eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hosszú Katinka és a nagyvilág - mennyit érnek a barcelonai sikerek?

A magyar úszósport története második legsikeresebb világbajnoki szereplését zárta Barcelonában, a diadalban oroszlánrésze van az éremhalmozó Hosszú Katinkának. Sportági elemzésünk második részében azt vizsgáltuk, milyen szerep jut a magyar hölgyeknek a világ medencés úszósportjában.

Egerszegi Krisztina és generációjának visszavonulása óta kevésszer volt a magyar női válogatottban több éremesélyes versenyző is az olimpiai és világ-bajnokságokon. (Kicsit szigorúbban: egyszer sem.) Az Európa-bajnokságokon ellenben, gondoljunk csak 2012-re és Debrecenben, más volt a helyzet.

Ha a londoni olimpia óta eltelt időszakból indulunk ki, sejteni lehetett, hogy Hosszú Katinka körülbelül annyit fejlődött a hazatérése utáni első évben, mint az első, az Egyesült Államokban töltött esztendejében. A 400 méteres vegyes úszásban annak ellenére mindenki kiemelkedő favoritnak tippelte, hogy igazából csak kevesen tudták, mire lehet képes a Londonban feltűnt kínai lány, Je Si-ven.

Hosszú Katinka nem hogy megfelelt az elvárásoknak, de túl is teljesítette azokat. Megnyerte mindkét vegyesúszó számot, érmes lett a leghosszabb pillangóúszó-számban, s még döntőbe jutott 200 háton is. Száz háton visszalépett a középdöntőtől, noha oda a második legjobb idővel került be. Teljesítményével végleg feledtette a maga számára csalódást hozó londoni szereplést, s a női úszósport állócsillagai közé emelkedett. ő lett az első, háromszoros világbajnok úszónő.

A többiek közül Jakabos Zsuzsanna három számban is "pontszerző" helyen végzett, a két vegyes úszó számban egyaránt hatodik, pillangón ötödik. Nagyszerű világbajnokságot zárt.

Mint ahogy Kapás Boglárka is, aki 400, 800 és 1500 méteren is döntőbe került, s országos csúcsot javított. A nagy hármas, Ledecky, Friis és Boyle mögött meghatározó alakká érett a medencés hosszútávokon. Verrasztó Evelyn 100 pillangón úszott a legjobban, egyéni csúccsal tizenkettedik lett.

A női és a férfi mezőny barcelonai teljesítményét összevetve a legszembetűnőbb a világcsúcsok száma közötti különbség. A gyengébb volt ebben az erősebb nem: a hölgyek e tekintetben 6:0-ra megverték az urakat. Barcelonában csak női számokban született a világ eddigi legjobb eredménye. Ellentétben más úszásnemekkel és távokkal, a gyorsúszók sprinttávjain nagyon kiegyenlített volt a mezőny. Az 50-es, 100-as és 200-as távon kiosztott kilenc érmet heten nyerték el, csak ketten léptek fel két számban is a háromból a dobogóra: a londoni olimpia sprintkirálynője, a holland Ranomi Kromowidjojo (egy arany, egy bronz, meg még egy bronz 50 pillangón) és az ausztrál meglepetésember, a 21 évesen szinte megtáltosodott Cate Campbell. Aranyat nyert a sokoldalú Missy Franklin is.

A 400, 800, 1500 méter uralkodónője a 16 éves Katie Ledecky, aki a három számból kettőt világcsúccsal nyert meg. A 4x200-as gyorsváltóban aranyat szerezve négy aranyat vihetett haza Barcelonából, ezzel a második legeredményesebb versenyzőnője lett a 2013-as világbajnokságban. Mögötte a dán Friis két ezüstöt, az új-zélandi Boyle három bronzot nyert.

Barcelona úszókirálynőjévé Missy Franklint koronázták, aki három egyéni (a 100 gyors mellett a 100 és a 200 hát) és három váltószámot nyert meg. Elindult 50 háton is, de ott visszalépett, tehát minden számban nyert, amelyben indult, s nem lépett vissza. Õ lett az első úszónő, aki egy világbajnokságon hat aranyérmet nyert. Phelpsi kaliberű teljesítmény.

Ötvenen a kínai Csao Jing győzött, sorozatban a harmadik világbajnokságán nyert aranyérmet. Még ennél is érdekesebb, hogy hátúszásban egyetlen érem sem jutott (a kilencből) az európaiaknak.

Mellúszásban sokkal erősebb a mi kontinensünk, ott a három távon csak európai nyert arany- vagy ezüstérmet. A szakág két legjobbja az orosz Julija Jefimova és a litván Rita Meilutyte. Jefimova, aki egyébként Dave Salónál úszik Amerikában, két aranyat és egy ezüstöt nyert, ezzel ő volt (Hosszú Katinkát éppen csak megelőzve) a legjobb európai úszónő Barcelonában.

Pillangón a három számot három versenyzőnő nyerte meg. Ötvenen a dán Jeanette Ottesen (egyike az egyéniben vb-érmet nyert három dán hölgynek), százon a svéd Sarah Sjöström, kétszázon a kínai Liu Ci-kö. Mi több, a kilenc érmet kilenc versenyzőnőnek osztották ki, köztük Hosszú Katinkának.

Másképpen: a vegyes úszás eminensének. 2007 óta először fordult elő, hogy ugyanaz a hölgy nyerje a 200-at és a 400-at is. Katinka a nagy berobbanása idején, 2009-ben, Rómában 400-on nyert, a rövidebbik számban harmadik lett. Most mögötte Mireia Belmonte Garcia, a legjobb spanyol úszó is két érmet nyert, egy ezüstöt és egy bronzot. A nagy vesztes a kínai Je Si-ven, aki két londoni aranyérme, s 4:28.43-as világcsúcsa után nem tudott dobogóra kerülni.

A váltószámokat az amerikaiak nyerték, az ausztrálok előtt - tiszta volt a kép. Egyedül Mitsy Franklin úszott mindhárom aranykvartettben, ugyanakkor szerepet kaptak olyan korszakos egyéniségek, mint a 30 éves Natalie Coughlin és a még mindig csak 25 éves Dana Vollmer.

A barcelonai világbajnokság húsz medencés női számából nyolcban volt elég a londoni olimpiai aranyérmes időnél gyengébb is a győzelemhez, az 50 méteres gyorsúszásban a holland Ranomi Kromowidjojo századra azonos idővel lett olimpiai és világbajnok.  

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 14:10
×
×
×
×