eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Meghívja a NOB a dalai lámát az olimpia megnyitójára

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghívja a dalai lámát a pekingi nyári játékok augusztus 8-i megnyitó ünnepségére.

Thomas Bach, a NOB alelnöke elmondta, hogy a szervezet nem szeretne politizálni.

"A NOB-ot egyetlen szempont vezérelte a meghívottak összeállításánál. Azt szeretnénk, ha a világ legnagyobb sporteseménye megnyitójának rangját a világ legismertebb személyiségei még tovább emelnék" - mondta a sportvezető.

A japán kormányfő közben a kínai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán úgy vélekedett, hogy Pekingnek párbeszéd útján és nagyobb nyitottsággal kellene kezelnie a tibeti autonóm régió ügyét.

"Kínának szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a tibeti konfliktus nemzetközi üggyé vált, és minden tőle telhetőt meg kell tennie annak megakadályozása végett, hogy a kérdés hatással legyen pekingi olimpiára" - mondta tárgyalópartnerének Fukuda Jaszuo.

Jang Csie-cse a maga részéről leszögezte, a tibeti kérdés Kína belügye, egyúttal megismételte azt a Pekingben régóta hangoztatott vádat, hogy Tibet indiai emigrációban élő vallási vezetője, a dalai láma szítja a konfliktust. A kínai külügyminiszter ugyanakkor kifejtette: Kína hajlandó tárgyalni a dalai lámával, feltéve, hogy az utóbbi eláll attól, hogy követelje Tibet függetlenségét, egyszersmind felhagy az olimpia megzavarására irányuló kísérletekkel.

A dalai láma határozottan cáfolja a vádakat, miszerint követőivel együtt az olimpiát közvetlenül megelőző időszakot használták fel zavargások szítására Tibetben.

Jang a kínai elnök, Hu csin-tao május elejére tervezett látogatását készíti elő a szigetországban. Legutóbb tíz évvel ezelőtt járt kínai államfő hivatalos úton Japánban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 15:47
×
×
×
×