eur:
389.69
usd:
362.03
bux:
68479.39
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ez volt az utolsó alkalom, amikor felnőtt tornán magyar futballválogatott aranyérmet nyert

Magyar éremeső, politikai demonstrációk, afrikai futósikerek, doppingbotrány, fantasztikus eredmények a magaslaton. Ez volt 45 éve a mi szempontunkból addigi második legeredményesebb olimpia. A világ másik felében, Mexikóvárosban.

Negyvenöt éve, 1968. október 12-én kezdődött a mexikói olimpia, amelyen 10 aranyérmet szereztek sportolóink

A harminckét érem (10 arany, 10 ezüst, 12 bronz) az addigi második legjobb szereplést jelentette a minden szempontból mindmáig csúcsot jelentő, 1952-es, helsinki játékok óta.

Kulcsár Győző két olimpiai aranyérmet is szerzett (párbajtőr egyéniben, majd csapatban), egyébként is a vívók alkották a legsikeresebb sportági küldöttséget, a maguk hét érmével. Két aranyérmet nyertek, s csak egy éremmel kevesebbet szereztek a fegyverforgatóknál a kajak-kenusok, akik közül először volt kajakos és kenus is a bajnokok között. 1956-ban, Melbourne-ben az Urányi, Fábián kajakkettős, négy évvel később a kenus Parti János győzött.

A nehezen kimondható Xochimilco-tavon Hesz Mihályt avatták kajakkirályá, Tatai Tibor pedig megnyerte a kenu egyesek versenyét. A sportág hét versenyszámában hat magyar érem született - csak Pfeffer Anna nem tudott dobogóra kerülni a női egyesben, miután érmes pozícióban haladva megbillent a hajója, s felborult. Így sem tért haza érem nélkül: kettesben, a későbbi legendás edzővel, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal második lett.

Ugyancsak két aranyat szereztek az atléták, sokan emlékeznek még az elnyűhetetlen Zsivótzky Gyula kalapácsvető aranyára, s a meglepetésszerző Németh Angéla gerelyhajításban elért diadalára. Kettejükön kívül is kitettek magukért a dobóatléták, a kalapácsvető Lovász Lázár, a gerelyhajító Kulcsár Gergely és a diszkoszvető Kontsek Jolán is bronzérmes lett. nagy meglepetést keltett Kiss Antal gyalogló ezüstje és Tóthné Kovács Annamária ötpróbázó bronza.

A kötöttfogású birkózók közül Kozma István megvédte tokiói elsőségét, s olimpiai bajnok lett Varga János is. Bronzérmet hozott haza Bajkó Károly (kötöttfogás) és Csatári Jóusef (szabadfogás). Aranyérmes lett a Balczó András, Móna István, Török Ferenc alkotta öttusacsapat, míg egyéniben a balszerencsés nagy esélyest, Balczót 11 ponttal megelőzte a svéd Björn Ferm. Az öttusa királya aztán négy évvel későb, Münchenben mégis megnyerte az egyéni aranyat.

A bronzot nyerő vízilabdázók nem védték meg tokiói elsőségüket, a Lakat Károly dr. irányította labdarúgók ellenben igen. A döntőben "vérzivataros", de csak az első félidőben nehéz mérkőzésen győzték le a bolgárokat 4:1-re. 


Ez volt az első olimpia, amelyen egy hölgy gyújtotta meg a lángot, bizonyos Enriqueta Basilio. Ez volt az első olimpia, amelyen külön csapatban indult a két német állam, a fiatalabbak kedvéért: az akkori NDK és NSZK. A 200 méteres síkfutás eredményhirdetésekor Tommy Smith és John Carlos a feketék polgárjogi mozgalma mellett tüntetett.


Hanganyag: Dénes Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×