eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Dzsudzsák a legdrágább téli szerzemény - átigazolási körkép

Véget ért a januári átigazolási időszak az európai labdarúgásban. Ismét csapatot váltott Dzsudzsák Balázs, aki a téli idény legdrágább játékosa lett.

Dzsudzsák Balázs nem mindennapi bravúrt ért el. A válogatott szélső ezúttal nem beadásaival és góljaival, hanem újabb átigazolásával került a középpontba. A debreceni nevelésű játékos fél év dagesztáni szereplés után az Anzsi Mahacskalától szerződött a Dinamo Moszkvához. Egyes sajtóértesülések szerint Dzsudszák Balázs 19 millió euróért, mások szerint 19 millió dollárért váltott klubot, így ő lett a téli átigazolási időszak legdrágább játékosa.

A magyar labdarúgás két nagy ígérete is klubot váltott: a Sampdoriából kiszorult Koman Vladimir a francia második ligában szereplő Monacónál, míg a csapat nélküli Németh Krisztián a holland Waalwijk együttesében próbál több játéklehetőséghez jutni. Priskin Tamás második vonalbeli klubból váltott egy másik másodosztályúba: a 25 esztendős csatár az angol Ipswich együttesét hagyta el azzal, hogy három és fél évre aláírt az orosz Alanyija Vlagyikavkaz gárdájához. Simon Ádám a Palermótól a Serie B-ben játszó Barihoz került kölcsönbe. Elek Ákos a török élvonalban folytatja pályafutását_ fél évig kölcsönben szerepel az Eskisehirspor színeiben, amely a szezon végén veheti meg három évre a középpályást.

Európa sztárcsapatai szinte téli álmot aludtak. Angliában a Chelsea volt aktív: Roman Abramovics milliárdos vagyonából 8,4 millió eurót áldozott a Boltonnak a válogatott védő Gary Cahilléret, akinek posztjáról Párizsba távozott a brazil Alex 5 millió euróért. A londoniak emellett megszereztek két tehetséges tinédzsert: a belga Kevin De Bruyne csak nyáron érkezik a Genktől, míg Patrick Bamford a jövőben a Kínába igazolt Nicolas Anelka és a nyáron várhatóan távozó Didier Drogbát pótolhatja.

A nagy rivális Manchester United is fiatal labdarúgók adás-vetelét bonyolította: a városi rivális Manchester Citytől megszerezték a svájci ígéretet, Frédéric Veselit, eközben elengedték Ravel Morrisont a West Ham Unitednek.
A Manchester City kölcsönvette David Pizarrót a Romától, míg a harmadik Tottenham megszerezte Louis Sahát az Evertontól, kölcsönadta a liverpooliaknak Steven Pienaart, míg a Lokomotiv Moszkvának eladta Roman Pavljucsenkót. A szintén londoni Queens Park Rangers is csatárokkal erősített a kiesés ellen folytatott harc előtt: Bobby Zamora a Fulhamet, Djibril Cissé a Laziót hagyta el. A Fulham a Stuttgarttól megszerzett Pavel Pogrebnyakkal pótolja majd a távozott Zamorát.

Az olajmilliókból gazdálkodó PSG-től nagyobb költekezést vártak a szakértők, de Alex mellett csak a szintén brazil származású, de olasz válogatott Thiago Motta érkezett az Intertől 10 millióért. A milánói kék-feketék erősödtek is Angelo Palombo a Sampdoria, Fredy Guarín Portóból, míg a fiatal brazil Juan az Internacionaltól teszi át a székhelyét Milánóba.

Az Intertől egyébként távozott Sulley Muntari is, aki a városi rivális Milan középpályáját erősíti majd. Fél évig. Szintén a Milanban folytatja a Cataniától érkező csatár Maxi Lopez. A két milánói gigász egyébként Carlos Tevezre hajtott, de a Manchester City renitens támadója egyelőre marad a bajnoki listavezető tartalékai között, vagy esetleg Oroszországba igazol, ahol február közepéig még nyitva a transzferablak.

Az olasz bajnoki éllovas Juventus keretében is volt mozgás. Visszatért Torinóba az uruguayi Martin Caceres, aki a védelemnek adhat stabilitást. Szintén csatlakozott a Juventushoz a Romától távozó Marco Boriello, aki a csatársorban kaphat szerepet. A támadók közül távozott a világbajnok Vincenzo Iaquinta, aki a Cesenában, a brazil-olasz Amauri a Fiorentinában folytatja, míg a szintén vb-aranyérmes Luca Toni az egyesült arab emírségekbeli al-Naszr csapatánál gyarapíthatja góljai számát és a bankszámláját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×