eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bajnokavatások előtt Európa

Vasárnap estig 11 európai országban avathatnak bajnokot - köztük Spanyolországban,Németországban és Olaszországban. Utóbbi három helyszínen a Real Madridnak, az Internek és a Bayern Münchennek elég "csak" megnyerni a maga mérkőzését, s már kezdődhet az ünneplés.

Az utolsó előtti fordulót újabb szócsata vezette fel Angliában. Avram Grant, a Chelsea menedzsere nehezményezte, hogy Alan Curbishley, a West Ham United főnöke azt mondta néhány napja: annak örülne, ha a Manchester United nyerné a bajnokságot, mert Sir Alex csapata volt az idény legjobb csapata. Úgy fogalmazott, igazságtalanság lenne, ha nem a Vörös Ördögök nyernék a Premier League-t.

Curbishley később pontosított - azt mondta, bárki is lesz a bajnok, emeli majd a poharát rá -, de nem jött ki jól az ügyből. Mindazonáltal tény: a West Ham United a legutóbbi két bajnokiját 1-0-ra megnyerte a Man United ellen.

A forduló első találkozóján Sir Alex két játékosáról is lemondani kényszerül. Nemanja Vidics biztosan nem játszhat, Wayne Rooney leül a cserepadra. Ám a Főnök nem akarja kockáztatni a játékát, csak ha nagyon szükséges. Fontosabbnak tartja, hogy "Wazza" majd május 21-én, Moszkvában, a Chelsea ellen bevethető legyen.

A londoni Kékek a forduló utolsó meccsét játsszák majd, hétfőn. Michael Ballack kapott egy rúgást a bokájára szerdán, de nincs veszélyben a játéka, a Chelsea a legjobb csapatával játszhat. Az ellenfél, a Newcastle menedzsere Avram Grantot támogatta szavaival: "Olyan eredményekkel, amilyeneket már elért, igazságtalanság lenne elküldeni" - mondta Kevin Keegan.

Anglia, 37. forduló
Szombat
Manchester United (1)-West Ham United (10)
Aston Villa (6)-Wigan (14)
Middlesbrough (15)-Portsmouth (7)
Blackburn (8)-Derby (20)
Reading (17)-Tottenham (11)
Fulham (19)-Birmingham (18)
Bolton (16)-Sunderland (13)
Vasárnap
Arsenal (3)-Everton (5)
Liverpool (4)-Manchester City (9)
Hétfő
Newcastle (12)-Chelsea (2)
A Serie A-ban minden mérkőzést azonos időpontban, vasárnap délután három órakor kezdenek. Két találkozó emelkedik ki a sorból: a milánói derbi, illetve az AS Roma genovai vendégjátéka. Az Inter számára elég a bajnoki címhez, ha nem csökken a "Farkasokkal" szembeni hatpontos különbség: Olaszországban azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, s ebben a milánóiak állnak jobban.

Dida - Cafu, Cordoba, Samuel, Burdisso - Figo, Émerson, Dacourt, Serginho - Ronaldo, Ibrahimovic. Nem rossz csapat, a két milánói klub játékosaiból állítottuk össze. Jó lenne a pályán látni őket, de sérülés miatt a tizenegyből senki sem hadrafogható. Jó hír ellenben Roberto Mancini számára, hogy kapusa, Julio César felépült. A Milan edzője, Carlo Ancelotti a Livornóban győztes csapatát tervezi, a nagy formában lévő Inzaghi lesz az egyik csatár.

A Milan számára is fontos lenne a három pont, a piros-feketék nagy versenyben vannak a Szardínia szigetén pályára lépő Fiorentinával a negyedik helyért. A Serie A-ból az első két helyezett automatikus résztvevője a Bajnokok Ligájának, a harmadik és a negyedik selejtezőt játszhat.

Gennaro Gattuso, a piros-feketék egyik emblematikus játékosa azt nyilatkozta a rangadó előtt, hogy akadnak ugyan személyes problémái néhány játékostársával, de ezekről, ameddig egy közös cél eléréséért küzdenek, nem akar beszélni. Ugyanakkor először beszélt nyíltan arról, hogy szeretné kipróbálni magát a Premier League-ben. Mondatai egybevágnak az Arsenal középpályásának, Mathieu Flamininak a szavaival, aki állítólag elismerte, hogy megállapodott szerződtetéséről a Milannal.

Egyes hírek szerint a Milan letett Sevcsenko visszaviteléről, s szívesebben szerződtetné a csatárposztra az Arsenaltól Emmanuel Adebayort, vagy még inkább a Bayern München olasz világbajnokát, Luca Tonit.

