eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Finomodhat az Alkotmánybíróság jogkörét érintő fideszes javaslat - hírösszefoglaló

Finomodhat az Alkotmánybíróság jogkörét érintő fideszes javaslat. Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 54. évfordulóján. Õrizetbe vették Benedek Fülöpöt, az agrártárca egykori szakállamtitkárát.

Finomodhat az a fideszes alkotmánymódosítási javaslat, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogköréből. Erről a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke számolt be a testület rendkívüli ülése után. Balsai István az InfoRádióban úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Alkotmánybíróság kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak, például gazdasági, költségvetési és bizonyos adók tekintetében. Hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság pontos hatáskörét a kormánnyal egyeztetve határozzák majd meg, de részleteket nem tudott mondani.

Hétfőn terjeszti a kormány a jövő évi költségvetés fejezeteit a parlament elé. Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke a házbizottság ülése után azt mondta: a 2011-es büdzsé főösszegeiről december 7-én dönthetnek a képviselők. Szólt arról is, hogy a költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvényt november 12-én nyújtja be a kabinet a parlamentnek.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott lesz az új elszámoltatási kormánybiztos - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A tisztséget eddig betöltő fideszes Papcsák Ferenc összeférhetetlenség miatt mondott le, miután októberben megválasztották Zugló polgármesterének.

Fenntartható átrendeződést tervez jövőre az egészségügyben az ágazatért felelős államtitkár. Szócska Miklós az egészségügy átalakításáról szóló vitairat ismertetésekor azt mondta: a tartalékok átrendezésével lehetőség van a túlélésre, de - mint fogalmazott - még nem a megváltás éve következik. Az államtitkár a legfontosabb feladatok között az állami egészségügyi vezetési rendszer kialakítását és a progresszív ellátás meghatározását említette.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben koszorúzott az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 54. évfordulóján, a forradalom áldozataira emlékezve a köztársasági elnök. Schmitt Pál a nemzeti gyásznapon először a 300-as parcellánál található központi sírhelynél helyezett el koszorút, majd Nagy Imre egykori miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál rótta le kegyeletét. A nemzeti gyásznapon a megemlékezések a Kossuth téren kezdődtek a magyar zászló felvonásával, majd félárbocra eresztésével. Az évfordulón országszerte megemlékezéseket tartottak.

Már több mint egy milliárd forint érkezett a vörösiszap-katasztrófa után létrehozott Magyar Kármentő Alapba. Devecserben befejeződött a lakott területek kármentesítése, Kolontáron pedig hozzáláttak a lakhatatlanná vált házak bontásához. Kísérletképpen megkezdődött a mezőgazdasági területek helyreállítása is. Közben Zacher Gábor toxikológus az InfoRádióban arról számolt be, hogy nem nőtt a betegek száma a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben az elmúlt egy hónapban.

Tizennégy otthont adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán az árvízkárosultaknak; a könnyűszerkezetes házak időre, mindössze 45 nap alatt készültek el. Az állami kártalanításból és a biztosítók által fizetett összegből felépült ingatlanok négyzetméterként 130 ezer forintba kerültek. A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú városban a júniusi árvíz nyomán 201 házat kellett bontásra ítélni.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint elképzelhető, hogy a tél végére elfogy a hazai búza, és amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér. Varga László az InfoRádióban azt mondta: ez legalább 50 százalékos áremelkedést jelent. A szakember közölte: sok búzát értékesítettek exportra, az idei termés viszont - az időjárás miatt - nem igazán jó minőség.

Gyanúsítottként hallgatta ki és őrizetbe vette a Budapesti Nyomozó Ügyészség Benedek Fülöpöt. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szakállamtitkárát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. A Fővárosi Főügyészség szerint a 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett meg protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki, és ezzel több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Benedek Fülöp érdemi vallomást tett, tagadta a bűncselekmények elkövetését, és az őrizetbe vétel, illetve a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Kelet-Horvátországban bocsánatot kért a szerb fegyveresek által 19 éve elkövetett bűntettekért a szerb államfő. Boris Tadic, miután Ivo Josipovic horvát államfővel közösen megkoszorúzta a Vukovár melletti ovcarai emlékhelyet, azt mondta: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy Szerbia és Horvátország új lapot nyisson a két ország történelmében. Szerb fegyveresek 1991 novemberében több mint 200 horvát hadifoglyot és civilt végeztek ki az ovcarai sertéstelepen.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×