eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kísért a múlt: Vörösök és az Internazionale

Kedden négy nyolcaddöntővel kezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2007-2008-as szezonjának tavaszi idénye. Két slágermérkőzés is szerepel a négyben: az AS Roma a Real Madridot, a Liverpool az Intert fogadja. A játéknap további párosítása: Olympiakosz-Chelsea, Schalke-Porto.

Az AS Roma és a Real Madrid is egygólos vereséget szenvedett a hétvégi, országos bajnoki fordulóban - ám mind a két edző, Luciano Spalletti és Bernd Schuster is biztos abban, hogy nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a botlásokból.

Az olaszoknál a belső bajok foglalkoztatják inkább a csapathoz közel állókat: nem teljesen tiszta, valójában milyen is az egyesület anyagi helyzete, s nem a legjobb a hangulat, miután két olasz játékos, Cristian Panucci és Alberto Aquilani egymásnak esett a hétfő reggeli edzésen.

Spalletti azonban nem csinált "drámát" az esetből, a Juve elleni vereség, illetve a Real-várás okozta idegfeszültséggel magyarázta a kétségkívül csúnya jelenetet. Az összekapástól függetlenül valószínűleg Aquilani és Panucci is a kezdő csapatban kap majd helyet.

Panucci egyébként egyike annak a két Roma-játékosnak (a másik Cicinho), aki korábban a Real Madrid mezét viselte. Spalletti a legjobbnak tartott tizenegyét küldheti pályára, miután Juan, az első számú középső védő is felépült.

Bernd Schusternek több a gondja, Robinho, Pepe, Metzelder, Marcelo, Sneijder és az idény során keveset foglalkoztatott Saviola is sérült. Az egyetlen jó hír, hogy Heinze - ha nem is 90 percet, de - játszhat.

A Real Madrid aligha fog nagy erőkkel támadni. Erre lehet következtetni Raúl szavaiból. A csapatkapitány, miután megdicsérte Tottit, úgy fogalmazott: "A legfontosabb feladatunk, hogy ne kapjunk gólt."

A Liverpool az európai csúcsfutball utóbbi másfél évének a hazai fronton legeredményesebb csapatát, az Intert fogadja. Roberto Mancini együttesét 2007 eleje óta csak két csapat, az AS Roma és a Fenerbahce tudta legyőzni. Legutóbbi 45 (!) idegenbeli mérkőzéséből mindössze hármat veszített el.

A liverpooli Vörösöknél meglehetősen rossz a hangulat, feszült a viszony a tulajdonosok és Rafa Benítez, illetve a tulajdonosok és a szurkolók között. Ráadásul a csapat legrutinosabb tagja, az "ős-liverpooli" Jamie Carragher is elismerte, rossz formában van a gárda, egyáltalán nem megy úgy a Poolnak, mint azt a játékosállomány erőssége alapján remélni lehetne.

Roberto Mancini, az Inter - rövid időn keresztül Angliában is futballozott - edzője úgy tartja, óriási hibát követnének el játékosai, ha elhinnék, gyenge formában van a Liverpool. Szerinte a Barnsley ellen is, a játék képe alapján, simán nyernie kellet volna Benítez csapatának.

Ugyanakkor Mancini nagyon bízik a csapatában. A játékosai közül Dejan Sztankovics Gerrardot dicsérte, mondván, a Vörösök kapitánya még Frank Lampardnál is jobb futballista. Júlio Cruz arról beszélt, hogy az Inter sokat tanult a szűk egy évvel ezelőtti, Valencia elleni két meccsből.

Az olasz klub játékosai elsősorban az Anfield Road hangulatától tartanak, közülük Hernán Crespo és Patrick Vieira már többször játszott ott. Elképzelhető Luis Figo játékosa, mindenképpen játszik az eltiltását letöltött Zlatan Ibrahimovic, s talán a hat meccses büntetését maga mögött tudó Nicolás Burdisso is.

Az angoloknál - nem nagy meglepetés - a Barnsley elleni FA-kupa-mérkőzés alaptizenegyéhez képest fontos változás Pepe Reina, Steven Gerrard, s a sérülése után újra harcképes Fernando Torres visszatérése.

Az ősz egyik meglepetés-csapata, a görög Olympiakosz a Chelsea-t fogadja. A pireusziaknál kérdéses Lomana Lua Lua játéka - a csatár az előző idényben Avram Grant, a mostani Chelsea-menedzser játékosa volt a Portsmouth-ban. Kérdéses az argentin Fernando Belluschi játéka is. Takisz Lemonisz, a görögök edzője támadófutballt ígér: mint mondja szerzett gól nélkül nem lehet továbbjutni a Chelsea ellen.

Avram Grant a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elsősorban azt hangsúlyozta, hogy soraikból senki sem becsüli le az Olympiakoszt, s hogy a lehetőségekhez képest a legerősebb csapatot fogja pályára küldeni. Ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a csatársorban ez Didier Drogba és Nicolas Anelka egymás mellett játszatását jelentené.

Grant Andrij Sevcsenkót Londonban hagyta, de az ukránra gondolatot sem vesztegetve azt mondta, most először áll a rendelkezésére minden játékosa. Pireuszban egyébként hideg van, kedd estére 0 fok várható. A pályamunkásoknak körülbelül harminc centis hótakarót kell a kezdésig letakarítani.

A Porto Gelsenkirchenben, abban a stadionban lép pályára, amelyben 2004-ben, José Mourinhóval, megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az ellenfél azonban most nem a Monacó, hanem a Schalke 04 lesz.

A portugálok közül hiányozni fog a Manchester United által is figyelt jobbhátvéd, José Bosingwa. A Schalke a 100. európai kupamérkőzéést vívja majd - s az ötvenedik győzelmére tör.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×