eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Nagy mozgás után rajtol az NBA csonka idénye

A december 8-án lezárult bérvita után 17 nappal, karácsony első napján rajtol el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011/2012-es csonka idénye, amely előtt nem sok minden szól a Dallas Mavericks címvédése mellett.

A 66. szezon igazi slágermérkőzésekkel indul: a jelentősen megerősödött New York Knicks a 17 bajnoki címével csúcstartó Boston Celticsszel csap össze, majd jön a döntő "folytatása" a Dallas és a júniusban 4-2-re alulmaradt Miami Heat között. A csuklósérülést szenvedett Kobe Bryant játéka miatt izguló, tavalyi bajnok Los Angeles Lakers a legutóbb alapszakaszgyőztes Chicago Bullst fogadja, a titkos esélyesnek tartott Oklahoma City Thunderre pedig a Dwight Howardot az előjelek ellenére megtartó Orlando Magic vár a nyitányon.

Ami az esélyeket illeti, keleten változatlanul a Miami számít favoritnak, a 2006 után második diadalukra hajtó floridaiaknál a rajongók szerint végre teljesen "összeérik" a LeBron James, Dwyane Wade és Chris Bosh alkotta szupertrió, amelyet mostantól a védőspecialista Shane Battier is segít. A Boston továbbra is a Ray Allen, Paul Pierce, Kevin Garnett, Rajon Rondo négyesfogatra épít, de már New Yorkban is körvonalazódik egy ütőképes hármas Amare Stoudemire, Carmelo Anthony és a Dallasból érkezett Tyson Chandler révén. A Richard Hamiltont leigazoló Chicagónak is összejöhet egy újabb remek szezon, főként miután az előző szezon legjobbjává (MVP) választott Derrick Rose nemrég aláírta további öt évre szóló és 94 millió dollárt garantáló szerződését.

Nyugaton a liga legöregebb keretével rendelkező dallasiak Tyson Chandler, J.J. Barea és a visszavonult Peja Stojakovic nélkül vágnak neki az idénynek, ugyanakkor megszerezték a legutóbbi évad legjobb csereemberét, a világbajnok Lamar Odomot a Lakerstől, és érkezett az olimpiai aranyérmes Vince Carter is Phoenixből. Az Oklahoma a tavalyi vb legjobbja, Kevin Durant, illetve Russell Westbrook mellé szerződtette a csupán 175 centis Nate Robinsont, míg az idősebb sztárokat (Tim Duncan, Manu Ginobili) felvonultató San Antoniónak kapóra jöhet a rövidebb alapszakasz. Érdekesen alakul a helyzet Los Angelesben: az Odomot és a sikeredző Phil Jacksont is elvesztő Lakersnél a legnagyobb változás Metta World Peace felbukkanása, csakhogy ő eddig is a sárga-liláknál pattogtatott, Ron Artest néven. A városi rivális, gyakran megmosolygott Clippers ugyanakkor alaposan beleerősített, megszerezve a klasszis irányító Chris Pault - szakértők szerint ez volt a holtidény legnagyobb üzlete -, Zaza Pacsulia grúz centert, továbbá a még mindig remek formában lévő Chauncey Billupsot és a térdsérüléséből visszatérő Caron Butlert.

A 82 helyett csak 66 fordulós alapszakasz során igencsak erőltetett menet vár a 30 csapat több mint 400 játékosára, ugyanis a (1230 helyett) 990 találkozót április 26-ig, azaz alig négy hónap alatt "lezavarják". Az együttesek az alapszakasz során legfeljebb háromszor fognak egymás után három napon pályára lépni, a döntő utolsó napja pedig június 26. lesz, így nem sok pihenő jut majd a július 27-én kezdődő londoni olimpián is érdekelt válogatott kosarasoknak.

Az eddigi egyetlen, halasztásokkal járó bérvita az 1998/99-es idényben volt a liga és a játékosok között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett 82 forduló helyett csak 50-et játszottak le.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×