INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Szombaton mintegy 150-en mászták meg a Mount Everestet

InfoRádió / MTI
Sokan mászták meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet (Csomolungmát) a nepáli oldalon szombaton, a hegymászó szezon utolsó napján balesetek nélkül. Klein Dávid pénteken feladta a csúcstámadást.

Tilak Pandej, a nepáli turisztikai minisztérium tisztviselője vasárnap elmondta, hogy mintegy 150 ember jutott el a 8848 méter magas hegycsúcsra. Hozzátette, hogy csupán egy maroknyi ember fordult vissza a négyes számú táborba, mert nem tudott elindulni a csúcs meghódítására. Az időjárás az elmúlt két napban jó volt, és ezt sokan kihasználták - mondta a tisztviselő, akit a The Himalayan Times című helyi lap idézett.

Tájékoztatása szerint a hivatalos hegymászó szezon lezárult és egyes hegymászók visszatérnek az alaptáborba. Ennek ellenére néhány serpa (hegyi vezető) és más hegymászó az elkövetkező napokban megkísérli meghódítani a csúcsot - közölte a minisztérium képviselője.

A múlt héten négy hegymászó - német, dél-koreai, kínai és kanadai - halt meg azt követően, hogy elérte a csúcsot és elindult vissza.

A Csomolungmát elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa hódította meg 1953. május 29-én. Két évvel ezelőtt, május 23-án, rekordszámban, 169-en érték el a világ legmagasabb pontját.

KLein Dávidnak nem sikerült

Hiányos akklimatizációja és gyomorpanaszai miatt körülbelül 8000 méteres magasságban pénteken feladta csúcstámadását a Mount Everesten Klein Dávid. A magyar hegymászó oxigénpalack használata nélkül, szólóban próbálta meghódítani a hegyet.

A visszafordulás okairól és körülményeiről szombaton maga az alpinista számolt be az expeditions.hu honlapon. Klein Dávid közleményében úgy fogalmazott: a Docler Everest Expedíció (2012) már az induláskor, majd az alaptáborba érkezés után összesen 2 hetes időveszteséget szenvedett el. Emiatt és a kedvezőtlen időjárás következtében a sikeres csúcsmászáshoz szükséges akklimatizációs túrák egy részét nem tudta teljesíteni. Május 18-án ugyancsak külső tényezők miatt az első csúcsmászásra alkalmas "időjárási ablakot" sem tudta kihasználni.

A következő alkalom az előrejelzések alapján szombatra ígérkezett, ezért kedden indult el az alaptáborból, és jó ritmusban haladva még másnap elérte az Északi-nyerget. Az ott kiépített egyes táborban azonban erős gyomorpanaszokkal küszködött. Így csütörtökön rendkívül erős szélben, legyengülve és hiányos akklimatizációja miatt lassan, komoly energiaveszteségekkel érte el a 7700-7800 méter magasságban kiépített kettes tábort.

Az éjszakát a magashegyi betegség fokozódó tünetei miatt pihenés nélkül töltve pénteken reggel 7-kor indult tovább azzal a szándékkal, hogy a délután folyamán elérje a 8300 méteren álló utolsó, hármas tábort, ahonnan rövid pihenést követően még aznap este folytatta volna a mászást a csúcsra tartó utolsó szakaszon.

Ám állapota és rendkívül lassú tempója valószínűtlenné tette a hármas tábor biztonságos elérését, ezért nagyjából 8000 méteren, helyi idő szerint reggel 9 óra körül a visszafordulás mellett döntött.

Klein Dávid azóta épségben elérte az 5100 méteren lévő alaptábort, s bár útközben felmerült benne egy újabb, június 2-i csúcskísérlet lehetősége, a meteorológiai prognózisok ismeretében erről le kellett mondania.

A sportember közölte: mivel az elmúlt években többször próbálkozott az Everest palack nélküli megmászásával, ezért a következő években várhatóan más himalájai csúcsok meghódítására indul. "A világ legmagasabb csúcsának tiszta megmászását nem adom fel, és remélem, hogy az eddigi expedíciók tanulságaira építve előbb-utóbb sikerül e nemes cél elérése" - tette hozzá.

A Docler Everest Expedíció március 28-án indult Budapestről, majd többszöri átszállással megérkeztek Katmanduba, az előzetes tervekkel ellentétben viszont csak április 10-én kaptak engedélyt a kínai határ átlépésére.

Bár egyedül tervezte a csúcsot meghódítani, a Everest alsóbb régióiban nem volt egyedül: alaptábor-vezetője rádión követte nyomon mozgását, figyelte a meteorológiai előrejelzéseket, és gondoskodott az alaptábor zökkenőmentes üzemeltetéséről.

A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel, mindössze négy hazai alpinista járt 8600 méter felett. Oxigénpalackot használva máig három magyar állampolgárságú mászó - Erőss Zsolt, Jelinkó Attila és Ugyan Anita - állt a csúcson, amelyet eddig hozzávetőleg 6000 alkalommal érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 160 körül van.

A címlapról ajánljuk