eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orvoscsapat tesztelte a futóverseny útvonalát

A világ leghosszabb, legnehezebb és legmagasabb futóversenyét tartják az olasz Alpok csúcsai közt. Az útvonalat elsőként egy orvoscsoport próbálta ki.

Szeptember 12-én délben az olaszországi, de francia ajkú Valle d'Aosta tartományból, Courmayeurból indul az óriások futamának, Tour des Géants-nak elkeresztelt futóverseny, amelynek ugyanitt lesz az érkezési pontja is. A becslések szerint az első versenyzők az indulástól számított harmadik napon kezdenek majd célba érni.

Háromszázharminc kilométer hosszú ultramaratonról van szó majdnem mindvégig kétezer méter magasban, az összes négyezer méter feletti csúcs érintésével. A résztvevők végigfutnak a fehér Mont Blanc-on, a rózsaszínben csillogó Monte Rosán, a Cervinón és a nagy paradicsomon (Gran Paradiso). Ha optimálisak lesznek az időjárási feltételek, akkor az edzettebbek szeptember 15-re fejezhetik be a versenyt, ha esik, esetleg havazik, még több időre lesz szükségük. A szervezők szerint az utolsók egy hétig is futhatnak az embert próbáló távon, de a szabályzat 150 órában korlátozza a maximális futási időt.

Az olasz sajtó által máris flúgos futamnak elnevezett verseny vonzza az extrémsportok szerelmeseit: 17 országból 346-an jelentkeztek. Legtöbben olaszok, 168-an, közöttük 12 nő is, és olasz a legfiatalabb résztvevő is, a 21 éves Marco Forabosco. Az idősebbek csoportját a szintén olasz, 72 éves Vittorio Girodo vezeti. A harminc éve hegymászó és amatőr futó Girodo biztosan érzi, lesz ereje a verseny teljesítéséhez. Mégis úgy nyilatkozott, maga is elcsodálkozott, mekkora bátorsággal iratkozott fel a futásra.

A verseny útvonalát Pietro Trabucchi pszichológus, a veronai egyetem mozgástudományi tanszékének tanára rajzolta meg, és ki is próbálta tavaly szeptemberben két orvoskollégával. "Kétségeink voltak, hogy egyáltalán teljesíthető-e egy ilyen verseny, és milyen reakciókat válthat ki. Végigszenvedtük mi is, azt azonban sose gondoltuk volna, hogy több mint háromszázan jelentkeznek rá" - hangoztatta.

A helyi ösvényeken zajló verseny résztvevői hátizsákban vihetnek magukkal élelmiszert. Folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd; 43 állomáson aludhatnak, cipőt cserélhetnek. "Egy ilyen versenyhez nem elegendő a fizikai felkészültség. Ennél is többet számít a motiváció és a pszichológiai erő. A fáradtság, a hideg, az emelkedők, az oxigénhiány kiszámíthatatlan nehézségeket teremthet" - mondta Trabucchi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×