eur:
393.95
usd:
369.51
bux:
65525.94
2024. április 23. kedd Béla

Messi Katarban "készült" a visszatérésre

A legerősebb három európai bajnokság hétvégi kínálatából a madridi derbi, az Atlético és a Real csatája emelkedik ki. De rendkívül érdekesnek ígérkezik az Udinese-Milan találkozó is. Angliában a tabella első három helyezettje idegenben lép pályára.

Az első fordulóban a Villarreal 3-0-ás, idegenbeli győzelme jelentette a legnagyobb meglepetést: a Sárga Tengeralattjáró újabb háromgólos sikere talán már senkit sem lepne meg. Azóta ugyanis nagyot fordult a világ. A Valencia akkori edzőjének, Quique Sánchez Floresnek akkor ingott meg először a széke, azóta meg már messzire került a Mestallától.

Más kérdés, hogy az utód, Ronald Koeman eddig inkább rombolt, mint épített. A spanyol országos kupasorozatban, a Király-kupában ugyan jól szerepel a csapat, de a bajnokságban november 10. (!) óta nyeretlen.

A Villarreal jobb passzban van, de Manuel Pellegrini csapata sem képes kiegyensúlyozott teljesítményre az utóbbi időben. Az idény 2007-es fordulói után (a második játéknapot leszámítva) mindig BL-selejtezőt érő helyen állt, az utóbbi hetekben azonban kicsúszott az első négyből.

A Barcelona a liga egyik legjobb védelmével dicsekedhető Racing Santandert fogadja. A Murcia ellen, a legutóbbi fordulóban simán nyert a katalán együttes (4-0), ám a másik két, a Nou Campban játszott 2008-as meccsét nem tudta megnyerni.

Frank Rijkaard még nem számíthat Ronaldinhóra, és Samuel Eto'o is már Ghanában van, az Afrikai Nemzetek Kupáján. Lionel Messi játékára ugyanakkor van némi remény.

A fiatal argentin a héten Katarban járt, egy jótékonysági akció keretében. Utazása, amelyen egyébként a klub korábbi alelnökével, Sandro Rossell-lel együtt vett részt, a klub rosszallását váltotta ki.

A vezetők szerint bár a Barcelona a látogatás céljával egyetért, szerencsésebb lett volna, ha Messi inkább a visszatérésére készül a klub edzőközpontjában. A Barcelona játékosai a múlt nyáron megkapták a klub új viselkedési kódexét - ebben természetesen szerepel az is, hogy az ilyen jellegű utakat engedélyeztetni kell a vezérkarral.

A Barcelona péntek délután jelenti be, hogy - Albert Jorquera kapus sérülése miatt - leszerződteti az idény hátralévő részére José Manuel Pintót, a Celta 32 éves kapusát. Érdekes, hogy a katalán klub több mint 15 éve, 1992-ben igazolt legutóbb andalúziai játékost.

A Real Madrid az Atlético Madrid ellen városi rangadót vív vasárnap este hétkor. Diego Forlán, az "Atléti" uruguayi csatára szerint nagy mérkőzésre van kilátás. Bár mindkét csapat az első négy helyezett közé tartozik, Forlán szerint nem ezért lesz izgalmas a meccs. A két madridi csapat találkozója ugyanis, a bajnoki helyezésektől függetlenül, mindig csúcsderbi.

A Realban a kupakiesést hozó, Mallorca elleni, hétközi mérkőzésen Raúl, Van Nistelrooy és Robinho sem kapott helyet a kezdőcsapatban, most ellenben mindannyian visszatérnek.

Az alaptizenegyből leginkább Pepe játéka kérdéses. Miután Heinze és Metzelder sem egészséges, minden bizonnyal ismét Sergio Ramos lesz a középső védő Fabio Cannavaro oldalán.

Spanyolország, 20. forduló
Szombat

Getafe (15.)-Sevilla (8.)
Villarreal (5.)-Valencia (7.)
Vasárnap
Almería (10.)-Deportivo (19.)
Levante (20.)-Mallorca (13.)
Valladolid (9.)-Espanyol (4.)
Zaragoza (12.)-Murcia (14.)
Betis (16.)-Recreativo (17.)
Osasuna (18.)-Athletic Bilbao (11.)
Atlético Madrid (3.)-Real Madrid (1.)
Barcelona (2.)-Racing (6.)A Serie A-ban az Inter tovább erősítheti pozícióját. A Parma ellen 1999 óta veretlen pályaválasztóként, felettébb valószínűtlen, hogy a sorozat megszakadna. Még akkor is, ha Roberto Mancini - aki a hétközben, a Reggina elleni kupamérkőzésen lehetőséget adott 17 éves fiának, Filippónak az első csapatban való bemutatkozásra - messze nem számíthat minden sztárjára.

