eur:
390.97
usd:
366.76
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Janics triplázott, Kovács duplázott a kajak-kenu Eb-n

Három aranyérmet nyert meg Janics Natasa a spanyolországi Trasonában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon - az elsőt egyesben, a másik kettőt Kovács Katalinnal párosban. A magyar csapat összesen hat arany-, öt ezüst- és két bronzérmet nyert.

Janics Natasa előbb egyesben 200 méteren, majd Kovács Katalinnal párosban 200-on és 500-on is Európa-bajnok lett Trasonában. Egyesben, ahol világbajnoki címvédő, a szegedi klasszis kicsit elengedte a mezőnyt, a hajrában azonban ellenállhatatlan volt, és többek között a címvédő spanyol Teresa Portelát is maga mögé utasítva fölényesen nyert.

Bő félórával később, párosban is hasonló volt a forgatókönyv, ugyanis a magyar duó a táv fele után "lőtt ki", és a célba már fél hajóhossznyi előnnyel érkezett, ami ezen a távon jelentősnek nevezhető. Kovácsék ezzel visszavágtak a német Fischer, Leonhardt duónak a tavalyi vereségért.

Ötszáz méteren a magyar kettős nem rajtolt túl jól, de féltávnál már az élen lapátolt, és végül magabiztosan utasította maga mögé a támadó orosz és lengyel hajót.

Egyesben ezen a távon Kozák Danuta és Szalai Tamás gyarapította a magyar aranykollekciót: előbbi remek hajrával utasította maga mögé riválisait, köztük a sydney-i bajnok olasz Josefa Idemet, a pekingi győztes ukrán Inna Oszipenko-Radomskát, a németek klasszisát, Katrin Wagner-Augustint és a szombati 1000 méter aranyérmesét, a brit Rachel Cawthorn is.

A mindössze 22 esztendős Szalai annak ellenére nem számított az esélyesek közé, hogy a szegedi Vk-n egy harmadik hellyel már letette a névjegyét. A start után azonban azonnal rácáfolt az előzetes erőviszonyokra, ugyanis váratlanul szinte rajt-cél győzelmet aratva örvendeztette meg a magyar tábort.

Kozák Danuta később Szabó Gabriellával, Csipes Tamarával és Benedek Dalmával egy hajóban ezüstérmet nyert - hajszállal lemaradva az örök rivális németek mögött.  Csipes is duplázott: ötezer méteren második lett a 18 fős mezőnyben.

A harmadik ezüstöt Marschalkó Alexandra szerezte a világversenyen ezúttal debütáló női kenu egyes számban, ahová hárman neveztek.

A magyar küldöttség egyetlen bronzérmét - kellemes meglepetésre - a Dombi Rudolf, Beé István kajakos duó nyerte 200 méteren.

A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó ezúttal nem fért fel a dobogóra, negyedik lett, míg a kenusoknál Korisánszky Péter és a Varga Dávid, Széles Gábor páros is ötödikként végzett fél kilométeren. Kammerernek ötezren sem sikerült érmet szereznie - a kilencedik helyen zárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×