eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Egy év válságának története - videókkal

Egy éve, hogy távozott a világ leghíresebb futball-klubjának elnöki tisztéből Florentino Pérez. A Real Madrid azóta elfogyasztott három elnököt és a spanyol sajtó egybehangzó állítása szerint a belső gondok nem oldódtak meg, s ha lehet még fokozni, akkor a válság talán tovább mélyült. Az AS című lap összeállítása az elmúlt 366 madridi napot idézi fel.

2006 februárja: Lemondott Florentino Pérez

Az egyre inkább erősödő kritikák, no meg a Mallorca elleni vereség hatására Florentino Pérez lemondott elnöki tisztségéről. A presidente azzal indokolta döntését, hogy már nem képes függetleníteni magát a játékosoktól, s a jövőben már aligha lenne képes radikális változásokat végrehajtani a csapaton belül. Az általa megálmodott "galaktikus" gárda ideje lejárt, és ezt maga Pérez is tudta. Változásra volt szükség, amely azonban csak egy kisebbfajta belső megújulással vihető véghez. Pérez elnöksége alatt az egyesület összesen hat edzőt fogyasztott el, 422 millió eurót költött új játékosok igazolására. A gárda hét komolyabb címet gyűjtött be Florentino Pérez idején.

2006 márciusa: Kiesés a Bajnokok Ligájából

Florentino Pérez helyére ideiglenesen Fernando Martín került, azonban ez sem tudott lökést adni a csapatnak. A Real Madrid az Arsenal ellen búcsúzott a Bajnokok Ligájából, és ekkor már szinte biztossá vált, hogy a gárda az idényben trófea nélkül marad.



2006 áprilisa: Martín helyett a veterán Montejano

Április 27-én Fernando Martín is feláll elnöki székéből, igaz ő nem önszántából. Az igazgatótanács 15-1 arányban Florentino Pérez egykori jobbkeze ellen szavazott. Utódja az igazgatótanács legidősebb tagja, Luis Gómez-Montejano lett, aki afféle ügyvivő elnökként irányította az elkövetkezendő néhány hónapban a királyi gárdát. Az igazgatóság arról is határozott, hogy július 2-ára kiírja az elnökválasztást.2006 májusa: Zinedine Zidane is távozott a "galaxisból"

Május 7-edike inkább szomorú, mint boldog nap a Real Madrid történelmében. Ugyan ekkorra ideiglenesen valamelyest stabilizálódott a klub helyzete, mégis ezen a napon a Santiago Bernabéu egy korszakos zsenit búcsúztatott: Zinedine Zidane a Villarreal ellen utoljára öltötte magára hazai pályán a királyi gárda szerelését, s a 3-3-as végeredménnyel zárult találkozón ő maga is gólt szerzett. Csodálatos mérkőzés volt, ahol a madridi szurkolók méltóképp búcsúztak a 2002-es Bajnokok Ligája döntő egyik hősétől. Ugyanebben a hónapban megkezdődik az elnökválasztási kampány: az elnöki székért öten, Baldasano, Palacios, Villar Mir, Sanz és Calderón indulnak.



2006 júniusa: A postás szavazás

Mindegyik jelöltnek meg vannak a maga tervei, s valamennyi kandidáló csak úgy dobálózik a nevekkel. Valaki Kakát, valaki Fabregast, valaki Cristiano Ronaldót ígéri a szurkolóknak, mégis ebben a hónapban a postás-szavazással összefüggő gondok kerülnek előtérbe: a madridi Legfelsőbb Bíróság ugyanis első fokon eltörli a szavazás ilyen formáját.

2006 júliusa: Calderón győz

Július 2-án Ramón Calderón nyert a voksoláson. Palacios lett a második, míg a legnagyobb esélyesnek kikiáltott Villar Mir csak a harmadik helyet szerezte meg. Az új edző Fabio Capello, a sportigazgató Predrag Mijatovic.

2006 augusztusa: Igazolások hava

Az elnök azonnal igazolásokba kezd: 64 millió euró fejében Cannavaro, Emerson, Van Nistelrooy, Reyes és Diarra is csatlakozik a királyi gárda keretéhez. Természetesen nem csak az érkezők sora tekintélyes, hanem távozók is igen szép számmal vannak: a következő bajnoki szezont már Baptista, Woodgate, Arbeloa, Jurado, Portillo, Juanfran és Soldado is más csapatnál kezdi. Ugyanebben a hónapban a Milan 15-20 millió eurót ajánlott Ronaldóért, azonban ezt a Real Madrid Fabio Capello kérésére visszautasította.2006 szeptembere: Kisebb blama Lyonban

A Real Madrid jól kezdte a bajnokságot, azonban a Bajnokok Ligájában vereséggel nyitott. A Lyon otthonában simán kikaptak Raúlék, úgy, hogy a 2-0-s végeredmény még rájuk nézve volt hízelgő.



2006 októbere: Siker a Barcelona ellen, egyre javuló forma


Október 22-én a királyi gárda Raúl és Van Nistelrooy góljaival 2-0-s sikert aratott az ősi rivális Barcelonával szemben a Bernabéuban. Fabio Capello alakulata ezzel a diadallal időt nyert, és az elkövetkezendő néhány mérkőzésen kitűnő eredményeket produkált.


2006 novembere: Történelmi tévés szerződés

November 20-án a klub történelmi megállapodást jelent be a Mediapro nevű tévés céggel. Eszerint a Real Madrid markát 2013-ig összesen 1,1 milliárd euró üti majd. Novemberben a Madrid meglehetősen rossz formába került, s a szurkolók is egyre inkább többet bírálták a Capello által alkalmazott játékstílust. A csapat idegenben kifejezetten jól szerepel, ám otthon több meglepetés is éri Raúlékat. A bírálatok ellenére Fabio Capello továbbra is kitart az Emerson-Diarra középső tengely mellett.

4

2006 decembere: Taggyűlés és újabb igazolások

Az év utolsó hónapjában újabb igazolásokat hajtott végre a sportvezetés. Három fiatal játékos is csatlakozik ebben a hónapbak a kerethez, Marcelo, Higuaín és Gago személyében. Ez utóbbi futballistáért 20 millió eurót sem sajnált Predrag Mijatovic.

2007 januárja: Búcsú a kupától és Ronaldótól

Az újabb igazolások ellenére a Madrid egyre mélyebb válságba kerül. A Betis ellen a gárda búcsúzik a spanyol kupából, emellett pedig Fabio Capello kijelentései borzolják a kedélyeket. A talján mester kijelenti, hogy Beckham többet már nem lép pályára fehér mezben, mivel aláírt az LA Galaxy csapatához. Ronaldo hosszas huzavona után végül elhagyja a spanyol fővárost, és 7.5 millió euróért a Milanhoz szerződik. A brazil távozásával végleg lezárult a galaktikus-korszak.

2007 februárja: Beckham visszatért

Beckham visszakerül a keretbe, mi több a Real Sociedad és a Bayern München ellen is nagyban hozzájárul csapata sikeréhez. Az angol játékos mellett Cassanót is számításba veszi Capello, aki az Atlético Madrid ellen gólpasszal véteti magát észre. A Real Madrid még áll a BL-ben, de előnye minimális a Bayern München ellen...

Címlapról ajánljuk

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 20:44
×
×
×
×