Patrick Vieira, Luis Figo, Francesco Toldo, Olivier Dacourt, Walter Samuel és David Suazo még mindig sérült, Ibrahimovic és Julio Cruz alkotja majd a csatársort, a kispadra szorítva az egykoron európai karrierjét a Parmában kezdő Hernán Crespót. Az Inter a héten leigazolta az Atlético Madridtól Maniche-t, de a portugál valószínűleg nem játszik még. Ugyancsak nem lép még pályára a Parma friss igazolása, Cristiano Lucarelli.

A forduló rangadójának a Milan udinei vendégjátéka ígérkezik. A piros-feketéknél ismét játszik a brazil "tridente", a Kaka, Pato, Ronaldo hármas. Gennaro Gattuso visszatér a csapatba, de Ancelottinak nem kell gondolkodnia, kit hagyjon ki ezért: ezúttal Andrea Pirlo tölti egymeccses eltiltását.

Az udinei pálya egyébként a Milan egyik kedvenc idegenbeli felségterülete: az utóbbi két idényben kétszer is nyert ott Ancelotti csapata, előbb 4-0-ra, majd 3-0-ra.

A 2006-2007-es szezonban például a karácsony előtti napon, Kaka, Gilardino és Ricardo Oliveira találatával nyert. Mindazonáltal az Udinese eddigi hazai mérlege (5-2-1) a 2007-2008-as idényben egyáltalán nem rossz.

Olaszország, 19. forduló
Szombat

Genoa (11.)-Atalanta (9.)
Fiorentina (5.)-Torino (16.)
Vasárnap
AS Roma (2.)-Catania (10.)
Juventus (3.)-Sampdoria (7.)
Udinese (4.)-AC Milan (12.)
Palermo (6.)-Siena (18.)
Napoli (8.)-Lazio (15.)
Livorno (14.)-Empoli (17.)
Reggina (19.)-Cagliari (20.)
Inter (1.)-Parma (13.)Ha a Premier League-ben nagy rangadót nem is rendeznek a hétvégén, az első három helyezettnek nem lesz könnyű dolga idegenbeli fellépésén. A Manchester United a Reading otthonában lép pályára.

A leggólképesebb védelem fogadja a leggólképesebb csatársort. A hazai gárdából hiányozni fog az afrikai kontinensbajnokság miatt Ibrahima Sonko, Andre Bikey és Emerse Fae is, további három játékos pedig sérült.

A Man Unitedben Louis Saha harcképtelen, egyébként (vagy talán ettől függetlenül) a megszokott csapat játszhat. A Reading a bajnokság első fordulójában 0-0-t játszott a Vörös ördögök ellen - ebben az idényben, bajnoki mérkőzésen, egyetlen más csapat sem úszta meg vereség nélkül az Old Traffordon.

A Chelsea a Birmingham együttesénél vizitál. Avram Grant két játékosa is először szerepelhet bajnoki mérkőzésen a kezdő csapatban: Nicolas Anelka a múlt hét végén, a Spurs ellen, csereként már játszott, az Oroszországból igazolt, szerb Braniszlav Ivanovicsnak ez lehet az első meccse a londoni klubban.

Jó hír a Chelsea hívei számára, hogy Frank Lampard már együtt edzett a társaival, talán pályára is léphet. A Kékek egyébként, minden sorozatot figyelembe véve, legutóbbi 25 tétmeccséből csak egyet veszített el.

Az Arsenal a Cottage Cravenen londoni derbit játszik a szezonban csak vergődő Fulham ellen. Tomas Rosicky meggyógyult, Robin van Persie ellenben még nem játszhat, és hiányozni fognak - Adebayor kivételével - az afrikaiak is. (Touré, Song, Eboué.)

Az Ágyúsoknak egyébként a lehető legjobb a londoni csapatok elleni mérlege ebben az idényben, hatból hatot nyertek. A Fulham ellenben nem tudta megnyerni legutóbbi 13 városi rangadóját. A Cottage-en legutóbb 2006. november 23-án nyert fővárosi csapat ellen - éppen az Arsenalt megverve.

Két Arsenal-játékos is ünnepelhet: a csapatkapitány, William Gallas az ötvenedik mérkőzését játssza majd az Ágyúsok színeiben, míg Cesc Fabregas 150. alkalommal szerepel majd a kezdőcsapatban.

Anglia, 23. forduló
Szombat

Reading (13.)-Manchester United (1.)
Fulham (19.)-Arsenal (2.)
Birmingham (15.)-Chelsea (3.)
Blackburn (8.)-Middlesbrough (14.)
Portsmouth (9.)-Derby County (20.)
Tottenham (12.)-Sunderland (18.)
Newcastle (11.)-Bolton Wanderers (15.)
Vasárnap
Wigan Athletic (17.)-Everton (5.)
Manchester City (7.)-West Ham United (10.)
Hétfő
Liverpool (4.)-Aston Villa (6.)

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×