eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Tíz érem a cél a londoni olimpián

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint, bár a magyar sportolók létszáma csökken, a szakmai munka biztosíték a sikeres szereplésre 2012-ben, Londonban. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy van olyan paralimpikon, aki szinte éhezik.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtt számolt be az olimpiai felkészülésről. Borkai Zsolt szerint, bár a sportolói létszám csökkenni fog, de a szövetségeknél és egyesületeknél zajló szakmai munka még biztosítja, hogy Londonban eredményes legyen a magyar küldöttség. A korábban kitűzött cél, a tíz érem megszerzése továbbra is reálisnak tűnik - tette hozzá. Pekingben is tíz érmet szereztek a magyarok.

Eddig a magyar sportolók 79 kvótát szereztek a 2012-es olimpiára. Ehhez a legjobb esetben még száz hely szerezhető, ám a MOB elnöke szerint reálisan 140 sportoló képviselheti majd Magyarországot Londonban.

Borkai Zsolt külön kiemelte a doppingellenőrzések fontosságát. Mint mondta: a MOB a magyar sportolók tiszta versenyzését is kiemelten fontosnak tartja, ezért idén több mint 900 doppingvizsgálatot tartottak a kerettagoknál, s jövőre minden kiutazó versenyzőt legalább háromszor fognak még ellenőrizni, ugyanakkor elismerte, hogy a doppingmentességet 100 százalékig még így sem lehet garantálni.

A doppingkérdés kapcsán Szilágyi György jobbikos képviselő kérdésére válaszolva a MOB elnöke elmondta: elküldte levelét Pars Krisztián érdekében a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, de erre válasz még nem érkezett.

"Azt kértem a NOB-tól, vizsgálják felül a fehérorosz kalapácsvetőktől Pekingben levett mintát, hogy azok nem tartalmaznak-e olyan anyagokat, amelyek jelenléte doppingvétségnek minősül." Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fehérorosz kalapácsvetők doppingügyének jogi folyamatában a MOB nem vett részt, mert nincs rá jogosultsága.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a sérült versenyzők nehéz körülményeiről beszélt, és megemlítette, hogy magyar versenyzők között vannak alultápláltak, akad például olyan, aki naponta mindössze három szál virslit és két zsömlét eszik. Kérte a bizottságot, hogy a kiemelkedően magas olimpiai jutalmazás helyett inkább a versenyzők felkészülésének komolyabb mértékű támogatására irányítsák a forrásokat.

Londonban szeretnék túlszárnyalni a pekingi eredményüket, s az akkori öttel szemben most hét érem megszerzését tűzték ki célul - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×