eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez az a hét, amelyen kezdődik az El Clásicók dömpingje

A hét végén kezdődik az El Clásicók dömpingje: ha csak nem fordul ki a világ a sarkaiból, április 16. és május 4. között négyszer is találkozik egymással a spanyol futball két szuper alakulata. A Real Madrid és a Barcelona egyszer a bajnokságban (Madrid), egyszer a spanyol Király-kupa döntőjében (Valencia), s kétszer a Bajnokok Ligája elődöntőjében (Barcelona és Madrid) találkozik. Amióta Pep Guardiola irányítja a Barcát, a két csapat minden meccsét a katalánok nyerték. Következésképpen: amióta José Mourinho dirigálja a királyi klubot, az még nem tudott nyerni, vagy akár pontot szerezni a Barcelona ellen. Elképzelhető, hogy ne változzon meg a tendencia?

A következő El Clásicót, a sorban az elsőt 2011 tavaszán, szombaton, április 16-án rendezik a Bernabéuban. A két csapat őszi bajnoki mérkőzése, a szezon első El Clásicója hozta José Mourinho első vereségét tétmérkőzésen a Real Madriddal, az 5-0, illetve a portugál edző szempontjából 0-5 megalázó vereséget jelentett, egyben a Különleges külföldi pályafutásának legsúlyosabb bukását hozta.


Pep Guardiola ezzel a győzelemmel vágott vissza Mourinhónak a 2010-es BL-kiesésésért. Akkor a portugál, az Inter edzőjeként legyűrte (összesítésben) Guardiolát és a Barcelonát, miután a San Siróban szerzett 3-1-es előny az 1-0-s vereség ellenére is elég volt a fináléba jutásért.

A katalán edző egyébként az őszi győzelemmel tovább javította önnön rekordját, miután sorozatban az ötödik El Clásicóját nyerte meg. Aligha kell külön is hangsúlyozni: nincs még egy olyan edző a két csapat közös történetében, aki legalább öt meccsen is a kispadon ült, s a mérlege százszázalékos.

A Real Madrid a mostani szezonban - másként: José Mourinhóval - egyetlen kivételével minden hazai mérkőzését megnyerte. A "kakukktojást" a Sporting Gijon elleni, éppen a legutóbbi hazai meccsen elszenvedett vereség jelenti, ami egyébként lezárta a portugál edző 2002 óta tartó, 150 meccsből álló hazai bajnoki veretlenségi sorozatát.

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a várhatóan négy találkozóból álló mostani meccsdömpingből éppen az első, a bajnoki találkozó bír a legkisebb jelentőséggel. Noha egy Real Madrid-Barcelona találkozó kapcsán nyilván butaság "dobható" mérkőzésről beszélni a párharc presztízsjellege miatt, de tény, hogy a Barcelona egy esetleges vereséggel sem kerül sokkal távolabb a rajongói által remélt újabb bajnoki címtől. (A két csapat között most nyolc pont a különbség.)

Talán még az sem zárható ki, hogy Guardiola a bajnoki mérkőzésre választott összeállításában tekintettel lesz arra, hogy a két csapat négy nappal később kupadöntőt vív, s (amennyiben nem bukja el bármelyik is a Bajnokok Ligájában a negyeddöntő első mérkőzésén szerzett négygólos előnyét) még utána kétszer BL-meccset is játszik egymással.

Április 20-án, Valenciában lesz a spanyol Király-kupa döntője - a spanyolok erre azt mondják, évek, évtizedek óta most először lesz álomdöntő. Valóban: ameddig a Barcelona azért még csak-csak megnyerte a második legtekintélyesebb ottani országos trófeát (legutóbb: 1997, 1998, 2009), a Real Madridnak nagyon régen nem termett ott babér (legutóbbi győzelem: 1993). A szereplési és gólrekorder, Raúl például úgy játszotta le teljes madridi karrierjét, hogy egyszer sem nyerte meg ezt a trófeát. Még a 100. születésnapon, a Bernabéuban is "sikerült" elveszíteni a Deportivo elleni döntőt...

Real Madrid-Barcelona döntőt legutóbb 1990-ben, tehát 21 éve rendeztek, érdekes, hogy akkor is Valencia volt a helyszín, az akkor még Luis Casanova Stadionnak nevezett aréna. A meccset,Amor és Julio Salinas góljával, 2-0-ra nyerte a Barcelona.



A két csapat Bajnokok Ligája-találkozói még mindig feltételesek, de azért már most érdemes megjegyezni, április 26/27., illetve május 3/ 4. az elődöntők dátuma. A kétezres években már rendeztek a BL-ben Real Madrid-Barcelona (illetve Barcelona-Real Madrid) találkozókat, 2002 őszén, ugyancsak az elődöntőben, a fehérek jutottak tovább, s meg is nyerték néhány héttel később, Glasgow-ban a serleget. (Az volt egyébként mindeddig a két csapat egyetlen nemzetközi összecsapása.)

A továbbjutás szinte már a Nou Campban eldőlt: a Madrid, egy bizonyos Zinedine Zidane góljával és vezérletével. (A Madrid második gólját Steve McManaman, azaz Macca lőtte.) Közel húsz év után az volt a Madrid első győzelme a Barcelona pályáján.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×