eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Felfüggesztett börtönbüntetés a sztáredzőnek

A holland adóhatóság csalás bűntettében vétkesnek találta a világ egyik legsikeresebb futballedzőjét. Guus Hiddink ugyanakkor egyelőre megúszta a börtönt, a büntetést ugyanis felfüggesztették. A bíróság a 60 éves edzőt halmazati büntetésként 45 ezer euró, azaz körülbelül 12 millió forint megfizetésére kötelezte.

A vád szerint a jelenleg az orosz válogatottat irányító edző, aki 1998-ban a holland, 2002-ben pedig a dél-koreai válogatottal jutott az elődöntőbe a labdarúgó-világbajnokságon, közel másfél millió euró után nem adózott, részben hamisan hivatkozva arra, hogy 2002-ben és 2003-ban Belgiumban lakott.

Az ítélet szerint Hiddink 2002-ben valóban az adózás szempontjából számára kedvezőbb feltételeket kínáló, szomszédos államban lakott, 2003-ban azonban a barátnőjével Amszterdamban élt. Ezért az első periódusban szerzett jövedelme miatt nem bírságolta meg, a második miatt azonban a maximális büntetést szabta ki.

Az ügyész egyébként korábban tízhónapos börtönbüntetést kért az ügyben - ehhez képest, mint azt védőügyvédje megerősítette, Hiddink elégedett az ítélettel. Ügyvédje ugyanakkor hozzátette: Guus Hiddink hírnevén csorba esett.

A vizsgálati szakaszban Hiddink egyébként elismerte, hogy 2003-ban valóban sohasem aludt belgiumi házában, ugyanakkor azt is tagadta, hogy tartósan Amszterdamban lakott volna, barátnőjénél. Azt állította, sokfelé töltötte az éjszakáit, szállodákban, edzőtáborokban - sőt, kivételes esetekben még az autójában is. Guus Hiddink könyvelőjét egyébként ugyancsak elmarasztalta a bíróság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 14:10
×
×
×
×