eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk

A Barcelona két meccset akar nyerni a Bernabéuban

Ma este a tavasz mérkőzését rendezik a spanyol bajnokságban: a Real Madrid a Barcelonát fogadja, a Bernabéuban. A két csapat azonos pontszámmal áll, így a győztes legfeljebb hárompontos előnybe kerülhet, hét fordulóval a zárás előtt. Mégis, a legtöbb spanyol elemző úgy véli, ez a meccs valójában döntő lesz. A világsajtó szerint a találkozó kulcsa az lehet, mennyire tudja hatástalanítani a Real Madrid védelme a világ legjobb formában lévő játékosát, Lionel Messit.

A MESSI-FAKTOR

Lionel Messi még egyetlen idényben sem szerzett annyi gólt, mint a mostaniban, az Arsenalnak lőtt keddi négyese, s a nagy ma esti mérkőzés csak fokozta a hangzatos nyilatkozatok mennyiségét. Akadtak olyanok, akik a 22 éves argentinban máris a világ valaha volt legnagyobb futballistáját látják. Ugyanakkor Emilio Butragueno, a Real Madrid hajdani remek játékosa, legendája szerint egyszerűen felelőtlenség ilyen címet aggatni egy olyan játékosra, aki még a pályafutása felénél, talán harmadánál sem jár. Lionel Messi egyébként eddig hét el Clásicón játszott, s ezeken összesen hat gólt szerzett. (Igaz, hogy csak minden második bajnokságban, a 2006-2007-esben, majd a 2008-2009-esben talált a kapuba.)

A VÁRHATÓ KEZDÕ CSAPATOK

Zlatan Ibrahimovic és Kaká a sérülése miatt nem játszhat. Valószínű, hogy Guardiola az Arsenal ellen kezdő csapatára épít, de Puyol és Piqué természetesen visszatér a védelembe. (Victor Valdés - Daniel Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Xavi, Busquets, Keita - Messi, Pedro, Iniesta) A Real Madridban Gagót "rehabilitálta" Pellegrini a két Diarra kárára, s játszik Rafael van der Vaart is, Kaká helyén. (Iker Casillas - Arbeloa, Garay, Albiol, Sergio Ramos - Gago, Xabi Alonso - Cristiano Ronaldo, Van der Vaart, Marcelo - Higuaín)

EREDMÉNYEK
A Bernabéuban 2009. május 2-án elért 6-2-vel kezdődött a Barcelona nagy sikersorozata: e siker meghozta a bajnoki címet, s a csapat megnyerte a Bajnokok Ligáját és a spanyol Király-kupát. Augusztusban elhódította a spanyol és az európai Szuperkupát, decemberben pedig a klubvilágbajnokságot. Tökéletes évet zárt: amelyik sorozatban részt vett a 2009-es esztendőben, s az abban az évben lezárult, azt kivétel nélkül megnyerte. Ezzel szemben a Madridot válságba taszította a vereség, teljesen szétesett a rangadó előtt még szárnyaló csapat. Aztán Florentino Pérez, egyedüli jelöltként, visszaült az elnöki trónra, s rendkívüli pénzügyi tőkebefektetéssel megújította a keretet. Bár az utóbbi évek egyik legjobb bajnoki mérlegével dicsekedhet a csapat, Manuel Pellegrininek és az "új" Madridnak immár a Primera División mentvárat jelent, hogy megmentse a szezonját, miután kiesett még ősszel a Király-kupából, s nem jutott még a legjobb nyolc közé sem a Bajnokok Ligájában.

KERETVÁLTOZÁS
A Real Madrid nyolc új játékossal erősítette meg a keretét a múlt nyáron. Az újak közül Cristiano Ronaldo igazolta a klasszisát, Xabi Alonsóra sem lehet panasz, Álvaro Arbeloa nem futballozik kiemelkedően, de törzstag lett a csapatban. Ezequiel Garay, ha lehetőséget kapott, általában élt vele, Esteban Granero és Raúl Albiol megfelelt, Kaká és Karim Benzema azonban eddig összességében csalódást keltett. A távozottak közül Wesley Sneijder (Inter) játszik a legjobban, alkalmasint őt kár volt elengedni. A Barcelona új igazolásai közül Zlatan Ibrahimovic az utóbbi hetekben újra gólerős. Gólerősebb, mint az Internek átengedett Samuel Eto'o, de kevésbé gólerős, mint a kameruni volt az előző idényben, még a Barçában. (Más kérdés, hogy miként Kaká, így ő sem léphet pályára a sérülése miatt.) Dmitro Csigrinszkij közel sem váltotta be a megvételéhez fűzött reményeket. Kiváló szezonja van ellenben a már tavaly is a Barcelonához tartozó, de főleg a második csapatban szerepelt Pedrónak, aki átvette az első számú csatártartalék szerepét. A 2008-2009-es idényben, Guardiolánál 14 meccsen játszott, gólt nem szerzett. Most 42 mérkőzésnél és 17 gólnál jár.TÁMADÓJÁTÉK A Barcelona mindent nyerő gárdája világszerte milliókat bolondított magába. Jan Mulder, az Anderlecht és az Ajax korábbi remek csatára, a jelen talán leghíresebb holland elemzője szerint Guardiola csapatát, a támadójátékát alapján, az európai klubfutballban csak az ötvenes évekbeli Real Madridhoz, a hetvenes évekbeli Ajaxhoz, s a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli Milanhoz lehet hasonlítani. Ugyanakkor a mostani idényben a katalánok nem játszanak az előző idényéhez hasonló formában, megítélésem szerint elsősorban Thierry Henry visszaesése miatt. A Real Madridot sok kritika érte az előző idényben, s még ősszel is, mert nem eléggé látványos a játéka. Ugyanakkor a Primera Divisiónban kifejezetten eredményesen futballozik, s még arra is esélye van, hogy gólcsúcsot döntsön. A Racing elleni bajnoki duplával, minden sorozatot beleértve, már száz gólnál jár a csapat a mostani szezonban. E találkozó előtt sorozatban tíz bajnoki meccsen szerzett legalább három gólt. A Madrid a bajnokságban 83 gólt szerzett, a Barcelonán (75) kívül egyetlen más csapat sem jutott a ligában még félszázig sem.

