eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Tíz éve nem volt ilyen jó a pekingi levegő minősége

Megfelel a nemzetközi előírásoknak a pekingi levegő minősége a kínai meteorológusok szerint. A BBC saját mérései egybevágnak a kijelentéssel, és az olimpiára kilátogatók, valamint a helyi lakosok is érzékelik a javulást. Az eredmények a városvezetés intézkedéseinek és a kedvező időjárásnak köszönhetőek.

Az elmúlt tíz évben soha nem volt olyan tiszta a levegő Pekingben nyáron, mint az olimpia idején - állítják a kínai meteorológusok.

Du Sao-zong, a városi környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint augusztus elsejétől 18-ig terjedő időszak felében első-, másik felében pedig másodosztályú volt a levegő minősége a kínai fővárosban. Augusztus 19-én, kedden pedig újra kiváló a levegő.

A kínai szabályozás első osztálya megfelel az API, a nemzetközi skála első ötven fokozatának, a második pedig az 51-től 100-ig tartó fokozatoknak. Az előző 18 napban az átlagos légminőség az API-skála szerint 56 volt, míg az azt megelőző időszakban, az olimpia előtt 81.

A BBC mérései megerősítik a hivatalos adatokat. A cég csupán egy bizonyos szennyező anyag mennyiségét mérte meg - ezalapján volt olyan hat nap az ötkarikás játékok kezdete óta, amikor a légminőség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legszigorúbb követelményeinek is megfelelt, de a többin sem sokkal maradt el azok mögött.

A BBC az olimpia előtt egy hónappal is végzett hasonló méréseket, akkor a WHO-határértékeket többszörösen is átlépte a pekingi levegő minősége, volt, hogy a megengedett szennyezettség négy-ötszöröse sújtotta a várost.

A város lakosai a hivatalos adatok nélkül is érzékelték a változást, hiszen míg korábban a látótávolság többnyire csak párszáz méter volt a szmogtól, addig most már rendesen látni Pekingben.

Ivo Allegrini olasz meteorológus, aki Pekingben méri a levegő minőségét a játékok alatt, azt mondja: az eredmények a városvezetés intézkedéseinek köszönhetőek, de szerepet játszott bennük a kedvező időjárás is, például az eső segített lemosni a szennyező anyagokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×