eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

"Tűzpárbaj" és könnygáz Újpesten - képek

A példátlan rendőri jelenlét ellenére botrány zavarta meg az Újpest-Steaua Európa-liga selejtező labdarúgó-mérkőzést. A szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak át egymás szektorába, emiatt jóval hosszabbra nyúlt a szünet, a meccs végén pedig könnygázt kellett bevetni az újpesti drukkerek egy része ellen, így a lila-fehér klub súlyos büntetésre számíthat. Az inforadio.hu munkatársa a pályán történtek mellett a lelátókon zajló eseményeket is figyelte.

Az ígért nagy létszámban biztosította a rendőrség az Újpest-Steaua futballmérkőzést. A Megyeri utat fél napra lezárták, így sok drukker nehezen találta meg, hol juthat be a Szusza Ferenc stadionba. A bukaresti szurkolók 7 óra előtt értek Újpestre, de a beharangozottnál kevesebben, 3-400-an kísérték el csapatukat. Beléptetésük az ígért szigorral, emiatt lassabban zajlott, probléma ekkor még nem adódott. Nem úgy a hazaiaknál, ugyanis öt embert előállítottak még a meccs előtt.

Nem használt a figyelmeztetés

Az újpesti játékosok érkeztek ki előbb melegíteni, majd a kifutó Steaua-futballistákat hangos füttyszó fogadta a lila drukkerek részéről. A hangosbemondó sportszerű szurkolást kért, és figyelmeztetett, ellenkező esetben büntetést kaphat a klub, de az ultrákat ez nem hatotta meg, ugyanis rögtön felhangzott a "Ki nem ugrál, büdös román"-rigmus, majd cigányozás követte.

A kezdés előtt az újpesti szurkolók elénekelték a Himnuszt és a Székely himnuszt is, ezt az újpesti játékosok vigyázzállásban hallgatták végig, míg a Steaua tagjai nem vettek tudomást erről. Ekkor néhány görögtüzet is meggyújtottak az újpestiek, egyet be is dobtak a pályára, míg a vendégszektorból petárdák hangja hallatszott, noha a találkozó előtt a rendőrség azt ígérte, a pirotechnikai eszközöket a bejáratnál elkobozzák.

A mérkőzés lassan csordogált, a várt újpesti rohamok elmaradtak, így a tábor az énekléssel szórakoztatta magát. A "Romania gipsy" szólam után ismét sportszerű szurkolást kért a hangosbemondó, de megint süket fülekre talált, ahogy a meccs során végig.

A 20. percben emelte magasba az első, románoknak szóló feliratot a lila-fehér tábor. A transzparensen ez állt: "+1 óra, -50 év". A bukaresti drukkerek, nyilván anélkül, hogy értették volna az üzenetet, cigányozással feleltek.

Szidalmak Székely felé

Néhány perccel később újabb pirotechnikai eszközöket vetett be a kapu mögötti tábor, ezeket a rendezők egyre nagyobb gyakorlattal és egyre gyorsabban oltották el. A megszokott újpesti dalok mellett újra és újra felhangzottak a Romániát gyalázó nóták is, ezeket együtt énekelték az ultrákkal a meglett szurkolók és a lila-fehérek kölyökcsapatában szereplő 7-8 éves fiúk is.

Az első félóra végén Stohl András színművész kivonult a büfébe, nem csoda, az Újpest nem tudott mit kezdeni a románok szervezett védekezésével. Felháborodást ekkor az okozott, hogy a temesvári származású Székely János, a Steaua szélsője vitába keveredett az újpesti kispaddal, mutogatott, így a drukkerek is rögtön megtalálták, és válogatott szidalmakat kiabáltak felé. Ahhoz képest, hogy néhány perccel korábban még a Székely himnuszt énekelték...

