eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A brazil B-csapat is zseniális - képgaléria

A címvédő Brazília maradt Dél-Amerika focitrónján, miután a Copa America álomdöntőjében magabiztosabban verte 3-0-ra Argentínát. A selecao a nyolcadik alkalommal hódította el a serleget. A torna gólkirálya, a 6 gólos brazil Robinho lett.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a tornán a döntőig a legszebb és a legjobb támadófocit az argentinok játszották. Nem véletlen, hogy Alfio Basile csapata pontveszteség nélkül, imponáló magabiztossággal jutott a döntőbe.

A kék-fehérek 5 venezuelai meccsükön 16 gólt rúgtak és mindössze hármat kaptak. Csatáraik, elsősorban Messi, Tevez és a később megsérült Crespo ragyogó formában játszottak a döntőig vezető úton, mögöttük pedig a reaktivált Veron és a zseniális technikájú Riquelme révén minden adott volt ahhoz, hogy Argentína felnőtt válogatottja 1993 után ismét nagy nemzetközi sikert érjen el.

Brazília csapata viszont csak a szerencséjének köszönheti, hogy a döntőbe jutott. A Ronaldinhót, Ronaldót, Kakát, tehát a 3 legismertebb játékosát nélkülöző selecao az első meccsén betlizett Mexikó ellen, s a csoportból való továbbjutásért is nagyon meg kellett küzdenie. Az elődöntőből, Uruguay ellen végül büntetőpárbajban jutottak tovább Robinhóék. Az esélyek tehát Argentína mellett szóltak.

Bekezdett a selecao

A Copa America 1916 óta íródó történelmében azonban egyetlen brazil-argentin mérkőzésre sem lehetett egyértelmű oddsokat adni. Akkor sem, ha a brazil sajtó által csak B-csapatnak nevezett Dunga-gárda már összeállításában sejtette: ezúttal inkább a biztonsági játékra törekednek, s nem pedig a legendásan ötletes, "brazilos" játékot várhatjuk tőlük.

A Doni - Maicon, Alex, Juan, Gilberto - Mineiro, Josue, Elano - Julio Baptista, Robinho- Vagner Love összetételű brazil csapat ennek megfelelően három védekező-középpályással állt fel.

Az argentinok mestere sem változtatott a tornán már sikert sikerre halmozó felálláson, ezért nem volt meglepő, hogy az Abbondanzeri - Zannetti, Ayala, G. Milito, Heinze - Veron, Mascherano, Cambiasso - Riquelme - Messi, Tevez tizenegy indult csatába a maracaibai döntőben.

A mérkőzésen már hamar kiderült: a csapatok ezúttal sem szeretnének elmaradni az idei Copa America háromgólos meccsenkénti átlagától. A 4. percben Baptista fordult le az argentin védelemről és 15 méterről, kissé kisodródva, gyönyörű mozdulattal bombázott a kimozduló argentin kapus fölött a hálóba. A Real Madrid játékosa (aki az előző szezont az angol Arsenal gárdájában töltötte) már az elődöntőben is szerzett gólt, ami ahhoz képest, hogy a csoportmeccseken csak csereként számított rá Dunga kapitány, jelentős formajavulást jelez.


Baptista kezdte a gólgyártást

A selecao viszont pont úgy lassította, tördelte a játékot, ahogy a futballtörténelemben oly gyakran tették pont ellenük, a brazilos technikát, gyorsaságot, csibészséget követni képtelen ellenfelek. A brazilok húzták az időt, színészkedtek és kontráztak, ha tudtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×