INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Erdei azt mondja, ezúttal a szívével nyert

InfoRádió / MTI
Erdei Zsolt elhódította a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú világbajnoki övét, miután szombaton éjjel Kielben többségi pontozással legyőzte a címvédő olasz Giacobbe Fragomenit.

A továbbra is 100 százalékos mérleggel (31 mérkőzésből 31 győzelem) versenyző Erdei Zsolt az első magyar profi ökölvívó, aki két súlycsoportban is világbajnok lett.

A mérkőzés jelentős csúszással indult, de úgy tűnt, Erdeit ez nem zavarta meg. Az első menetben ugyanis nagyon összeszedett volt, lényegesen többet kezdeményezett riválisánál, és két jobb horoggal is keményen, tisztán talált. A szünet után határozottabban ment előre az olasz, ám a kihívó rendszeresen megelőzte, sokszor, sokféleképpen ütött, és többször pontosan talált. A harmadik három percben a korábbiaknál nagyobb volt a tempó, Fragomeni sokkal több ütést indított, és bár néhányszor eltalálta Erdeit, a magyar továbbra is eredményesen előzte meg.

Az újabb szünetet követően a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú címét korábban közel hat évig birtokló Erdei remekül mozgott el ellenfele ütései elöl, és villámgyors balegyenesei rendszeresen Fragomeni fején landoltak. Az ötödik szakaszban a magyar kicsit fáradtabban mozgott, a címvédő pedig kihasználta ezt, és noha ekkor sem úszta meg kapott ütés nélkül, a korábbinál sokkal eredményesebben űzte ellenfelét.

A hatodikban is jobb volt az olasz, folyamatosan ment előre, egyre másra mérte az ütéseket riválisára, aki egyre fáradtabbnak tűnt.

A hetedik szakasz kicsit kiegyenlítettebb volt, de a magyar bokszoló továbbra is nagyon elcsigázottan mozgott, a védekezés kötötte le energiájának nagy részét. A nyolcadik menetben aztán Fragomeninek is erőnléti gondjai támadtak, és ezt most Erdei használta ki: ismét elsősorban pontos bal egyenesekkel amortizálta riválisát, de ha kellett kemény kombinációkkal rukkolt elő. A kilencedikben azután egyértelműen Erdei Zsolt dominált, a fáradt címvédő keveset és pontatlanul ütött, viszont az ő fején rengeteg pofon csattant.

A tizedik menetben két fáradt ökölvívó csatáját láthatták a többségében Erdeinek drukkoló nézők. Fragomeni kezdeményezett és talált valamivel többet. Az utolsó előtti menetben az egyértelműen hátrányban lévő bajnok megpróbálta kiütni vetélytársát, de erre nem volt esélye, mert Erdei hiába volt fáradt, továbbra is sok ütést indított, és pontosabb is volt, ráadásul jól állt a lábán.

A záró három percben őszinte, nagyszerű boksz folyt a ringben, mindkét bokszoló szinte már csak tántorgott, mégis remek, látványos ütéspárbajt vívtak, így a nézők üdvrivalgásától övezve ért véget a találkozó.

Az óriási mérkőzést a pontozók - némi meglepetésre - csupán többségi pontozással adták Erdei Zsoltnak, aki ezzel nem csak abban lett az első magyar, hogy két súlycsoportban is csúcsra ért, hanem abban is, hogy a WBC világbajnoka lett.

Erdei Zsolt, a WBC cirkálósúlyú világbajnoka boldogan nyilatkozta: "Nagyon köszönöm mindenkinek, aki nekem drukkolt, a biztatást. A mérkőzés elején tudatosan kezdtem aktívan, mert nem hagyhattam, hogy Fragomeni jöjjön. Persze tisztában voltam vele, hogy nem úszom majd meg a dulakodásokat, de az első három menet nagyon fontos volt a végelszámolásnál. Õszintén szólva, a hatodik menet után úgy gondoltam, hogy ezt nem fogom végig bírni, de a szívem segített, és Fritz Sdunek is végig hihetetlenül lelkesített."

A magyar öklöző a csata utáni sajtótájékoztatón elárulta, hogy egy hétig influenzás volt, de ezt nem akarta senkinek sem elmondani, nehogy idegeskedjenek.

"Emiatt fogyott el az erőm a végére" - tette hozzá. Megjegyezte: pár napnak még el kell telnie ahhoz, hogy feldogozza a siker, de alighanem ez pályafutása csúcsa. "A WBC övét Muhammad Ali és Joe Louis fotója díszíti. Ali volt a példaképem, és fantasztikus érzés egy ilyen öv birtokosának lenni."

A hibátlan mérlegű Erdei elismerte: bokszolt már jobban is, a szívével nyerte meg a mérkőzést és annak köszönhetően, hogy több száz magyar biztatta a helyszínen.

"A 115-113-as arányt reálisnak érzem, a döntetlen nem jogos. Biztosan győztem, még ha szűken is." - fogalmazott. A jövőjében kapcsolatban nem tudott konkrétumokkal szolgálni: "fogalmam sincs, hogyan tovább" - jegyezte meg.

A legyőzött Fragomeni hangsúlyozta: az első menetekben követett rossz taktikája miatt veszített. "Zsoltnak gratulálok, méltó kezekben van nála a világbajnoki öv. Szívesen kihívnám egy visszavágóra."

Erdei mellett további két világbajnok lett szombat éjjel az Universum-istállónak. A Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú bajnoka lett a német színekben versenyző, kazah születésű Dimitri Sartison, aki a hatodik menetben technikai KO-val verte a horvát Stjepan Bozicot. A WBC kisközépsúlyú világbajnoka a német Vitali Tajbert, ő egyhangú pontozással bizonyult jobbnak a mexikói Humberto Mauro Gutierreznél.

A címlapról ajánljuk