Tűzijáték a nézőtéren

A langyos első félidő után aztán meglehetősen izzó lett a szünet: némileg váratlanul a Steaua-táborhoz legközelebb, mintegy 40-50 méterre ülő újpesti kemény mag petárdákat és görögtüzeket hajigált át a románok közé. A tüzes tárgyak szinte számolatlanul szálltak, több a pályán landolt, de legalább 8-10 eljutott a bukaresti drukkerek közé is.

Persze a vendégeket sem kellett félteni, előszedték ők is a muníciót, és válaszolni kezdtek, így görögtűz-párbaj alakult ki. Hiába tartózkodott sok rendőr és biztonsági ember az érintett szektornál, lassan akadályozták meg a dobálózás és az augusztus 20-inek beillő tűzijátékot.

Félbeszakításról nem volt szó

A balhé miatt a második félidő sem kezdődött el időben, mindkét együttes játékosai visszamentek az öltözőbe, hiszen a görögtüzek a játéktérre is záporoztak. A bukaresti drukkerek meg is indultak az újpestiek felé, egy kerítést el is bontottak, de a biztonságiak és a rohamrendőrök közbeléptek. Végül 15-20 percbe telt, míg rendet tettek a nézőtéren: a Steaua szurkolóit szektoruk egy távolabbi pontjára vezényelték, és az újpestieket is jó néhány méterrel hátrább szorították az ekkor nagy erőkkel fellépő rohamrendőrök.

Andre Marriner játékvezető a meccs után kérdésünkre azt mondta, arra nem gondolt, hogy idő előtt lefújja a meccset, az előírásoknak megfelelően várt néhány percet, amíg a stadionban rendeződik a helyzet.A meccs végül folytatódhatott, ám az Újpest továbbra sem találta a rést a bukaresti védelmen. A szurkolók a második félidő első perceire időzítették a feliratokat. Ahogy az várható volt, az újpesti tábor nem hagyta szó nélkül a múlt heti első meccsen óriási felháborodást okozó Steaua-drapériát, és "A magyar édesanyák a világ legszebb asszonyai, oly gyönyörűek, melyekről ti álmodni sem mertek. A leendő királyaitok"-felirattal válaszolt. Ezt követően emelték fel a "Honnan tudod, hogy román vagy? Cigányul beszélsz" transzparenst, míg a túloldalon a Steaua drukkerei a klub tulajdonosának üzentek.

Székely himnusz után Székely-gól

Az 58. percben a korábban már szidott Székely János szerezte meg a vezetést a Steauának, látványosan is ünnepelte gólját, így a nézőttérről a "hazaáruló" bekiabálásokat hallhatta. A román együttes szűk tíz peren belül újabb gólt szerzett, a csereként beállt Grzelak révén. A reménytelen helyzetben több hazai drukker haza indult, ekkor a kemény mag őket is fütyülni és szidni kezdte.

A lila-fehérek az utolsó 20 percben táltosodtak meg, ehhez kellett Foxi beállítása, aki lendületes elfutásaival sok zavart okozott. A helyzeteket a szurkolók is hálásan fogadták, ahogy Vaskó Tamás szépítő gólját is nagy hangorkán kísérte. Pár petárda ismét eldurrant, majd a meccs utolsó perceiben a Himnusszal és a Székely himnusszal búcsúzott a tábor.

Visszavert támadás

A lefújás után újabb rendbontás következett: a B teraszról távozó nézők egy része lerohant a szektor lépcsőjén, majd kidöntötte az ott felállított korlátot, hogy így jusson a stadiont elhagyó vendégszurkolók közelébe. A rendőri alakulatok azonnal felsorakoztak velük szemben, és megpróbálták visszaszorítani őket. A rendőrök felé görögtüzek, lécdarabok, szotyis zacskók, poharak repültek, ők pedig könnygázzal szorították hátra a fanatikusokat. A drukkereket sikerült a kijáratig tolni, majd a rendfenntartó alakulatok két helyen is lezárták a kivezető utat, míg a nézők a csapat műfüves pályáján keresztül elhagyták a stadiont. Az üvegszilánkoktól egy kislányt megsérült.

Képek a mérkőzésről

Szerző: Kaposi Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×