eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Soha nem tapasztalt lemaradás Brazíliában

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke nem emlékszik egyetlen rendező országra sem, amely annyire le lett volna maradva az előkészületek terén, mint az idén házigazda Brazília.

"Csak nemrég jött rá Brazília arra, hogy ez mit jelent és túl későn kezdett el dolgozni" - nyilatkozta a svájci sportvezető a 24 Heures című lausanne-i lapnak. - "Amióta a FIFA-nál vagyok, egyetlen ország sem volt ennyire lemaradva, mint Brazília, pedig neki állt rendelkezésre a legtöbb idő, hét év az előkészületekre." (Blatter 1975-től tevékenykedik a nemzetközi szövetségben, amelynek 1981-ben főtitkára, majd 1998-ban elnöke lett.)

Brazíliában a 12 stadion közül hatban nem tudták tartani a FIFA által meghatározott december 31-i "végső" határidőt sem. Az érintett városok: Sao Paulo, Curitiba, Porto Alegre, Cuiabá, Natal és Manaus. Az arénaépítkezések mellett egyéb területeken is akadnak csúszások. Több infrastrukturális és közlekedési terv végrehajtását elhalasztottak, és a házigazdák még mindig nem tudják, hogyan biztosítsanak többletjáratokat a szurkolók szállítására.

Az előkészületek mellett szóba került a tavalyi Konföderációs Kupa idején szervezett tiltakozóhullám is. A FIFA-elnök szerint hasonló megmozdulásokra idén is számítani lehet.

"Optimista vagyok, nem pesszimista, ezért nem aggódom. Tisztában vagyunk vele, hogy ismét lesznek tiltakozó akciók" - szögezte le.
Blatter emlékeztetett rá, hogy szociális problémák húzódnak meg a háttérben és bár kifejezett céljuk, követelésük nem volt a protestálóknak, az akciók a világbajnokság alatt konkrétabbak, szervezettebbek lehetnek.

"A futballt azonban megvédjük. Nem hiszem, hogy a brazilok közvetlenül a labdarúgást támadnák. Számukra ez vallás" - tette hozzá.
A tavaly nyári Konföderációs Kupa idején az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozóhulláma söpört végig az országon.

Az utcára vonulók elsősorban az idei világbajnokság rendkívüli költségei, a gyenge közszolgáltatások és a kiterjedt korrupció ellen emelték fel a szavukat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×