eur:
391.33
usd:
367.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A WADA egy halom pozitív EPO-teszten ücsörög"

Komoly kérdések merülnek fel az egyik doppingszer használatának felderítése kapcsán - állítják szakértők, akik szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA)nem működik elég hatékonyan.

Pozitív EPO-teszteket negatívnak sorolnak be, egyes mintákat pedig gyanúsnak minősítenek a laboratóriumok, vagyis lehetséges, hogy az azokat leadó sportolók megússzák a felelősségre vonást - ilyen jelekre figyeltek fel a BBC munkatársai. Az egyik doppingszakértő szerint az erősportágakban a döntősök többsége használni fogja a vörösvérsejtek képzését elősegítő anyagot.

Bár a 2000-es sydney-i olimpián bemutattak egy tesztet, amely képes kimutatni a rekombináns - azaz nem emberi alkotórészekből, hanem például genetikailag módosított úton előállított sejtekből előállított - EPO-t, számos sportoló bíróságon támadta meg a laboreredményeket. Több doppingolással vádolt atlétát - például Marion Jones amerikai futót - tisztázott a második vizsgálat, a B-teszt.

Erre válaszul a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szűkítette azokat a kritériumokat, amelyek alapján pozitívnak lehet minősíteni egy mintát, akadnak azonban szakértők, akik szerint a sportolók tovább használják a szert. Ráadásul - mivel egyre többet tudnak arról, hogyan gyógyszerezhetik magukat - csökken a pozitív tesztek száma. Sok tudós éppen a doppinghasználatot ellenőrző laboratóriumokat hibáztatja azért, hogy folytatódnak a visszaélések.

Bizonyítékok

A Nemzetközi Síszövetség, illetve az Astana kerékpárcsapat doppingellenes programját vezető szakértő, Rasmus Damsgaard azt állítja, bizonyítékai vannak arra: egyértelműen pozitív EPO-teszteket negatívnak, vagy gyanúsnak minősítettek a WADA által akkreditált laboratóriumok.

A szakértő néhány hónapja öt síelő mintáját küldte el egy ilyen laborba elemzésre; mindet negatívnak nyilvánították. A szakértő ekkor azt kérte, küldjék el neki a vizsgálatoknál alkalmazott gélt, illetve az elektronikus elemzési adatokat, amelyek alapján megszülettek az eredmények: néhányban ezek közül az EPO-használat félreérthetetlen használatára utaló jeleket talált.

Rasmus Damsgaard szerint a mintákban a szervezetben természetesen megtalálhatótól egyértelműen különböző anyag nyomai voltak jelen, mégis negatívnak jelölték őket, mert nem teljesítették azokat a kritériumokat, amelyek alapján a WADA egy tesztet pozitívnak nyilvánít. A szakértő szerint a laborokban még több száz ilyen negatívnak vagy gyanúsnak besorolt minta van.

Nemcsak Rasmus Damsgaard szerint van probléma az EPO-vizsgálatokkal: egy másik neves antidopping-szakértő, Bengt Saltin is úgy véli, hogy a tiltott szerrel élő sportolók könnyen átcsúsznak az ellenőrzésen. "Az egészben az a legdühítőbb, hogy túl sok gyanús mintát láttam, amelyek egyértelműen abnormálisak, a sportolók pedig megússzák. Érdemes megnézni, hány atléta bukott le EPO-használat miatt az utóbbi időben" - mondta a professzor.

Az EPO-használattal megvádolt sportolók száma 2003 és 2006 között jelentősen, kétharmadára esett vissza.Azért nem száz százalék

A WADA tudományos igazgatója, Olivier Rabin elégedett a tesztek megbízhatóságával. "Nagyon merész lennék, ha azt mondanám, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy mindenkit elkapunk. De biztosíthatok mindenkit, hogy ha rekombináns EPO-t használna, és az ott lenne a vizeletében, azt kimutatnánk" - jelentette ki a szakértő.

A BBC forrásai ugyanakkor nagyon kritikusak a WADA által akkreditált laboratóriumok teljesítményével. Dán kutatók nemrégiben kísérletet végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék, mennyire hatékonyak a laborok az EPO kimutatásában. Néhány hétig nyolc önkéntesnek adtak a szerből - akiknek sportteljesítménye ennek hatására akár 50 százalékkal javult - majd száznál is több vizeletmintájukat elküldték vizsgálatra.

A minták két, a WADA által elismert laboratóriumba érkeztek, amelyek nagyon eltérő eredményeket állapítottak meg. Az egyik például egyetlen mintáról sem mutatta ki, hogy pozitív.

Rasmus Damsgaard szerint a jelenlegi vizsgálati rendszerben végzetes hiba van. "A WADA egy halom pozitív EPO-teszten ücsörög. Nagyon szigorú szabályaik vannak, és azt állítják, hogy minden rendben van, pedig erről szó sincs. Egyáltalán, semmi sem működik. A sportolók nagyjából bármit megtehetnek az EPO-val, következmények nélkül" - háborgott a szakértő.

Akadnak, akik szerint a WADA-laboratóriumokban dolgozó tudósok aktívan együttműködnek a sportolókkal vagy azok orvosi tanácsadóival, akik így belső információkhoz juthatnak. "Biztos, hogy volt valamilyen információcsere a kerékpárcsapatok orvosai és a laborokban dolgozók között" - közölte az egykori profi kerékpáros, Jörg Jacksche. A sportoló már hosszú ideje élt tiltott teljesítménynövelőkkel, amikor 2006-ban lebukott.Hasonmások

Komoly problémát jelent, hogy egyre több az EPO-utánzat; mivel a szer rendkívüli pénzügyi sikert hozott, egyre több cég látott hozzá, hogy hasonló hatású anyagokat állítson elő. Ezek molekuláris jegyei némileg különböznek az eredeti EPO-étól, ráadásul rendkívül olcsón és egyszerűen beszerezhetők az internetről.

Werner Franke, akinek nagy szerepe volt a keletnémet sportolók szisztematikus doppinghasználatának leleplezésében, úgy véli: az EPO-másolatok egyre több problémát okoznak. "Ma már számos olyan összetevő van, amely az eritropoietin receptorhoz kötődik, ám nincs teszt, amely képes lenne kimutatni. Ezek ott vannak az interneten, és bárki megrendelheti őket" - magyarázta a professzor.

Az EPO-másolatok felbukkanását nyomon követő szakértők szerint akár 80 változat is lehet a doppingszerből, amelyeket a világ különböző pontjai állítanak elő. Éppen ezért úgy vélik, a WADA-nak érdemes lenne szélesítenie azokat a kritériumokat, amelyek alapján egy tesztet pozitívnak minősítenek.

A szakértők azt mondják, az olyan mintákat, amelyekben nem állapítható meg egyértelműen a természetes eredetű EPO jelenléte, gyanúsnak kellene minősíteni. Ez azért lenne helytálló, mert azoknak a szervezetében, akik mesterségesen előállított EPO-t használnak, leáll a természetes eredetű termelése.

A tudósok szerint a vizeletminta leadása mellett vért is kellene venni a sportolóktól, hiszen a fiatal vörösvérsejtek vizsgálatából is lehet következtetni a doppingszer használatára. Bárhogy is változik a jövőben az ellenőrzési gyakorlat, az nem lesz hatással a kicsivel több mint két hét múlva kezdődő pekingi olimpia történéseire.

Bengt Saltin szerint az erősportágakban a döntősök és győztesek nagy része megkockáztatja majd az EPO használatát, és még nagyon elővigyázatosnak sem kell majd lenniük, hogy elkerüljék a lebukást.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×