eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szocsi: Kinek a sárga bőrönd, kinek a kamion

A magyar és a norvég sílövészet között éppen annyi a különbség, mint egy sárga bőrönd és egy kamion között - legalábbis ez derült ki a szocsi téli olimpián induló Szőcs Emőke elmondása alapján.

Az összehasonlítás szerint a magyar sífutók és sílövők számára egy legfeljebb 30x40x50 centis sárga bőrönd rejti a vaxot, melyet a sílécekre kell kenni, hogy azok jobban csússzanak a havon, miközben a sportágban a világ legjobbjainak számító norvégok egy egész kamionnyi felszereléssel érkeztek az ötkarikás játékokra.

A 28 éves csíkszeredai születésű sportoló rögtönzött kalauzolást tartott a sífutók és sílövők világában, melynek során betekintést engedett a műhelytitkokat rejtő tárolószobába is, ahol a sífelszerelések mellett a vaxot is tartják. A magyar csapat egy ilyen tárolót a románokkal közösen használ, miközben Szőcs Emőke szerint a norvégok legalább hármat bérelnek.

"Nekem tíz pár sílécem van, mind különböző típusú hóra való. Mindegyik tetejére rá van írva, hogy hány fokos, vagy milyen hóra megfelelő. Mivel Szocsiban a versenyeink este lesznek, így eddig a leghidegebb hóra való tűnik a legjobbnak, de például a délutáni edzéseken az olvadó, úgymond vizes hóra kifejlesztett léceimmel vagyok a leggyorsabb" - mondta Szőcs Emőke, aki arra a kérdésre, hogy például minden idők második legeredményesebb téli olimpikonjának, a norvég Ole Einar Björndalennek hány pár síléce lehet, úgy felelt, legalább ötven. Szerinte neki vizes hóra van legalább tíz különböző léce...

A szocsi téli olimpián vasárnap a nők 7,5 km-es sprintszámában bemutatkozó sportoló azt is elárulta, hogy az igazán jelentős különbség nem a sílécek között van. Amíg az övé 190 euróba kerül, a legdrágábbak körülbelül 300 eurósak. Az igazi differencia elmondása szerint a vaxok és a vaxmesterek között van.

A két-két magyar sífutóval és sílövővel Antal Zsolt személyében egyetlen szakember lakik együtt a két sportág képviselőinek épített olimpiai faluban, azaz ő amolyan mindenese a négy sportolónak. Egy személyben az edzőjük, a gyúrójuk, a vaxmesterük, s ez neki jelenleg szinte 24 órás elfoglaltságot jelent. Eközben a norvég sztároknak, mint a már említett hatszoros olimpiai bajnok Björndalennek legalább három vaxmesterük van.

"A vaxmester egy szakma, és rendkívül megbecsült szakembere a legjobbaknak. Õk azok, akik a tárolószobák előtt elkerített gyakorlórészre kiviszik az adott minőségű hóra legjobbnak vélt léceket és valamennyit kipróbálják az adott minőségű hóra legjobbnak gondolt valamennyi vaxszal, így a norvég ászoknak már csak annyi dolguk van, hogy felcsatolják a léceiket" - mondta Szőcs Emőke.

Arra a kérdésre, hogy mennyit jelentene, ha egyszer mondjuk a Vancouverben a női 15 km-es egyéni szám olimpiai bajnokának, a szintén norvég Tora Bergernek a léceit csatolhatná fel, a mezőny jobb sífutói közé tartozó Szőcs Emőke úgy felelt, hogy a 7,5 km-es sprintszámban legalább másfél perccel gyorsabb pályát tudna menni. Ez óriási különbségnek tekinthető egy olyan versenyben, ahol a legjobbak alig több mint húsz perc alatt érnek célba. Hozzátette, épp ezért nem véletlen, hogy adott esetben rengetegen gratulálnak neki, ha a 40. hely körül tud célba érni egy vk-futamon.

"A mi kis bőröndünkben 10-15 féle vax van, a norvégoknak fogalmam sincs, mennyi lehet, de az tuti, hogy jót nevetnének, ha ezt látnák. Valamivel még a románoknak is több van" - mondta Szőcs Emőke rámutatva a sárga bőröndnél nagyjából kétszer akkora méretű dobozra. "Azonban árulkodó, hogy tárolószomszédaink legjobbja, Tófalvi Éva nem itt vaxol, hanem bizonyos összegért a sokkal jobb szlovénoknál."

A magyar sílövő szerint a legjobb norvég vaxgyártó hétpecsétes titokként kezeli a legjobb termékeit, s azokat csak akkor bocsátja piacra, ha már kifejlesztett egy annál is jobbat. Addig pedig csak és kizárólag a norvég versenyzők használják.

"Ezt el kell fogadni, ilyen kivételezett helyzete csak a legjobb nemzeteknek lehet" - mondta Szőcs Emőke, aki a beszámolója során jókedvűen és irigység nélkül beszélt a különbségekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×