eur:
389.38
usd:
363.66
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Téli olimpia: hármat nyert Dél-Koreának, hármat Oroszországnak

Kanada és Oroszország két-két aranyérmet nyert a szocsi téli olimpia pénteki versenynapján. A két ország ezzel megközelítette a tíz aranynál tartó Norvégiát az összesített éremtáblázaton.

A kanadaiak megnyerték a férfi curlingtornát, sorozatban harmadszor. Második lett a brit csapat, a küldöttségük négy éremmel fogja zárni a szocsi játékokat, ez a legjobb téli olimpiai szereplésük 1924 óta. A nap másik kanadai aranya Marielle Thompsoné, aki a síakrobatika női krossz-számát nyerte meg. A második helyen is kanadai, Kelsey Selwa végzett.

Rövid pályás gyorskorcsolyázásban a női 1000 méteren a koreai Park Szung Hi végzett az élen. Ázsiai sikereket hozott a szám, hiszen az ezüst kínai, a bronz ugyancsak koreai versenyzőnője lett. A férfiaknál koreai születésű versenyző nyert - immár az oroszoknak.

A honosított Viktor An, aki 2006-ban három aranyérmet nyert koreai színekben, itt, Szocsiban, ugyancsak hármat, de immár oroszként. (A harmadik aranyat ma délután a Viktor An, Szemjon Jelisztratov, Vlagyimir Grigorjev, Ruszlan Zaharov összeállítású 5000 méteres váltóval nyerte.) A 2010-es olimpián nem vett részt.

A hat arannyal és a nyolc éremmel (mindkét olimpián szerzett egy-egy bronzot is) minden idők legeredményesebb rövid pályás gyorskorcsolyázója lett az olimpiákon. Õ az egyetlen, aki mind a négy olimpiai számban nyert már aranyat. (Az érmek számát tekintve holtversenyben első, az amerikai legendával, Apolo Ohnóval.)

Az 500 méteres távon Knoch Viktor is érdekelt volt. A végül a 12. helyen végzett, a harmadik olimpiáján szerepelt sportoló így értékelte teljesítményét az MTI-nek: "Nagyjából két körrel a vége előtt volt egy lehetőségem előzni, ha az sikerül, jó pozícióba jutottam volna, de nem tudtam megkerülni az előttem lévő kínait".

Knoch az egész olimpiai szereplését vegyesnek minősítette. Azzal elégedett volt, hogy két számban is 16 közé jutott, viszont ahogy fogalmazott, az egész idényben stabilan állt a jégen és ez most az olimpián nem sikerült neki, nem tudott jó íveket korcsolyázni és gyorsan reagálni az előtte történő eseményekre. Ennek szerinte több oka volt: egyrészt technikai, másrészt az, hogy a jég állaga többször változott, s ehhez nem tudott megfelelően alkalmazkodni. Példaként említette, hogy egy napja az esti műkorcsolya versenyre felpuhított jégen gyakorolt, ma pedig már kőkemény volt.

Az alpesi sízők női műlesiklását a 18 éves, amerikai Mikaela Shiffrin nyerte meg. Berecz Anna a középmezőnyben, a 35. helyen végzett. "Technikailag lehetett volna jobb is - összegezte teljesítményét a mob.hu-nak Berecz Anna. - Nem tudom, hogy ez volt-e az utolsó olimpiai futásom, de összességében elégedett vagyok. Nagyon nehéz pálya volt, a hóviszonyokat pedig nem nevezném ideálisnak. Az mindenképp elégedettséggel tölt el, hogy a 65-ös rajtszámmal indulva a 35. helyen végeztem."

Sílövészetben, a 4x6 km-es női váltót a Vita Szemerenko, Julija Dzsima, Valj Szemerenko, Olena Pidrusna összeállítású ukrán csapat nyerte meg az oroszok és a norvégok előtt. Az ukránoknak ez volt az első aranyuk Szocsiban.A két Szemerenko a második ikerpár a 2014-es játékokon, amelynek mindkét tagja éremmel mehet haza. Ellenétben a holland Mulder fiúktól, ők mindketten arannyal.

A férfi jégkorongtornán lejátszották az elődöntőket. A svédek fordítottak a finnek ellen, 2-1-re nyertek. A kanadaiak 1-0-ra megverték az amerikaiakat. A győztesek játszanak az aranyért, a vesztesek a bronzért. 

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×