{{keretes_cim}}

39 gólos: Lionel Messi
20 gólos: Zlatan Ibrahimovic
17 gólos: Pedro Rodriguez
8 gólos: Bojan Krkic
6 gólos: Xavi Hernandez, Seydou Keita
3 gólos: Gerard Piqué, Daniel Alves, Thierry Henry
1 gólos: Andres Iniesta, Carles Puyol, Rafael Márquez, Jeffren Suárez, Thiago Alcántara, Sergio Busquets

EDZÕK

Pep Guardiola a jelen egyik legsikeresebb edzője. A Barcelona első csapatával 109 mérkőzést vívott, ezek közül 78-at megnyert, s csak tízet veszített el. Győzelmi mutatója 77 százalék körüli. Januárban meghosszabbította a klub a szerződését, ami így 2011-ig szól. Manuel Pellegrini az eddigi 40 mérkőzéséből harmincat megnyert a Real Madriddal, győzelmi mutatója 75 százalékos. A közelmúlt madridi edzői közül ez a mutatója Juande Ramosnak 66,67, Bernd Schusternek 66,04, Fabio Capellónak 56 százalék volt.

ARGENTIN PÁRHARC Mindkét csapatban akad az utóbbi hetekben kiemelkedő formában futballozó futballista. A gólkirályi címért versenyben lévő Lionel Messi és Gonzalo Higuaín együtt 50 gólnál jár a Primera Divisiónban. Messi kettővel többet lőtt vetélytársánál (26-24), ugyanakkor Higuaín kevesebb mérkőzésen játszott. A mérkőzés/gól átlaga így neki jobb (1,00-0,96). Bár Diego Maradona képes meglepetésekre, nagy valószínűséggel mindketten tagjai lesznek az argentin vb-keretnek, a márciusi, Higuaín góljával megnyert, németek elleni találkozón már együtt játszottak.

MÉRLEG A Real Madrid otthoni mérlege szenzációs: 15 bajnoki meccséből tizenötöt nyert meg a mostani szezonban, 50-13-as gólkülönbséggel. A Barcelona idegenben ugyanakkor a Primera Division legeredményesebb csapata, 15 mérkőzésén 22 pontot gyűjtött. Vendégként több mint kettes a szerzett góljai átlaga (32 gól 15 meccsen). A katalánok a legutóbbi öt bajnoki meccsüket kivétel nélkül megnyerték. A Real Madridnak még jobb a sorozata: a legutóbbi 12 bajnoki meccsén csak győzött.

BERNABÉU A legutóbbi két, a Bernabéuban játszott el Clásico összesen 13 gólt hozott! A legutóbbi szezonban a katalánok 6-2-re nyertek, ám az azt megelőző idényben, amikor a Madrid bajnok lett, 4-1-re nyert. Ne feledjük, a Barcelona szeretne két bajnoki fontos meccset nyerni a legnagyobb rivális pályáján az elkövetkező ötven napban: az elsőt ma, a másodikat május 22-én. Akkor játsszák a Bajnokok Ligája döntőjét.

PROGRAM A két óriás azonos pontszámmal áll, matematikailag biztosan nem dönt közöttük az el Clásico. Ugyanakkor a folytatásban már egyiknek sem túl nehéz a sorsolása. A Madrid hátralévő ellenfelei: Almería (i), Valencia (o), Zaragoza (i), Osasuna (o), Mallorca (i), Athletic Bilbao (o), Málaga (i). A Barcelona vetélytársai: Deportivo (o), Espanyol (i), Xerez (o), Villarreal (i), Tenerife (o), Sevilla (i), Valladolid (o).

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×