagyon közel állt ugyan az első találkozó megnyeréséhez, de a döntetlen utáni ismétlést a Bayern München nyerte.

PIACI ÉRTÉK. A mértékadó transfermarkt.de 571,40 millió euróra értkeli a királyi klub keretét. Nem meglepő, hogy Cristiano Ronaldo a legértékesebb játékos, egymaga százmilliót ér. A második Gareth Bale (90), vételára alapján ez is "papírforma". A harmadik helyen holtversenyben Sergio Ramos és a horvát Luka Modriæ, 40-40 millióval. Az Atlético játékosait körülbelül a felére, 282 millió euróra taksálja a szakportál. Diego Costát 35, Kokét 30, Arda Turant és Thibault Courtois-t 25 millióra tartja.

SZEZONBELI SZEREPLÉS. Az Atlético Madrid megnyerte a sapanyol bajnokságot, amelyben a Real Madrid "csak" harmadik lett. A Király Kupában (Copa del Rey) a Real Madrid nyert, miután az elődöntőben kiejtette az Atléticót. A Bajnokok Ligájában az Atlético veretlenül játszotta végig az idényt, győzelmei mellett háromszor döntetlenre végzett, egyszer a csoportmeccsek során, egyszer-egyszer a negyed- és az elődöntőben. A Real Madrid kettő kivételével megnyerte a mérkőzéseit, a Juventus ellen döntetlent játszott a csoportszakaszban, majd a negyeddöntő második találkozóján kikapott a Borussia Dortmundtól. A két csapat egymás ellen négy találkozót vívott eddig a mostani idényben, a bajnokságban az Atlético a Bernabéubvan nyert, a Vicente Calderon Stadionban döntetlent játszott. A két kupameccset a Real Madrid nyerte 5-0-s összesítéssel.

GÓLKÉPESSÉG. Ebben a Real Madrid a jobb, Carlo Ancelotti csapata 104 gólt szerzett a bajnokságban, tizenötöt a hazai kupában és harmincötöt (!) a Bajnokok Ligájában. Ez összesen 154. Az Atlético 77 gólt ért el a bajnokságban, tizenkettőt a hazai kupában (ebből hatot alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben) és huszonötöt a BL-ben. Ez összesen 114. Az Atléti ellenben csak 26 gólt kapott a bajnokságban, kilencet a hazai és hatot a nemzetközi kupaporondon. Ez 41. A Real Madrid (többnyire Diego Lopez a bajnokságban, Iker Casillas a kupákban) 38 gólt szedett be a La Ligában, egyet (!) a Király Kupában és kilencet a BL-ben. Ez 48. Azaz a Real Madrid támadósora és az Atlético védelme volt eddig jobb az idényben.

AZ EDZÕK. A Real Madridot irányító Carlo Ancelotti játékosként és vezetőedzőként is nyert már BEK-et, illetve BL-t, mindet az AC Milannal. Edzői pályafutása során, olaszországi sikerein kívül, Angliában bajnok és FA-kupa-győztes lett a Chelsea-vel, Franciaországban bajnok lett a PSG-vel, s ebben az idényben spanyol Király Kupát a Real Madriddal. Diego Simeone, aki éppen tíz évvel fiatalabb Ancelottinál, két argentin csapattal nyert bajnoki címet hazájában, s immár spanyol bajnok is. A nemzetközi porondon az Európa Liga és az európai Szuperkupa győztese is.

A HELYSZÍN: A lisszaboni Estadio da Luz, a Fény stadionja. Cristiano Ronaldo a válogatottal játszott ott több fontos mérkőzést, sőt ott lett Eb-ezüstérmes. Pepe és Fabio Coentrao, illetve a másik oldalról Thiago ugyancsak több válogatott mérkőzésen vett ott részt. Angel Di María és Thiago voltak a Benfica játékosai is. (Az Estadio da Luz a lisszaboni Sasok stadionja.) Az Atlético szurkolói nagyon jóban vannak a Benfica híveivel.

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK. E tekintetben akad még bizonytalanság. Cristiano Ronaldo szinte biztosan játszik, Benzema nagy valószínűséggel, ellenben Pepe szereplése bizonytalan. Az Atléticóban a legnagyobb kérdőjel Diego Costa játéka, sőt az is, hogyha esetleg kezdhet, meddig bírja. Ha a brazil-spanyol nem játszhat, Raúl García az első számú helyettes. 

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×