eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Phelps számára nincs lehetetlen - 11 arannyal a trónon

Egy óra alatt két aranyérmet szerzett a pekingi ötkarikás játékokon Michael Phelps, így immár az amerikai úszó minden idők legeredményesebb olimpikonja tizenegy elsőséggel. A Legyőzhetetlen újabb csúcsokat ostromol.

Sporttörténelmet írt az úszó Michael Phelps, aki szerda hajnalban tizenegyedik olimpiai aranyérmét is megszerezte, így minden idők legeredményesebb olimpikonja lett. A 23 éves amerikai sportoló az egyaránt kilenc olimpiai aranyéremmel rendelkező finn Paavo Nurmit, az amerikai Mark Spitzet és Carl Lewist, valamint az orosz Larissza Latinyinát előzte meg azzal, hogy a 200 méteres pillangóúszásban, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött Pekingben.

A csúcsok a Baltimore-ban született sportoló egész eddigi karrierjére jellemzőek. A 2000-es sydney-i olimpián már 15 évesen indult, és egy ötödik hellyel térhetett haza. A következő év hozta meg az igazi áttörést Phelps számára: megdöntötte a világrekordot 200 méteres pillangóúszásban, amivel minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett. A fukuokai világbajnokságon aztán saját csúcsát javította meg, és első vb-aranyát is megszerezte. Ezt azóta további 16 világbajnoki arany követte.

Az athéni olimpiára is azzal a céllal utazott, hogy megdönti az egy olimpián szerzett legtöbb aranyérem rekordját, ám akkor 200 gyorson és a 4x100-as gyorsváltóban harmadik helyen végzett, a többi hat számban diadalmaskodott. A nyolc medáliával beállította az egy olimpián szerzett legtöbb érem rekordját.

Célja a pekingi játékok előtt sem változott: nyolc számban indul, és a mind a nyolcban nyerni akar. Ha sikerül túlszárnyalnia Mark Spitzet, aki Münchenben hét aranyat nyert, támogatójától egymillió dollárt kap prémiumként. "Utálok veszíteni. A korábbi vereségek miatt sokkal motiváltabb lettem" - mondta a 200 méter gyors döntőjét követően.

Ha terve valóra válik, 14 arannyal toronymagasan a lista élén fog állni, és ne felejtsük el, a londoni olimpia idején is csak 27 éves lesz, és esze ágában sincs visszavonulni.

Valamennyi számban és szinte az összes távon erős, a mellúszáson kívül mindhárom úszásnemben rendszeresen rajthoz áll, és úgy tűnik, lehetetlen legyőzni Phelps-t. Egyik titka, hogy már gyerekkorában, ösztönösen is kitűnő volt a vízfekvése, emellett természetesen rengeteget dolgozik.

Jelenleg hat számban tartja a világrekordot, és eddig 30-szor állított fel csúcsot. Ebben a tekintetben Mark Spitz még előtte áll 33 rekorddöntéssel. Ám Phelps eddigi eredményeit tekintve könnyen lehet, hogy ez az csúcs még Pekingben megdől.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×