Olaszország 36. forduló
Vasárnap
AC Milan (5)-Internazionale (1)
Sampdoria (6)-AS Roma (2)
Siena (13)-Juventus (3)
Cagliari (15)-Fiorentina (4)
Empoli (17)-Udinese (7)
Parma (19)-Genoa (8)
Torino (16)-Napoli (9)
Lazio (12)-Palermo (10)
Atalanta (11)-Livorno (20)
Catania (14)-Reggina (18)
A Real Madrid vasárnap este bajnok lesz, ha nyer Pamplonában - vagy ha a Villarreal előtte délután nem szerzi meg mind a három pontot a Getafe ellen. Négy fordulóval a zárás előtt tíz pont a Madrid előnye, s játékosai azt szeretnék, ha a Barcelona elleni El Clásico a Bernabéuban már tét nélküli, örömfutballal telhetne.

Bernd Schusternek a kulcsjátékosok közül egyedül Sergio Ramos szerepeletése miatt akadnak gondjai, a védő kisebb sérüléssel bajlódik. Ruud van Nistelrooy lábadozik, de minden bizonnyal a Barcelona ellen tér vissza.

Korábban felvetődött, hogy jobb lenne majd a Bernabéuban megnyerni a trófeát, de Fabio Cannavaro pontosított: "A lényeg, hogy bajnokok legyünk. Hogy idegenben, a Bernabéuban, vagy a szállodában, az teljesen mindegy."

A Marca információi szerint az immár nagyon is valószínű címnyerés 12 millió eurójába kerül majd a Madridnak. Ez az összeg tartalmazza a játékosoknak fizetendő prémiumot (90 millió forintnak megfelelő 360 ezer euró, fejenként), a négy "kapitánynak" (Raúl, Guti, Iker Casillas, Michel Salgado) járó, ugyanilyen összegű extra prémiumot, sőt az Ajaxnak fizetendő egymillió eurót is. A holland klubbal Wesley Sneijder megvételekor kötött megállapodásban szerepel olyan kitétel, hogy a Madrid bajnoki címe esetén további egymillió euró jár az eladónak.

Aktívabbá vált a klub az átigazolási fronton, Mijatovics gőzerővel tárgyal. Harmincmillió eurót, valamint Granerót vagy De la Redet ajánlotta a Valenciának David Villának - ami nehezen visszautasítható ajánlat, függetlenül attól, hogy a válogatott csatár szívesen igazolna Angliába is.

A Barcelona sérültjeinek listája Iniestával és Militóval bővült, nemhogy a Valencia ellen, de várhatóan a Real Madrid ellen sem játszhatnak majd. A gránátvörös-kékek között a fő téma Frank Rijkaard jövője. A holland az egyik közeli barátja szerint távozik az idény végén, míg mások, például Lionel Messi, azt fogalmazták meg, hogy szeretnék, ha az edző maradna.

Spanyolország, 35. forduló
Szombat
Atlético (4)-Recreativo (17)
Zaragoza (18)-Deportivo (7)
Vasárnap
Villarreal (2)-Getafe (13)
Racing (5)-Murcia (19)
Sevilla (6)-Valladolid (14)
Almería (8)-Betis (12)
Athletic Bilbao (11)-Mallorca (9)
Levante (20)-Espanyol (10)
Barcelona (3)-Valencia (15)
Osasuna (16)-Real Madrid (1)

4

A Bundesligában a Bayernnek nem volt sok ideje "gyászolni" az UEFA-kupa kiesést. A csapat már pénteken is edzett, a vasárnapi, Wolfsburg elleni mérkőzésre fókuszálva. Miroslav Klose orrát operálni kell, ő nem játszik, ám rajta kívül, Podolskival kiegészülve ugyanazok kezdenek majd, mint akit Szentpéterváron.

A Bajnokok Ligája-indulásért küzdő csapatok közül a Werder és a Schalke biztos esélyese a három pontnak, a Hamburgnak és a Leverkusennek ellenben nehéz dolga lesz az egyik kiesőjelölt otthonában.

A magyarok közül Dárdai Pál és Hajnal Tamás csapata egymás ellen játszik (Hertha-Karlsruhe), Huszti Szabolcs Hannoverje Gelsenkirchenben lép pályára.

Németország, 31. forduló
Péntek
Dortmund-Nürnberg 0-0
Szombat
Werder Bremen (2)-Energie Cottbus (14)
Schalke (3)-Hannover (9)
Rostock (17)-HSV (5)
VfB Stuttgart (6)-Eintracht Frankfurt (8)
Hertha (12)-Karlsruhe (10)
Bielefeld (15)-Bochum (11)
Vasárnap
Wolfsburg (7)-Bayern München (1)
Duisburg (18)-Bayer Leverkusen (4)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×