eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hegyi Iván: "Ha Messi a braziloknál játszana, ők lennének a vb csúcsesélyesei"

A dél-amerikaiak fölényére számít Hegyi Iván, a Népszabadság sportrovatvezetője a jövő évi világbajnokságon. Az InfoRádió Aréna című műsorában az európai topbajnokságok 2013-2014-es idényét tekintve "felerészben" trónfosztást jósolt, szerinte a Bayern München és a Juventus nagy esélyese ismét bajnokságának, ugyanakkor a Manchester City és a Real Madrid visszaszerezheti 2013 tavaszán elveszített koronáját.

A futballszakíró úgy vélte, minden idők egyik legkiegyensúlyozottabb, s egyben legérdekesebb világbajnoksága lehet 2014 nyarán a brazíliai. Szerinte már a negyeddöntőben is szinte csak döntőbe beillő csatákat rendezhetnek majd, amelyekben olyan erős válogatottak kaphatnak szerepet, mint a házigazda brazil, az argentin, a FIFA-ranglista harmadik helyén álló kolumbiai, valamint az európaiak közül a spanyol, a német, az olasz, a holland, esetleg a francia, vagy az általa a legígéretesebb fiatal válogatottnak tartott belga.

(Feltéve, hogy az említett csapatok kijutnak a tornára, ugyanis egyelőre közülük csak a brazil biztos vb-résztvevő. A rendező mellett eddig négy, az ázsiai zónában indult együttes, a japán, az iráni, a dél-koreai és az ausztrál szerzett részvételi jogot.)

Hegyi Iván szerint Brazília valóságos futballünnepre készül, hiszen a helyiek számára elképzelhetetlenül sokat jelent a labdarúgás. Ugyan nem zárható ki, hogy megismétlődnek majd a Konföderációs Kupa idején már látott megmozdulások, de ez aligha befolyásolja a tornát. Idén nyáron a brazil válogatott játékosok a tüntetők mellett foglaltak állást.

A Népszabadság sportrovatvezetője szerint a brazil válogatott feltétlenül az egyik esélyese a tornának. Az európai válogatottak ráadásul tartanak az aranyzöld mezesektől az "idegenbeli" mérkőzéseken. (Európai válogatott nem tud győzni a brazilok ellen Brazíliában 1984 óta. Akkor az angolok nyertek a Maracanában. - A szerk.)

A brazilok erejét jelzi, hogy noha a Konföderációs Kupát is simán megnyerték, ráadásul a legutóbbi Európa-bajnokság döntőjének arany- és ezüstérmese ellen a legjobban futballozva, még további játékosokat vethet be Luiz Felipe Scolari, aki a bőség zavarával küzd. Hegyi Iván külön is megemlítette Taison (Sahtar Doneck), Fernandinho (Manchester City), Philippe Coutinho (Liverpool), Diego Costa (Atlético Madrid) és Willian (Anzsi Mahacskala) nevét, jelezve, hogy Hulkon kívül is lenne kit meghívnia a kapitánynak.

Ugyanakkor kifejtette, hogy az első számú csatáron, Neymaron kívül Fred is nagyon eredményesen játszott a Konföderációs Kupán, ráadásul nagyon sokra tartják őt Brazíliában. Mindazonáltal hozzátette, a mostani brazil válogatott elsősorban csapatként erős, játékosai közül legfeljebb Thiago Silva és esetleg Neymar aspirálhatna a futballtörténelem legerősebb brazil válogatottjainak keretébe. Az európai bajnokságokra áttérve, de maradva a braziloknál, úgy fogalmazott, hogy szerinte nem lehetnek majd Neymarnak beilleszkedései gondjai a Barcelonában, hiszen olyan társak közé kerül, mint Xavi, Iniesta és Messi, hogy csak hármat emeljen ki, akik "lábhoz ragasztják a labdát". Szerinte egyáltalán nem félő, hogy a brazil és az argentin futball jelenlegi első számú játékosa nem tud majd együtt játszani, sőt, "ha Messit be lehetne állítani a brazil válogatottba, az lenne a jövő évi világbajnokság kimagaslóan első számú esélyese".

Megjegyezte, hogy bár a Barcelona keretében nem történt nagy változás, hiszen csak Villa és Thiago távozott, lát "veszélyforrást". Ugyanis a korábban szinte soha nem sérült Lionel Messi az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban harcképtelen. Nélküle pedig nyilvánvalóan nem ugyanaz a Barça.

Hegyi Iván egyetértett a Marca internetes portálján szavazók többségével abban, hogy a Real Madrid is megnyerheti a bajnokságot. Kiemelte, hogy Carlo Ancelotti futballfilozófiája, csapatépítő képessége, munkája sokkal inkább passzolhat a Madridhoz, mint José Mourinhóé. Úgy látja, a királyi klub nagyon tehetséges játékosokat szerzett meg, elsősorban Isco és Casemiro, valamint Illarramendi személyében. Értetlenkedett ellenben a Gareth Bale megszerzése érdekében tett lépések nagyságrendjét és az ajánlott pénzösszeget illetően.

Egyelőre azt is nehezen tudja elképzelni, hogy a ballábas és a bal oldalon használható walesi szélső hogyan lesz majd érkezése esetén a csapatba építhető, hiszen egy "százmillió eurós játékosnak nyilván játszania kell", úgy, hogy Cristiano Ronaldo és Isco játéka ne veszítsen hatékonyságából.

Az angol liga esélyeit elemezve kiemelte, hogy a Manchester United valószínűleg nem tudja majd zökkenőmentesen átvészelni Sir Alex Ferguson távozását a menedzseri posztról, noha David Moyes is kiváló edző. Ráadásul Hegyi Iván szerint a Manchester City most jobban is igazolt és erősebb a kerete, mint a vetélytársé, amely lehet, hogy augusztus végéig elveszíti még Wayne Rooneyt. A City ellenben nagyon jól járt a spanyol Jesus Navas, a montenegrói Sztevan Jovetics és a brazil Fernandinho megszerzésével.

S még jobban Manuel Pellegrini érkezésével. A chilei edző - vélte a futballszakíró - ugyan a Real Madridnál nem tudott csodát tenni, de két további spanyol együttesnél, a Villarrealnál és a Málagánál is igazolta már kivételes tudását. Hegyi Iván a Manchester City, Chelsea, Manchester United befutót tartja a legvalószínűbbnek.

Az olasz ligáról szólva úgy látja, a Juventus kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul Antonio Conte személyében kiváló edző kezében van a csapat. A Serie A visszaesését hangoztatta, "egyszerűen nincs annyi pénz, mint korábban, vagy amennyi a többi topligában van" - fogalmazott. Szerinte az AC Milan is messze van egyelőre története legjobb alakulataitól, akár azoktól, amelyet Nereo Rocco, Arrigo Sacchi vagy Carlo Ancelotti vezetett. Az Inter pedig még hátrább tart.

Végezetül szólt a Bayern Münchenről, amely szerinte Németország kiemelkedően legerősebb csapata. A bajorok, noha már tavasszal is minden létező trófeát begyűjtöttek, a nyáron még erősödtek is Thiago Alcántara, Mario Götze, s nem utolsósorban az edző, Pep Guardiola érkezésével. A katalán tréner munkáját legfeljebb a bőség zavara nehezítheti, hiszen, a két új klasszis érkezésével a tavaszi sikercsapat két alapembere várhatóan a kispadra szorul. Hegyi Iván ugyanakkor elképzelhető változatnak tartja, hogy Javi Martínez és Thomas Müller új szerepkörben futballozik majd.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×